Letette esküjét az Országgyűlési Őrség
Letették esküjüket a január 1-jétől működő Országgyűlési Őrség tagjai a Parlament kupolatermében, a Szent Korona előtt péntek délután.
2012. december 28. 19:19

    Kövér László üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy a testület tagjai nemcsak munkát, hanem küldetést is vállalnak a legfontosabb nemzeti intézmény, az Országgyűlés védelmével.


    A házelnök arra kérte az őrség tagjait, hogy legyenek büszkék a küldetésükre, a zászlójukra és az egyenruhájukra, amely összeköti őket a szolgálatukban.
    Kiemelte, hogy a megjelentek - akiket elöljáróik is alkalmasnak találták erre a szolgálatra - értik és magas szinten művelik a szakmájukat. Szavai szerint az Országgyűlési Őrség tagjai nagy feladatot vállaltak, amelynek sikeres ellátása az ország életére is kihat, hiszen nekik kell biztosítaniuk az Országgyűlés biztonságát. Hangsúlyozta, hogy összetett rendszert kell majd működtetniük, ami csak úgy lesz lehetséges, ha csapatban, nemcsak egymással, hanem egymásért is képesek lesznek dolgozni.


    Kiemelte, hogy az őrség tagjai a Szent Korona előtt tettek esküt, ami a nemzet egészét jelképezi. Mint mondta, az esküvel "életünk legfontosabb elhatározásait pecsételjük meg", és arra kérte az egység tagjait, hogy ragaszkodjanak ehhez a kimondott szóhoz.
    A házelnök az Országgyűlési Őrségnek csapatzászlót is adományozott, amelyet - miután felesége, Bekk Mária felkötötte a díszszalagot - a történelmi egyházak képviselői megáldottak.


    A parlament áprilisban döntött az Országgyűlési Őrség felállításáról. Kövér László házelnök decemberben Tóth László rendőr alezredest jelölte az egység parancsnokának.


    Péter István főhadnagy, az egység egyik tagja arról beszélt, hogy az Országgyűlési Őrségnek egy hármas alapelvet, az elérendő célt világosan meghatározó jövőképet, az ehhez kapcsolódó küldetéstudatot és filozófiát szem előtt tartva kell meghatároznia identitását.


         Az Országgyűlési Őrség célja, hogy a legmagasabb szakmai színvonalon működjön, erős, professzionális szervezetként a társadalom tagjainak körében is megbecsülést vívjon ki. Az egység küldetése az Országgyűlés elnökének, az Országháznak és a parlament munkatársainak elhelyezésére szolgáló létesítmények védelme - hangsúlyozta. Az őrség feladata, hogy az Országgyűlés függetlenségének, külső befolyástól mentes működésének biztosítását elhivatott munkatársakkal, a legmodernebb technikai eszközökkel, politikai függetlenséggel hajtsa végre - tette hozzá.


         Az Országgyűlési Őrség célját olyan kollégákkal akarja elérni, akik magukénak érzik a demokratikus értékeket, törvénytisztelők, feddhetetlen életvitelükkel pedig hozzájárulnak az egység pozitív megítéléséhez - jelentette ki a főhadnagy.


    Az őrök a rendőrségi törvényben meghatározottak szerint fokozott ellenőrzést hajthatnak végre, ruházatot, csomagot, járművet vizsgálhatnak át, magánlakásban és közterületnek nem minősülő helyeken is intézkedhetnek, kép-, illetve hangfelvételt készíthetnek, helyszínt biztosíthatnak. Kényszerítő eszközként bilincset, vegyi eszközt, elektromos sokkoló eszközt, rendőrbotot, lőfegyvert ugyancsak a rendőrségről szóló törvényben meghatározottak szerint használhatnak majd. A parlamenti tárgyalási rend fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátása során kényszerítő eszközként azonban kizárólag testi kényszert alkalmazhatnak. Az őrségnek nyomozóhatósági jogköre nem lesz.


Az országgyűlési őr a házelnöknek - vagy akadályoztatása esetén az ülést levezető alelnöknek - a hozzájárulása nélkül az Országház üléstermébe, az ülésteremhez tartozó páholyba és karzatra, valamint a termet körülvevő folyosóra nem léphet be, nem intézkedhet. Ugyanez igaz a parlamenti és irodaházi bizottsági üléstermekre, ahová az őr belépéséhez a testület elnökének - vagy akadályoztatása esetén a levezető alelnöknek - a hozzájárulása szükséges.
E hozzájárulások nélkül például csak segélyhívás esetén, öngyilkosság megakadályozása céljából, bűncselekmény elkövetésének megakadályozása, megszakítása vagy a bűncselekmény elkövetőjének, gyanúsítottjának elfogása, valamint közveszély elhárítása érdekében intézkedhet. Emellett eljárhat akkor is, ha rendkívüli vagy tisztázatlan okból bekövetkezett halálesettel kapcsolatos az intézkedés, vagy olyan ember elfogása érdekében történik, aki a szabálysértést felszólítás ellenére is folytatja.


Az Országgyűlési Őrség egyenruhája zöld-fekete, bordó díszítéssel. 

mti
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó