A Fitch elismerte a magyar sikereket
Megerősítette Magyarország szuverén adósosztályzatait csütörtökön a Fitch Ratings, a besorolások kilátását pedig negatívról stabilra javította. A forint is erősödött.
2012. december 20. 18:16

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy a megerősítés Magyarország hosszú futamidejű deviza- és hazai államadósságának BB plusz, illetve BBB mínusz besorolására, a Magyarországon bejegyzett kereskedelmi adósok besorolásának felső határát jelentő BBB országplafonra, valamint a rövid futamidejű szuverén devizakötelezettségek B minősítésére vonatkozik. A kilátás stabilra javításával a Fitch Ratings levette a napirendről Magyarország mint szuverén adós leminősítését. A kedvező hírre a forint azonnal egy egységgel erősödött az euróval szemben, egészen 285-ig.

Ehhez fűzött elemzésében a Fitch a kilátásjavítás kulcstényezőjének nevezte a magyar költségvetés viszonylag erőteljes finanszírozási rugalmasságát, amely a magasan fejlett hazai kötvénypiacot, a GDP-érték 5,5 százalékának megfelelő kormányzati készpénzbetétet, valamint a hazai össztermék 34 százalékával egyenlő jegybanki devizatartalékokat tükrözi.

Emellett Magyarország a II. világháború óta maradéktalanul eleget tesz szuverén törlesztési kötelezettségeinek, és mindez együtt alátámasztja a forintban kibocsátott államadósság befektetési szintű – „BBB mínusz” – besorolását – áll a Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében.

NGM: A hitelminősítő is felismerte a megtett lépéseket

A kormány egyetért a Fitch Ratings értékelésével, és úgy látja, hogy már az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő is felismerte azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, amelyek eredményeképpen az elmúlt két évben Magyarország sikeresen és tartósan csökkenő pályára állította az államadósságot, fenntartható fiskális konszolidációt hajtott végre – közölte az NGM. A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint a fenntartható fiskális konszolidáció révén „Magyarország 2013-ban végre lekerülhet az uniós szégyenpadról.”

Nem vagyunk kitéve fenyegetettségnek

Magyarország rövid távon nincs kitéve fiskális fenyegetettségnek – állapította meg szerdán az Európai Bizottság a közpénzügyek uniós helyzetéről kedden közzétett átfogó jelentésének Magyarországról szóló részében. Az értékelés szerint a pénzügyek fenntarthatóságának kockázata közép- és hosszú távon is alacsonynak mondható, feltéve ha teljes mértékben megvalósítják a tervezett, Brüsszel által ambiciózusnak minősített fiskális konszolidációt, és jóval 2014 után is megőrzik az akkori szinten a célul kitűzött egyensúlyi helyzetet.

Küzdelem az államadósság ellen

Ismert, a GDP-hez mért államadósság 2010-ig gyors emelkedést mutatott, a tendencia az Orbán-kormány idején tört meg. Mint Orbán Viktor szeptember 24-én Vilniusban kijelentette: „Naponta folytatunk egyfajta szabadságharcot, hogy le tudjuk hozni az államadósságot az 50 százalék alá, ahol már biztonságban érezheti magát az ember. […] Ha a Jóisten megengedi, hogy még egy-két évig dolgozzunk Magyarországon, akkor mi is csatlakozni fogunk az alacsony adóssággal rendelkező közép-európaiak családjához.”

Az államadósság csökkentését tekintve élenjárók vagyunk, az idei költségvetési hiányszámot nézve pedig a visegrádi országokat is megelőzzük az Európai Unión belül – derült ki a bizottság által novemberben közzétett számokból.

Tartható hiánycél, fogyókúrázó alapkamat

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a meghirdetett költségvetési kiigazítások végrehajtásával tarthatónak ítéli 2012-ben és 2013-ban is a 2,7 százalékos hiánycélt, ezzel párhuzamosan az infláció lassú csökkenését várják.

A monetáris tanács immár egymást követő ötödik alkalommal csökkentette 0,25 százalékponttal az irányadó kamatszintet, és 2011. január óta nem volt olyan alacsony az alapkamat, mint most. Az új kamatszinthez képest már „látótávolságon belülre került” a valaha volt legalacsonyabb, 2010 második felében érvényben lévő 5,25 százalékos kamatszint.

MTI - MNO nyomán
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
  • Nagy pofont adott a WHO a magyar baloldalnak
    Más uniós tagállamok is sorra kezdik el rendelni a keleti oltóanyagokat, sőt ma már egyes hazai baloldali politikusok is a magyar kormány sikeres járványkezeléséről beszélnek – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó