Hoffmann Rózsa: tarthatatlan a jelenlegi felsőoktatási rendszer
Az előzetes konzultációk során minden szereplő egyetértett abban, hogy a jelenlegi felsőoktatási rendszer tarthatatlan.
2012. december 13. 22:57

A rektoroktól a hallgatókig egyetértés volt a diagnózisban, a kiút keresésben azonban már nincs egység - mondta Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten.

A Piarista Általános Iskola és Gimnázium nagytermében, a Kölcsey Kör rendezvényén az államtitkár a köznevelési és felsőoktatási rendszer megújításáról tartott előadást, amelynek kezdetére a Kölcsey Kör tagjain kívül közel kétszáz főiskolás hallgató táblákkal és transzparensekkel megtöltötte a termet.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a felsőoktatásban több mint kétszáz képzési helyen nyolcezer féle szakos képzés folyik. Az elmúlt évtizedben megnégyszereződött a hallgatók száma, egy hallgató átlagosan 7-8 évig jár főiskolára vagy egyetemre, a mostani diákvezetők 7-12 éve főiskolások vagy egyetemisták, és ez a rendszer nem tartható tovább.

Idézte az alaptörvényt, amely szerint a felsőoktatáshoz való jog nem alanyi jog, hanem képesség és tudás alapján lehet felsőoktatási intézménybe bejutni. A tandíj és az önköltséges képzés közötti különbségről azt mondta: az előbbi azonnali terhet jelent a családoknak, a diákhitel igénybevételével azonban az is elkezdheti a tanulmányait, aki nem tud egyszerre nagyobb összeget áldozni. Emlékeztetett rá: miután az egyetemet végzett munkába áll, elkezdheti a törlesztést, amely fizetésének 4-5 százalékát teszi ki. Ezzel szemben a Gyurcsány-kormány 105 ezer forintra tervezett tandíjával a szegényebb sorsú családok gyermekeinek esélyük sem lett volna egyetemre, főiskolára kerülni - mondta.

A diákhitel központ 2 százalékos hitellel nyújtja a pénzt, melyet például az állami szférában lehelyezkedőknek az állam átvállal, de a magánszférával is hasonló megállapodásra törekszenek - fűzte hozzá. Megjegyezte: az intézkedések azt is szolgálják, hogy a diákok nagyobb felelőséggel viseltessenek saját sorsuk iránt - fogalmazott az oktatási államtitkár.

MTI
MTI Hírfelhasználó