Eredményesen zárult a párbeszéd a médiaszabályozásról - Az európai baloldal fejezze be a hisztériakeltést
Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára kijelentette: a magyar kormány kielégítő választ adott az észrevételekre.
Utoljára frissítve: 2013. január 29. 16:27
2013. január 29. 13:39

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport üdvözli Jagland úr bejelentését, egyben felhívja az Európai Parlament baloldali és liberális képviselőit: hagyjanak fel a további hisztériakeltéssel, az ország és a magyar kormány alaptalan rágalmazásával.

Thorbjorn Jagland a mai eseményen többek között kijelentette: A magyar kormány kielégítő választ adott a szervezet által a médiaszabályozás kapcsán megfogalmazott észrevételekre, a sikeres egyeztetéseknek köszönhetően több jogszabály megváltozott Magyarországon, a végrehajtó hatalom nem gyakorolhat ellenőrzést a média fölött.

A Fidesz európai parlamenti delegációja üdvözli az Európa Tanács főtitkárának bejelentését. A Magyar Néppárti Képviselőcsoport a magyar kormány elleni baloldali rágalomkampány megindítása óta többször leszögezte: az európai szocialisták, liberálisok, zöldek és kommunisták pártpolitikai érdekekből gerjesztenek alaptalan vádakat a magyar kormány ellen. Az esetleges vitás kérdések kapcsán folyamatosan zajlanak az egyeztetések az érintett felek között. E párbeszéd lezárása előtt ítéletet hozni pedig felelőtlen, pusztán pártpolitikai érdekeket szolgál, ugyanakkor súlyosan rontja Magyarország megítélését és szemben áll a magyar polgárok érdekeivel.

Az eredményesen lezárult párbeszéd fényében a Magyar Néppárti Képviselőcsoport ezúton ismételten felszólítja a baloldali, köztük a magyar szocialista európai parlamenti képviselőket: Fejezzék be az ország lejáratását és a magyar kormány alaptalan rágalmazását.

Mint ismeretes, az EP állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyekkel foglalkozó bizottságának múlt hétfői ülésén a magyarországi médiaszabályozásról rendeztek vitát. Az ülésen Renata Weber, román liberális politikus többek között kijelentette: neki magyar újságírók a napi gyakorlattá váló cenzúra, az egyre növekvő nyomás miatt panaszkodnak, s szerinte aggasztó a magyar sajtó állapota. Göncz Kinga MSZP-s EP-képviselő pedig román kollégájával egyetértve azt kifogásolta, hogy a magyar médiaszabályozásról készített dokumentum nem kellően ambiciózus, számos kérdést nem vizsgál.

Az MSZP primitív, ironizáló közleményben reagált az Európa Tanács által közöltekre

Ironizáló hangvételű közleménnyel reagált az MSZP kedden arra, hogy lezárult a párbeszéd Magyarország és az Európa Tanács (ET) között a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről. A szocialisták a fideszes Cser-Palkovics András korábbi közleménye javításának titulált közleményükben úgy fogalmaztak: "az idő igazolta népi köztársaságunk igazát, az imperialista gyűlöletkampány része volt a médiatörvény miatti cirkusz".

A nagyobbik kormánypárt nevében kiadott ironizáló közleményében az MSZP úgy fogalmaz: "hosszas, indokolatlan és aljas politikai támadás után, amelyet az imperialista közvélemény megtévesztésével munkaalapú társadalmunk ellen indítottak az imperialista és reakciós erők, a Magyar Népköztársaság igaza bebizonyosodott: hazánk dicső tollforgatóit megvédő médiatörvény körüli hisztériának semmiféle szakmai alapja nem volt".

A közlemény aláírójaként Cser-Palkovics Andrást, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnökét tüntették fel, akit a Magyar Népköztársaság agitprop osztályának vezetője, Székesfehérvár Városi Tanács elnöke titulussal illettek a szocialisták.

Az MSZP-s "kommüniké" utal Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyekkel is foglalkozó biztosának korábbi kijelentésére, miszerint továbbra sem elégedett a magyar médiaszabályozással. 

EPP-HungarianPress, mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széles hatású felfedezés kap kémiai Nobel-díjat
  Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek.
 • Novák Katalin találkozója a máltai államfővel
  Novák Katalin államfő munkalátogatásra indult Máltára, ahol részt vesz az Arraiolos-csoport tanácskozásán, amely a végrehajtó hatalmat nem gyakorló európai államfők rendszeres találkozója - tájékoztatta a Sándor-palota szerdán az MTI-t.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
MTI Hírfelhasználó