Gyurcsány nem ért egyet Mesterházyval
A Demokratikus Koalíció vezetője szerint úgy igazságos, ha az kap magyar állampolgárságot, aki Magyarországra is települ.
2013. január 25. 13:58

Tudomásul vette, de nem ért egyet az MSZP elnökének bocsánatkérésével Gyurcsány Ferenc. Mesterházy Attila nemrég Kolozsvárott megkövette az erdélyi magyarokat az állampolgárság kiterjesztéséről szóló 2004-es népszavazás ügyében. Gyurcsány Ferenc péntek reggel a Kossuth Rádióban kijelentette: jobboldali nyomás a kettős állampolgárság elismerése, ami helyett lenne más megoldás. A Demokratikus Koalíció vezetője szerint úgy igazságos, ha az kap magyar állampolgárságot, aki Magyarországra is települ.

Az MSZP 2004-ben sokáig elemezte, mi lehet a helyes magatartás ebben a kérdésben – mondta a volt kormányfő, hozzátéve: azok az intézkedések, amelyek visszafelé akarják átírni a történelmet, nem jó megoldások. Abban a kérdésben is hezitáltak, hogy álláspontjukat hogyan lehet elmondani a kampányban, végül úgy döntöttek, „nem szabad taktikázni, határozottan és tisztességesen el kell mondanunk, mire gondolunk” – magyarázta a politikus.

Sokszor előfordul, hogy egy állam vagy közösség nem tudja helyesen és jól orvosolni a tagok problémáit – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Kiemelte: „Nem az a kérdés például, hogy Trianon tragédia-e Magyarország számára, hanem az, hogy ezt az autonómia kiterjesztésével, a határok átláthatatlanná tételével kell megoldani, vagy úgy, hogy állampolgársági jogot adok mindazoknak, akik egyébként majd Sydneyben, Los Angelesben vagy Kolozsváron szólhatnak bele – szavazati joguk által -, hogy milyen legyen Magyarországon az adótörvény." Azok döntsenek, akik viselik a következményeket – tette hozzá.

A volt kormányfő kifejtette: hazug a mai jobboldali álláspont, amit jól mutat, hogy 2004-ben Orbán Viktor is azt mondta, eszében sincs szavazati jogot adni a külhoni magyaroknak, az első Orbán-kormány idején pedig Martonyi János a Velencei Bizottságnak írt levelében kijelentette, hogy nem áll szándékukban kettős állampolgárságot adni. Biztos vagyok benne, hogy a mi álláspontunk az, amelyik hosszú távon kiállja majd a történelem próbáját – mondta Gyurcsány Ferenc a Kossuth Rádióban.

hirado.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó