Bakondi: a hóhelyzet pluszköltségeit a vis maior keretből igényelhetik az önkormányzatok
A vis maior alapból hívhatják majd le indokolt kiadásaikat azok az önkormányzatok, amelyeknek pluszköltségei adódtak a hóhelyzet miatti védekezés során - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szombaton Zalaegerszegen.
2013. január 19. 16:45

    Bakondi György az elmúlt napok mostoha időjárási körülményei által a leginkább sújtott nyugat-dunántúli településeket látogatja végig. A zalai megyeszékhelyen arról beszélt, hogy az állami szervezetek - például a katasztrófavédelem, a rendőrség vagy a közútkezelő - rendkívülitúlóra- vagy üzemanyagköltségeit a saját költségvetésükből fedezik.


    Ha az önkormányzatoknál is kiadásokat okozott a védekezés, mert kollégiumot, kultúrházat kellett megnyitni, vagy éppen meleg teát biztosítottak az úton rekedteknek, ezek költségeit "a vis maior alapból mint védekezési költséget lehívhatják majd", miután ellenőrizték ennek indokoltságát.
    A katasztrófavédelmi főigazgató elmondta: a hófúvás miatt a legnehezebben járható megyékbe átcsoportosították a munkagépeket, hogy hókotrókkal, hómarókkal, szállítóeszközökkel segítsék a védekezést. Az MTI kérdésére válaszolva hozzátette: a Nyugat-Dunántúlra például Pest, Nógrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megyéből szállítottak át gépeket.


    Bakondi György hangsúlyozta: példás együttműködést valósított meg a katasztrófavédelem, a rendőrség és a közútkezelők, de a megyei és járási védelmi bizottságok is összehangoltan végezték feladatukat. A katasztrófavédelemnek csaknem 500 járművet kellett kiszabadítania a hó fogságából ez alatt a néhány nap alatt a nyugat-magyarországi térségben, de szerencsére súlyos események nem történtek.


    Rigó Csaba, Zala megyei kormánymegbízott elmondta: szombaton 14 órakor megnyitották a rédicsi magyar-szlovén határátkelőt - ahol mintegy 500-600 kamion torlódott fel -, miután a 86-os főúton Vas és Győr-Moson-Sopron megyében már megfelelő útviszonyokat tudtak biztosítani. Zalában azonban kora délután még kilenc út járhatatlan volt, öt útszakaszon pedig csak nehezen lehetett közlekedni.


    Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hozzátette: a magyar-szlovén határon több száz kamion kényszerült várakozásra. A teherjárműveket csak azután tudták beengedni az ország területére, hogy hajnalban az M7-es autópálya felé, kora délután pedig a 86-os út irányába is legalább egy sávon megtisztították az utakat. A hó fogságában számos élőállat-szállítmány vesztegelt, ami külön odafigyelést indokolt. A megyében összesen 41 helyszínen több mint száz elakadt járművet mentettek ki - részletezte az igazgató.


    Fülöp Valter, Zala megyei rendőrfőkapitány arról számolt be, hogy egy Tyukodról Szentpéterúrra érkezett hattagú családnak segítettek a rendőrök éjszaka, számukra végül Zalaegerszegen tudtak ideiglenes szállást találni.


    Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai igazgatója közölte: várhatóan szombat estére sikerül mind a kilenc, még járhatatlan utat megtisztítaniuk a megyében.

mti
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Szijjártó: A migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett
  Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.
 • A baloldal totális összeomlása
  A közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, a Fidesz–KDNP-pártszövetsége akár négyötödös többséget tudna kialakítani az Országgyűlésben, hisz a rekord támogatottság mellett az ellenzéki oldalon a DK és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével jelenleg egyik ellenzéki párt sem lenne önállóan képes bejutni a parlamentbe – fogalmazott Nagy Ervin elemző.
 • Lezárták az Erzsébet hidat – Budaházyért tüntetnek
  Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon.
MTI Hírfelhasználó