Kósa: a rendszerváltáshoz mérhető az elmúlt két és fél év átalakítása
A rendszerváltáshoz mérhető az elmúlt két és fél év átalakítása - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a párt Országjárás című fórumsorozatának gyöngyösi állomását megelőző sajtótájékoztatón pénteken.
2012. december 8. 09:50

    A következő másfél év legfontosabb feladata az átalakult alrendszerek stabilizálása, illetve annak a kedvező fordulatnak a kihasználása, amely Magyarország gazdasági helyzetében bekövetkezett - közölte Kósa Lajos.


    Hozzátette: az a cél, hogy a magyar családok a nyugat-európai családokhoz hasonlóan csupán jövedelmük 6-8 százalékát költsék rezsire, a jelenlegi 25 százalékos aránnyal szemben. Mint mondta: ezt szolgálja a gáz és a villanyáram árának 10 százalékos csökkentése a jövő évtől.


    Azt mondta, 2010-re világossá vált, hogy a rendszerváltás utáni 20 évet, a "posztkádári rendszert" le kell zárni. A Gyurcsány-Bajnai-kormány tevékenysége következtében ugyanis 8 ezer milliárd forintról 21 ezer milliárd forintra nőtt az ország adóssága, a családok egyharmada hitelcsapdába került, és megötszöröződött az önkormányzatok tartozása is - fűzte hozzá.


    Az a veszély fenyegetett - mondta -, hogy Magyarország Görögország sorsára jut. Elengedhetetlenné vált az oktatási, a nyugdíj- és a választási rendszer átalakítása, mert világossá vált, hogy egyik sem tudja betölteni feladatát - közölte a politikus.


    Hangsúlyozta: a külső eladósodást a kormány megállította és stabilizálta a magyar költségvetést, ennek következtében végre esély nyílik arra, hogy Magyarország kikerüljön az uniós túlzottdeficit-eljárás hatálya alól. Stabilizálták az egészségügyi és a nyugdíjpénztárt is, és felszámolták a magánnyugdíjpénztár-rendszert, amely - mint mondta - a nyugdíjrendszer szétesését okozhatta volna.


    Kósa Lajos kitért arra: az adórendszert úgy alakították át, hogy a hangsúlyt a jövedelemtípusú adókról a fogyasztási típusú adókra helyezték. Többi között az egykulcsos adónak és a családi adókedvezményeknek köszönhetően sikerült megfordítani a demográfiai trendet, így 2012-ben már várhatóan 3 ezerrel több gyerek születik, mint a megelőző évben.


    A politikus kiemelte, hogy az alaptörvény elfogadásával új utat szabtak az alkotmányos működésnek, az alkalmatlanná vált választási eljárásról szóló törvények átalakításával, a feliratkozással pedig megteremtették annak a lehetőségét, hogy a jogszabályok azonos módon kezeljék a Magyarországon, a szomszédos országokban élő, illetve a Nyugat-Európában vagy a világon máshol dolgozó magyar állampolgárokat.


Az Országjárás keretében december 20-ig mintegy 40 fideszes politikus látogat el az ország 175 településére és ismerteti a kormányzat eddig elvégzett munkáját, továbbá a kormány előtt álló legfontosabb feladatokat. 

mti
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó