Tibeti önégetések - Egy fiatalember az idei év első áldozata
Egy húsz év körüli Kanszu tartományi fiatalember a tibeti önégetési hullám legújabb áldozata, az első az idén - számolnak be médiajelentések a londoni székhelyű Free Tibet szervezet és az amerikai Szabad Ázsia rádió értesülései alapján.
2013. január 14. 07:14

    Az effajta eseményekről szóló hírek nem pontosak, a részletek helyszínről történő megbízható megerősítése majdnem lehetetlen, mivel az internetes tartalmakat a helyi hatóságok ellenőrzik - áll a CNN amerikai hírtelevízió tudósításában. Így egyelőre az sem bizonyos, hogy a nyugat-kínai Hsziaho megyei áldozat, aki szombaton követte el tettét, 22 vagy 19 éves volt.


    Az önégetések sorozata 2011 márciusában kezdődött, s emigráns források szerint 2012 decemberéig számuk kilencven fölé emelkedett. Úgy tudni, ma már nyolcvan felett van azok száma, akik bele is haltak az öngyilkossági kísérletekbe. Csak tavaly novemberben állítólag több mint kéttucatnyian gyújtották fel magukat.


    A Szabad Ázsia rádió szerint a legutóbbi eset alkalmával, csakúgy, mint korábban többször, a fiatalember az 1959 óta önkéntes indiai száműzetésben élő dalai láma hazatérésének engedélyezését követelte.


    Peking az emigráns szervezetek állításával szemben vitatja, hogy a tibeti önégetések spontán tiltakozások lennének akár a "kínai uralom", akár a "vallásszabadság korlátozása" miatt. Úgy véli, az önégető, többségükben fiatal embereket csak azért veszik rá megtévesztő ígéretekkel tettük elkövetésére, hogy a "tibeti kérdést" nemzetközi szinten napirenden tartsák.


    A kínai vezetés korábban azt is hangoztatta, hogy a 77 éves dalai láma előtt "nyitva áll a kapu", csupán a visszatérés feltételeit kell teljesítenie. Ezek szerint a dalai lámának el kell fogadnia a központi kormány fennhatóságát Tibet felett, a szocializmus építésének útját és a regionális autonómiát. Mindebben azonban a pekingi illetékesek és a láma személyes követei, egyeztetések több fordulója során (legutóbb 2010 januárjában) sem tudtak megállapodni.


    A kínai média decemberben azt jelentette, hogy Szecsuan tartomány Apa megyéjében őrizetbe vettek egy szerzetest és az unokaöccsét, amiért 2009 óta nyolc tibetit vettek rá arra, hogy felgyújtsák magukat. A rendőrségi közlemény szerint a szerzetes beismerte, hogy a dalai lámának és követőinek instrukciói alapján tevékenykedett, s azt terjesztette környezetében, hogy az önégetés nem ellentétes a buddhista tanítással, végrehajtói "hősök".

mti
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A jég hátán (boldogan) élni
    Kupát szervezett az egykori műkorcsolya Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júlia, miután szinte az összes nemzetközi versenyt törölték.
  • Erkölcsileg is elfogadhatatlan az EB álláspontja
    Az EP szövegében nagyon cinikus és arcátlan megállapítások vannak. Például azzal akarják kiszúrni a szemünket, hogy az Európai Unió már romastratégiát és más intézkedéseket fogadott el, amelyek bizonyos kisebbségeket védtek, és ezzel nekünk meg kellene elégednünk.
MTI Hírfelhasználó