Leáldozik a piacot rángató gazdasági jósoknak?
A mai strasbourgi plenáris ülésen megszavazásra került az a jelentéstervezet, amely mérföldkő lehet a gyakran vitatott tevékenységet végző hitelminősítő intézetek működésének szabályozásában.
2013. január 16. 19:12

A szavazást Pelczné dr. Gáll Ildikó is üdvözölte, ám ennek kapcsán további elengedhetetlen lépésekre hívta fel a figyelmet.

A fideszes EP-képviselő a szavazást megelőző vitában felhívta a figyelmet, hogy a hitelminősítők tevékenységével kapcsolatos kételyek nem új keletűek, hanem csak újra és újra napirendre kerülnek. S bár látszólag az intézmények folyamatosan foglalkoznak ezzel a kérdéssel, a téma megnyugtató lezárására sajnos eddig még nem került sor.

"A hitelminősítők tevékenysége köztudottan sokszor milliárdokban mérhető károkat okozott az európai gazdaságoknak, valamint túlértékelt szerepük jelentős függőséget is eredményezett" - emelte ki felszólalásában a néppárti politikus.

Pelczné dr. Gáll Ildikó szerint ez a ma elfogadott jelentés igen előremutató, hiszen számos ponton innovatív ajánlásokkal él, így felveti például a nem-kezdeményezett államadósság-minősítések tilalmát, valamint megvizsgálná, hogy egy hitelminősítő intézmény minősíthet-e egyáltalán tagállami hitelképességet. A tervezet elfogadásával további korlátozásra kerülhetnek a minősítői tevékenységgel már jelentős jövedelmet szerzett hitelminősítők egyesülései, valamint a strukturált pénzügyi termékek eddig korlátlan minősítései is.

A fideszes gazdaságpolitikus üdvözölte, hogy a jelentés felül szeretné vizsgálni a több intézetben való részvényi érdekeltség kérdését, valamint a többszöri minősítések kapcsán bevezetné a rotációt, így adva lehetőséget a kisebb európai hitelminősítőknek.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó felszólalásában azonban emlékeztetett: annak érdekében, hogy a jövőben teljesen átláthassuk és uralni is tudjuk a helyzetet az európai piacokon, nem csak megfigyelőként, hanem aktív részesként is szerepelni kell a folyamatokban, melynek első lépéseit most tesszük meg.

"A korábbi minősítések tapasztalataiból is levonható, hogy amíg egy olyan európai hitelminősítő intézet felállításában nem tudunk megállapodni, amely nem csak rövid távú és önös érdekek szerint cselekszik, addig továbbra is csak megfigyelői leszünk az eseményeknek, amelyek hol jobb, hol rosszabb színben tüntetik fel a pénzpiaci eseményeket. Véleményem szerint ezért ez a jelentés mindenképpen hasznos és előremutató, jó lépés annak érdekében, hogy uniós szinten szabályozzuk a hitelminősítő intézetek működését, és ha szükséges, akkor egy saját, európai központtal rendelkező intézet létrehozásának irányába lépjünk tovább" - zárta felszólalását a fideszes EP-képviselő.

Mint ismeretes az Európai Parlament 2011 júniusában már elfogadott egy állásfoglalási indítványt, amely szigorúbb szabályozási keretet szorgalmaz a hitelminősítők működése kapcsán, és arra kéri az Európai Bizottságot, hogy készítsen hatástanulmányt egy esetleges európai hitelminősítő intézet létrehozásáról. 

EPP-HungarianPress
  • A botránykoalíció cinikus stratégiája
    Orbán Viktor Magyarország történelmi távlatokban is leggyűlöletesebb, leghazugabb ellenzékével szemben áll helyt.
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
MTI Hírfelhasználó