Csökkenhet az élelmiszerek ára
Az év első felében előreláthatóan csökkenhet az élelmiszerek ára – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Fórián Zoltán.
2013. január 12. 17:07

Az agrárpiaci elemző szerint a világpiaci tendenciák nyomán előreláthatóan a takarmányok ára is visszaesik, ami arra enged következtetni, hogy a húsfélék ára sem fog tovább emelkedni.

Miután a világpiacon a mezőgazdasági tömegcikkek ára lefelé indult, s e tendencia tartósnak látszik, előreláthatóan csökkenni fog a legtöbb élelmiszer ára az év első felében – közölte a Magyar Nemzettel Fórián Zoltán agrárpiaci elemző. Az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója szerint a kukorica és a búza árában az elmúlt időszakban tapasztalt trendszerű visszaesés rövidesen a többi területen is kifejti hatását. Meglátása szerint ez a folyamat a hazai élelmiszerpiacon viszonylag gyorsan végbe fog menni, mivel jellemző, hogy a kereskedelmi láncok hamar reagálnak a nemzetközi változásokra. Remélhetőleg az árcsökkenés hamarosan a takarmányárakban is meg fog jelenni, ez pedig javíthatja az állattartók helyzetét.

Felvetésünkre, miszerint tavaly egyes piaci szereplők 25-30 százalékos élelmiszerár-emelkedést vetítettek előre, amiből alig valamivel több mint hét százalék valósult meg, elmondta: az élelmiszeriparban érintett szereplők kényszerpályán mozognak, gyakorlatilag egyik sem tudja költségeinek növekedésével arányos mértékben emelni árait. Emiatt mára az a meglepő helyzet állt elő, hogy immár a kereskedelmi láncok is kénytelenek tetemes nyereségük egy részéről lemondani. Rávilágított: tavaly az év közepén az agrártermékek világpiaci ára – akárcsak 2008-ban és 2010-ben – elkezdett dinamikusan emelkedni. E drágulás viszont úgy gyűrűzött végig a termékláncon, hogy minden egyes szereplőnél – elsődleges feldolgozó, élelmiszergyártó, -kereskedő – egyre kisebb mértékben jelent meg. A termelői árak emelkedése többek között ezért sem jutott el a legtöbb esetben egészen a bolti polcokig.

Magyar Nemzet nyomán
MTI Hírfelhasználó