Volt miniszterét veszítette el az MSZP
A felületes vidékpolitika, a szolidaritás hiánya, az agrárpolitikusok semmibe vétele, a korrupciónak történő falazás miatt lépett ki az MSZP-ből a Horn-kormány földművelésügyi minisztere. A Fidesz Gőgös Zoltán figyelmébe ajánlja Nagy Frigyes szavait.
2012. december 10. 17:22

„Nem tudtam azonosulni a felületes vidékpolitikával, a szolidaritás hiányával, az agrárpolitikusok semmibe vételével, a korrupciónak történő falazással. Akik azért lobbiznak, hogy előkelő helyre kerüljenek a pártlistán, azok között nincs keresnivalóm.” Ezzel indokolta a Népszabadságnak adott interjújában Nagy Frigyes, a Horn-kormány földművelésügyi minisztere, hogy miért lépett ki az MSZP-ből. A Fidesz parlamenti frakciója közleményében az idézett mondatot ajánlja többek között Gőgös Zoltán szocialista „agrárszakértő” figyelmébe. „Több hozzáfűznivalónk nincs is” – írják.

Múlt hét szerdán Mesterházy Attila, az MSZP elnöke gyakorlatilag megfenyegette a haszonbérleti szerződéssel földhöz jutott gazdákat. Az MSZP veszprémi, kihelyezett frakcióülésén azt mondta, kormányra jutásuk esetén újraírják a földtörvényt és felülvizsgálják a földbérleti szerződéseket.

Kétharmados jogszabály lesz a földtörvény

Korábban már kiderült, hogy kétharmados, azaz minősített többséget igénylő jogszabály lesz az új földtörvény. A kormány kiemelt célja, hogy száműzze a zsebszerződéseket, de rengeteg tévképzetet kell eloszlatni a kérdés körül. A földtörvénnyel kapcsolatos tervekről Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke is beszélt a Hír TV Péntek8 című műsorában.

Az új magyar földtörvény lényege, hogy csak földműves vásárolhat földet Magyarországon, földműves pedig az, aki egy adott településen lakik és gazdálkodással foglalkozik, termel, jószágot tart; ez az álláspont megvédhető mind bel-, mind külföldön – jelentette ki korábban a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor miniszter az új földtörvény megkezdődött általános parlamenti vitájáról szólva azt mondta: bár a jogszabály kapcsán vannak viták és eltérő nézetek, bízik benne, hogy végül sikerül majd konszenzussal elfogadnia az Országgyűlésnek. Az új földtörvény ugyanis a „vidék alkotmánya” lesz, amely 1100 év után kínál lehetőséget a birtokviszonyok rendezésére – jelentette ki a politikus.

Korábban helyi gazdák az Őszi szántás elnevezésű akció keretében művelni kezdték az állami földbérleti pályázat keretében más által elnyert terület egy részét a Fejér megyei Kajászón. A kormány politikai indítékúnak, a jogállamiság normáival ellentétesnek és megtévesztő szándékúnak tartja az akciót, és felkérte az illetékes minisztériumokat, hogy tegyék meg a szükséges és indokolt lépéseket a jogállamiság visszaállítása érdekében.

nol.hu, mno, gondola
  • Kötetbemutató zárta a Benyovszky-emlékévet
    Csáky Imre: Benyovszky Móric grófi címeres levele - Mária Terézia királynő - 1778 című, latin-magyar-angol nyelvű, díszkiadású kötetének ünnepélyes bemutatójával zárult hétfőn Budapesten a Benyovszky Móric világutazó előtt tisztelgő emlékév.
  • Gyászol a magyar sportélet - Elhunyt Csollány Szilveszter
    A Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter 51 éves korában elhunyt.
  • Gyurcsányék bezárták, Orbán újranyittota
    Orbán Viktor miniszterelnök a Győr-Moson-Sopron megyei Acsalagon a hétvégén felkeresett egy óvodát, amelyet a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején, 2009-ben zártak be, de 2021-ben újra megnyitottak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A látogatásról hétfőn közzétettek egy videót is a kormányfő közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó