Kína - Szigorú intézkedéseket vezetnek be az önégetések megakadályozására
Erősíti a járőrözést, fokozza a határvédelmet és az információáramlás kontrollját a kínai vezetés a nyugat-kínai Csinghaj tartomány egy prefektúrájában, hogy ezzel vegye elejét az önégetéseknek.
2012. december 28. 14:48

    A szigorításokról a helyi sajtó számolt be. Eszerint a többségében tibetiek által lakott Huangnan prefektúrában a hatóságok fokozták a félkatonai járőrözést, határában ki- és belépőpontokat állítottak fel a nem helyi lakosok belépésének megakadályozására. Ezenkívül mintegy 300 kolostorból televíziókat és műholdas vevőket koboztak el, hogy a lakók ne tudjanak "Kína-ellenes" televíziós programokat nézni.


Az önégetések megakadályozására a prefektúra vezetése számon tartja az éghető anyagokat, figyelni fogja a lakosokat, és az önégetéseket elítélő propagandacsoportokat szervez majd. A cikk szerint a társadalmi biztonságot szolgáló cél elérését gazdasági ösztönzőkkel is támogatják: a tervezett önégetéseket jelentőket, az arról társaikat lebeszélőket és a lángokat eloltókat is jutalmazzák a jövőben. Azokat a falvakat ugyanakkor, ahol önégetésekre kerül sor, gazdasági intézkedésekkel büntetik majd.


Huangnan idén már több önégetésnek is színhelye volt. Novemberben több százan tiltakoztak a kínai fennhatóság ellen. Idén már 82 ember gyújtotta fel magát Kína-szerte. 

mti
MTI Hírfelhasználó