29 településből már csak négyet nem lehet megközelíteni
Továbbra sem lehet megközelíteni huszonkilenc települést az időjárási viszonyok miatt a Dunántúlon - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat reggel az MTI-t. A járhatatlan utak száma 72.
2013. január 19. 11:16

    A közlemény szerint elárt település a Győr-Moson-Sopron megyei Albert Kázmér-puszta, Csér, Harka, Iván, Sobor, Und és Zsebeháza. Vas megyében nem lehet megközelíteni Acsádot, Bőt, Chernelházadamonyát, Górt, Iklanberényt, Kelédet, Kőszegpatyot, Lócsot, Mesterházát, Meszlent, Nagygeresdet, Nemescsót, Nemesládonyt, Pusztacsót, Répceszentgyörgyöt, Tormásligetet, Vassurányt és Vasszilvágyot. Veszprém megyében Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla megközelíthetetlen.


    Fejér megyében csak a 6209-es út Sárosd és Sárkeresztúr közötti szakaszát kellett lezárni a hóátfúvás miatt, Győr-Moson-Sopron megyében viszont 39 mellékutat érint a lezárás. A 86-os főúton Szil és Páli között elszállították az elakadt kamionokat, így hajnali fél 5-kor megindult a forgalom.
    Komárom-Esztergom megyében a Tata és Kömlőd közötti 8137-es utat zárták le; Vas megyében pedig 11 útszakaszra vonatkozik a lezárás, köztük a 86-os főút Szombathely és Hegyfalu, valamint a 88-as főút Sárvár térségére eső szakaszára.


    Veszprém megyében hat mellékúton van érvényben zárás, továbbá szombat reggelig nem lehet közlekedni a 710-es főúton a balatonfőkajári összekötő úttól a 72-es főút csomópontjáig. A 71-es főutat már megnyitották Örvényesnél.
    Somogy megyében két mellékúton nem lehet közlekedni, a 6805-ös út már felszabadult. Zala megyében egy tucatnyi utat érint a lezárás, köztük a 75-ös főút 7362-es út csomópontja és a 74-es főúti csomópont közötti szakaszát.


    A Magyar Közút Nonprofit Kft. azt is közölte: a 75-ös főútra a 74-es főút csomópontjában nem lehet rákanyarodni Keszthely felé. A 84-es főúton Sopronnál, a 861-es úton Kópházánál, a 150-es számú főúton Rajkánál, a 14-es számú főúton Vámosszabadinál és a 82-es főúton Veszprémvarsánynál közlekedő járműveknek rendelkezniük kell hólánccal, de egyelőre nem kell felszerelniük.


    Somogy megyében a barcsi és berzencei határátkelőknél a horvát hatóságok nem engedik át a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveket Horvátországba. A személygépkocsik átlépését nem korlátozzák, de a hólánc használata kötelező. A 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárműveket a Zala megyei Rédics határállomáson sem engedik be az országba. Letenyénél már beengedik a teherforgalmat és Tornyiszentmiklósnál is megnyitották éjjel a határt a 7,5 tonnánál nehezebb járműveknek.

Szombat hajnalra mindenhol mérséklődött a szél, de a Dunántúlon és az északkeleti megyékben továbbra is lehet még gyenge hófúvás, amely kisebb hótorlaszokat emelhet.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat hajnalban tovább mérsékelte a hófúvás miatt kiadott riasztását. Már azokon a területeken is citromsárga, vagyis elsőfokú a riasztás, amelyeken pénteken szinte egész nap a legmagasabb fokú, piros riasztás volt érvényben.


    A hófúvás miatt kiadott citromsárga riasztás továbbra is érvényes Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér és Tolna megye teljes területén, valamint Vas, Zala, Somogy és Baranya több kistérségében, továbbá az ország keleti felében: Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye jelentős részén.


    A meteorológiai szolgálat az MTI-hez szombat hajnalban eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a hajnali, reggeli órákban a Dunántúlon még gyakrabban előfordulnak erős széllökések, amelyek főként a Bakony, a Balaton térségében és Győr-Moson-Sopron nyugati részén okozhatnak hóátfúvásokat. Napközben viszont általában legfeljebb élénk, kevés helyen kissé erős lesz a szél, így a hófúvásos területek mérete tovább szűkül, és komolyabb, tartós hóátfúvások sem valószínűek. Északkeleten - Borsod-Abaúj-Zemplén nyugati részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében - szintén a hajnali, reggeli órákban várhatók erős széllökések, akár az óránkénti 50 kilométeres erősséget elérő széllökésekkel.


    Szombaton napközben elsősorban az ország keletei harmadán, azon belül is főként a Tiszántúlon várható tartósabb havazás. Ezeken a területeken estig 2-14 centiméter friss hó várható. A legtöbb hó Békés megyében, Csongrád keleti részén és Hajdú-Bihar keleti részén valószínű.

Budapesten a főutak mindenhol járhatók, a BKV járatai szombat reggel rendben elindultak - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az MTI-vel. A társaság munkatársai éjszaka a legmagasabb készültségi fokozatban dolgoztak a főútvonalak és a mellékutak megtisztításán.

    A közlemény szerint Budapesten péntek reggel 8 órától változó intenzitással havazott, a csapadék este nyolc óra körül szűnt meg. A közterület-fenntartó mérései szerint Budán 10 centiméter hó esett, Pesten ennél kevesebb.


    A társaság az éjszakai műszakban továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban, minden járművével folyamatosan végezte a budapesti főutakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. Ezek megtisztítása után megkezdték a mellékutak takarítását. A hajnali órákban a szóró munkagépek visszatértek a főútvonalakra, hogy a közösségi közlekedésben ne legyen fennakadás.


    Első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, a hidakon, a felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik a társaság.

Szombatra virradó éjjel elindulhatott a kamionforgalom Szlovénia felől Magyarországra Tornyiszentmiklósnál, ahol ötszáz-hatszáz kamion torlódott fel, Zalában azonban tizenkét út még járhatatlan.

    Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője szombaton az MTI-nek elmondta: a zalai határátkelők közül Letenyénél zavartalan a forgalom Horvátország felől, Tornyiszentmiklósnál hajnal óta újból jöhetnek a kamionok Szlovénia irányából, Rédicsen azonban még mindig nem léphetik át a határt. Hozzátette, hogy a magyar-szlovén határon éjjelre már ötszáz-hatszáz kamion torlódott fel, de a járműveket csak az M70-es autóút, az M7-es autópálya irányába engedhették át, mert a 86-os és a 75-ös főutak több szakaszon továbbra sem járhatók.


    Mintegy hatvan-hetven kamion torlódott össze Zalalövő térségében is, innen Vas megye irányába nem tudtak továbbjutni, de a környéken több parkolóhelyet is megtisztítottak számukra.


    Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Zala megyében a hóátfúvás miatt tizenkét út van lezárva. Elzárt település azonban péntek este óta már nincs a megyében.


    Nem lehet közlekedni a 75-ös főút baki tető és Zalaszentmihály közötti szakaszán, Galambok és a 7-es főút közötti úton, továbbá Nagykanizsa és Szepetnek, Letenye és Tótszerdahely, Kisgörbő és Zalaszentgrót között. Nem használható a 7356-os jelű út Kehidakustánynál, Nagyrécse és Cserfő, Újudvar és Magyarszerdahely, Gelse és Zalaszentbalázs, Söjtör és Tófej, Óhid és Mihályfa összekötő útja, továbbá a 75111-ös jelű út Sármellék és a 75-ös főút csomópontja között.

Szombat reggel minden, menetrend szerint közlekedő vonat elindult, jelentősebb fennakadások, késések nincsenek a vasútvonalakon - közölte a Mávinform az MTI-vel, hozzátéve: éjszaka több mint ezren dolgoztak a váltók és a peronok takarításán.

     A közlemény szerint jelenleg a havazás által a leginkább érintett térségekben - Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében - sincsenek jelentősebb késések és fennakadások.


    A társaság hozzátette: a hótorlaszok felszámolására speciális hóolvasztó gépek, a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre. Ahol kell, ott a váltókat napközben is folyamatosan tisztítják a MÁV készenléti szolgálatban lévő munkatársai, és a váltófűtő berendezéseket is üzemeltetik.


Ennek ellenére a hóborította területeken és a hóátfúvások körzetében váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, ennek következtében egyes személyszállító vonatok menetideje hosszabb lehet. Több állomáson nagyteljesítményű, hótolóval felszerelt mozdonyok állnak készenlétben. Továbbá ha szükséges, a motorvonatok elé nagyobb teljesítményű mozdonyokat állítanak, illetve a vonat előtt közlekedő mozdony takarítja el a szél által okozott hótorlaszokat.


A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy hosszabb távolságokra a vasutat válasszák, de előzetesen tájékozódjanak a közlekedési körülményekről.

Már a Tiszántúlon is mindenhol havasak az utak, a középső országrészben és az Északi-középhegységben sónedves útburkolatra kell számítani. A Dunántúlon elállt a havazás és a széllökések ereje is jelentősen mérséklődött, de továbbra is téliesek az útviszonyok - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szombaton az MTI-vel.

Pécsi Norbert tájékoztatása szerint a Dunántúlon még 72 út járhatatlan, ezért továbbra sem érdemes autóba ülni az ország nyugati megyéiben.
Jelenleg a társaság több mint 400 gépe és csaknem 700 szakembere dolgozik a hóeltakarításon és a síkosságmentesítésen, s újabb hómarókat és hóekéket csoportosítottak át a dunántúli területekre.
A közútkezelő Útinform szolgálatának legfrissebb jelentései szerint a Tiszántúlon szinte mindenhol havazik, Gyomaendrőd térségében intenzív a havazás. Ezeken a területeken havasak, míg a középső országrészben és az Északi-középhegységben sónedvesek a főutak.

Meleg étellel és forró itallal segíti a hóban rekedt sofőröket és utasokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a nyugat-magyarországi régió útjain - tájékoztatta a segélyszervezet szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint a hóakadályok között rekedt gépkocsik vezetőit, veszteglésre kényszerült kamionsofőröket, elakadt buszok utasait járják sorra, de arra is akadt példa, hogy a napok óta helyben álló kamionosokat máltai intézményekbe vitték, ahol forró fürdő, meleg étel és pihenő várta őket.


A máltai szeretetszolgálat ügyeleti rendszert is szervezett a havazás és a hófúvások miatt járhatatlanná vált országutakon rekedt emberek megsegítésére. Az elakadt járművekről a katasztrófavédelem munkatársai tájékoztatják a segélyszervezet ügyeleteseit, és sok esetben a helyszínre jutásukat is segítik terepjárókkal vagy felvezető gépkocsikkal.


A fertődi máltai intézménybe három napja elakadt kamionsofőröket szállítottak be, hogy forró fürdőhöz és pihenéshez jussanak, előzőleg három busz utasainak vittek forró teát és szendvicseket.
A máltaiak Fertődön, Kapuváron, Győrött és Mosonmagyaróváron állnak készenlétben forró teával, meleg étellel és melegedésre alkalmas helyiségekkel az utakon maradt autósok megsegítésére. 

Egyirányúvá tették a 86-os főutat Vas felől Győr-Moson-Sopron megye irányába, hogy szakaszosan, konvojban, rendőri felvezetéssel elmehessen a hóhelyzet miatt feltorlódott ötszáz-hatszáz kamion - jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szombati, győri sajtótájékoztatóján.

    Bakondi György hozzátette: a Hegyeshalom és Rajka felől érkező szembeforgalmat az M7-es irányába terelik, hogy a járművek mihamarabb elérjék a szlovén, illetve a horvát határt.


    Tájékoztatása szerint jelenleg 11 megyében van hótakaró, a legvastagabb Zala megyében, mintegy 35 centiméteres. Jelenleg 29 település "megközelítése kritikus", 72 útszakaszon csak hókotrókkal, nagy terepjárókkal lehet közlekedni, így minden településen biztosított a lakosság ellátása, az áram- és a gázszolgáltatás mindenütt működik.
    Hozzátette: ezer hivatásos tűzoltó, valamint a közútkezelő, a mentők és a rendőrség összesen háromszor ennyi munkatársa vett részt a helyzet normalizálásában.


Bakondi György jelezte: a barcsi és a berzencei átkelőnél a horvát hatóságok korlátozzák a kamionok belépését, Letenyénél jönnek, Rédicsnél nem jönnek a kamionok Magyarországra. Zalában mintegy kétszáz kamion vesztegel a hóhelyzet miatt; ezek közül hajnaltól száz jármű Rábafüzes, ugyanennyi az M7-esen Budapest irányába távozott. Tornyiszentmiklóson ismét megindulhatott a kamionforgalom.


Az MTI érdeklődésére Bakondi György azt közölte: az időjárás függvénye, hogy mikorra normalizálódik a helyzet; amíg nem csökken 30 kilométer alá a szél sebessége, addig az hordani tudja a porhavat. 

Már csak négy település van elvágva a hó miatt a külvilágtól a Dunántúlon - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat délután az MTI-t, hozzátéve: az éjszakai órákra várhatóan minden település megközelíthető lesz az országban.

    A közlemény szerint a hóátfúvások és az intenzív havazás nyomán szombat reggel még elzárt csaknem harminc település többsége újból elérhetővé vált, már csak négy olyan község van, amely nem közelíthető meg: Győr-Moson-Sopron megyében Répceszemere és Csáfordjánosfa, Vas megyében Nemesládony és Kemeneskápolna.


    A közútkezelő kiemelte: teljes kapacitással dolgoznak, több mint 400 munkagéppel végzik a hó- és a síkosságmentesítést.
A hajnal óta tartó folyamatos munkavégzés és a kedvezőbb időjárási körülmények miatt óráról órára javulnak a közlekedés feltételei a Dunántúlon, a járhatatlanná vált utak közül is egyre többet tudnak megtisztítani a hótól.


A társaság ugyanakkor továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útinformációkról, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra.


Veszprém megyében már nincs elzárt település, de három út még nem járható. Sztanke Zoltán, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-t szombaton késő délután arról tájékoztatta: Monoszló, Balatonhenye és Köveskál egy nyomsávon, de járható, és Mindszentkállát, Szentbékállát, Kékkutat se zárja már el a hó.


Útzár van viszont Káptalantóti és Nemegulács, Kemeneshőgyész és Magyargencs, valamint Badacsonytomaj és Badacsonytördemic között. A 710-es úton, a M7-es autópályára felvezető balatoni elkerülőn feloldották a tilalmat, szabad a forgalom - tette hozzá. 

mti
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó