Nincs új cseh államfő
Nem sikerült megválasztani az új cseh köztársasági elnököt a közvetlen államfőválasztás szombaton véget ért első fordulójában.
2013. január 12. 16:43

A győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség, ami a kilenc jelölt közül senkinek sem sikerült.

A szavazatok több mint a felének összeszámlálása után a részeredmények azt jelzik, hogy nagy valószínűséggel Milos Zeman volt miniszterelnök és Karel Schwarzenberg külügyminiszter jutnak be a második fordulóba. Mindketten eddig közel 25 százalékot kaptak.

Az esélyesek között van még Jan Fischer volt kormányfő és Jirí Dienstbier szenátor, eddigi támogatottságuk 17 százalék körül mozog.

A második fordulóban a két legjobban szerepelt jelölt vesz részt, és a győzelemhez ekkor már elég az egyszerű többség.

MTI nyomán
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó