"Heil Marci” - Bejárta a sajtót a náciellenes tüntetés
Bejárta a nemzetközi sajtót a vasárnap tartott budapesti nácizmus ellenes demonstráció. A tüntetésről beszámolt a többi között az amerikai Washington Post, a Fox News, a Chicago Tribune, a Krónika erdélyi magyar napilap, az izraeli Haaretz, Jerusalem Post, a német a Die Welt. A német közszolgálati ARD szerint ritka összefogásra került sor vasárnap, az orosz Russia Today hírcsatorna kiemelte: a tömeg a Jobbik feloszlatását követelte.
2012. december 3. 16:16

A budapesti demonstrálók példát akartak mutatni, egyesek a Dávid-csillagot is feltűzték, közölte tudósításában a német ARD. A csatorna másfél perces videóösszeállításban számolt be a vasárnap délutáni neonáci ellenes tüntetésről Budapesten. Az ARD szerint körülbelül 15 ezren vettek részt a demonstráción egész Magyarországról, hogy nemet mondjanak az antiszemitizmusra és rasszizmusra. Beszámoltak arról is, hogy múlt hét hétfőn a parlamentben a szélsőjobboldali Jobbik egyik képviselője azt indítványozta, hogy készítsenek egy listát arról, hány zsidó van a parlamentben és a kormányban, ami a Gázai-konfliktusra való tekintettel nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Felhívták a figyelmet, hogy senki nem vágott Gyöngyösi Márton szavaiba. A közszolgálati csatorna szerint a felháborodás hulláma megkésve, de annál erőteljesebben és minden politikai irányból jött. Felidézték Rogán és Bajnai beszédét is, majd megjegyezték, hogy  ez egy ritka összefogás az egyébként teljesen ellenséges viszonyban álló politikai csoportok között. „A mai demonstráció sokak számára egy már régóta esedékes jel volt”- összegezték a demonstrációt.

Francia lap: Orbántól elvárják, hogy megszólaljon

A francia AFP hírügynökség arról számolt be, hogy több tüntetőnél olyan zászlót lehetett látni, amelyen az állt, hogy a „Jobbik az igazi nemzetbiztonsági kockázat Magyarország számára”. A hírügynökség kitért arra, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint „nem fogadhatjuk el, hogy Magyarország bármely polgárát csak azért, mert más felekezethez tartozik vagy más nemzetiségből származik, más értékeket részesít előnyben, méltóságában megsértsék, önbecsülésétől megfosszák, szabadságát elvegyék, listával fenyegetőzve megbélyegezzék”. Az AFP kitért arra is, hogy néhány demonstráló hátat fordított a fideszes politikusnak, ugyanis a kormánypártot gyakran azzal vádolják, hogy populista és nacionalista politikával igyekszik megnyerni a Jobbik szavazótáborát. Bajnai Gordon volt miniszterelnök – aki sokak szerint Orbán Viktor kihívója lehet 2014-ben – azt mondta, hogy most nem az előző, vagy a jelenlegi kormányt kell hibáztatni, hanem össze kell fogni a gyűlölettel szemben – írja az AFP.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Jobbik karanténba zárására sürgetett, valamint felszólította Orbán Viktort, hogy nyíltan ítélje el a Jobbikot a parlamentben hétfőn – számolt be a francia hírügynökség.

„Heil Marci” – orosz hírcsatorna a tüntetésről

Az orosz Russia Today (RT) hírcsatorna szintén beszámolt a vasárnapi tüntetésről. Az orosz csatorna szerint a magyar Országház előtt összegyűlt tömeg a Jobbik távozását követelte. Az RT fényképgalériát is közölt az eseményről, valamint kiemelték, hogy volt egy transzparens, amelyen Gyöngyösit a hírhedt náci köszöntéssel ábrázolták – „Heil Marci” állt a plakáton. Az RT szintén azt hangsúlyozta, hogy a demokratikus politikai erők együttesen léptek fel az eseményen, valamint hozzátették: több ország (az Egyesült Államok, Izrael, Svédország) nagykövete szintén kilátogatott az eseményre. Az Egyesült Államok nagykövetsége közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozták, hogy nem a Gyöngyösi-féle felszólalás volt az első antiszemita megnyilvánulás, amelyre sor került a magyar parlamentben – írta az orosz hírcsatorna. „Az antiszemita és egyéb rasszista megnyilvánulások a magyar parlamentben igazolják annak szükségét, hogy tovább erősítsék a tolerancia és a békés egymás mellett élés hangjait Magyarországon” – idézte az amerikai külképviselet közlését az RT.

Az RT kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban Magyarországon „támadás, vagy fenyegetés ért zsidó embereket, valamint meggyaláztak néhány holokauszt emlékművet, illetve zsidó sírkertet”. Ráadásul – írják – Jobbikhoz közel álló csoportok, a magyarországi náci időkre emlékeztető egyenruhában és lobogókkal masíroztak Budapesten.

Izraeli lap: a tüntetés megfelelő válasz volt a Jobbik gyűlölködésére

Az izraeli sajtóban lényegében az összes fontosabb lap, portál beszámolt a tüntetésről. A 7-es hírcsatorna internetes oldala az AFP hírügynökség beszámolóját idézte, a YNet, Haaretz az Associated Press (AP) beszámolóját közölte, a Jerusalem Postban (JPost) pedig Jeremy Sharon írt tudósítást az eseményről. A JPost tudósítója az ATV élő közvetítésére hivatkozva beszámolt Rogán Antal beszédéről, kiemelve, hogy a Fidesz frakcióvezetője szerint a népirtások mindig listázással kezdődtek. A lapnak dr. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója elmondta, hogy a tüntetés „megfelelő válasz volt a Jobbik felháborító antiszemita és cigányellenes uszítására, valamint Gyöngyösi felszólalására.”

Zuroff szerint a tömegtüntetés „pozitív módon rekesztette ki a Jobbik gyűlölködését”. „A Jobbik retorikája elfogadhatatlan kell, hogy legyen az Európai Unióban és Magyarországon. Hirdetői az új antiszemitizmusnak, amely kombinálja a zsidókkal szembeni gyűlöletet az Izrael-ellenességgel” – vélekedett Zuroff.

Az izraeli lap beszámolt arról is, hogy Novák Előd jobbikos képviselő lemondásra szólította fel Ertsey Katalin LMP-s képviselőt, annak „izraeli állampolgársága” miatt.

Krónika: „jó lesz beleverni ebbe a jobbikosok orrát”

A Krónika erdélyi magyar napilap hétfői vezércikkében arról ír, hogy Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő a magyar állampolgárságot szerzett határon túli magyarokat is megsértette, amikor zsidók, majd az izraeli-magyar kettős állampolgárok listázását szorgalmazta.

Rostás Szabolcs, a Krónika vezető szerkesztője szerint "a zsidók szörnyű időket idéző listázásának nyílt kezdeményezése, nemzetbiztonsági kockázatként történő beállítása végérvényesen bebizonyította, hogy a Jobbik már régen beleszédült a szélsőjobb térfeléről a fasizmus szakadékába". A cikkíró úgy vélte, Gyöngyösi Márton nem csökkentette kijelentése súlyosságát azzal, hogy korrigálta magát, és közölte: az izraeli-magyar kettős állampolgárokat tekinti nemzetbiztonsági kockázatnak.

"Az eddig úton-útfélen a nemzetféltő, a külhoni magyarok istápolója szerepében tetszelgő Jobbik gyakorlatilag a frissen honosult határon túliakat is megbízhatatlanként tüntette fel, azt sugallva, hogy egy román-magyar kettős állampolgár elsősorban Bukaresthez lojális. Jó lesz beleverni ebbe a jobbikosok orrát, amikor legközelebb ismét Erdélybe látogatnak" - fogalmazott a cikkíró.

Okfejtése végén arra a következtetésre jutott, hogy jelenleg a Jobbik jelent nemzetbiztonsági kockázatot Magyarországon. Azoknak a szekerét tolja ugyanis, akik hosszú ideje próbálják fasisztának beállítani a Fidesz-kormányt, a rasszizmus és az idegengyűlölet melegágyaként próbálják feltüntetni az országot.

A Krónika cikkírója szerint a magyar kormány lejáratására szövetkezők csattanós választ kaptak azáltal, hogy az Orbán-kabinet éles hangon elítélte Gyöngyösi kijelentését, és "amikor a demokratikus pártok, szervezetek - félretéve politikai nézeteltéréseiket - nemzeti egységfrontot alkotva kiáltottak megálljt az uszításnak".

A cikkíró azzal zárja eszmefuttatását: "ha a Jobbik ezek után is folytatja az uszítást, talán valóban érdemes lesz megfontolni a feloszlatását".

Pozsonyi lap: Jobbikkal szembeni ellenállás egyesítette a magyarokat

"A rendszerváltás óta nem látott dolgot sikerült elérnie Magyarországon a neonáciknak – egy antiszemita provokációnak köszönhetően, Orbán Viktor kormányának támogatói és ellenzői közösen vonultak az utcákra" – írta hétfői számában a Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalása kapcsán szervezett tüntetésről a pozsonyi Pravda független szlovák napilap. A Jobbikkal szembeni ellenállás egyesítette a magyarokat című írásban a pozsonyi lap rámutat: abban az országban, ahol a holokauszt hatszázezer életet követelt, elkerülhetetlen volt, hogy a zsidók összeírását célzó felszólítás felháborodást váltson ki. "A legnagyobb pártok fejére nőt a Jobbik, mert egyre agresszívabb roma- és zsidóellenes jelszavaival sikerül megőriznie stabil támogatottságát" - jegyzi meg a tüntetéssel összefüggésben politikai elemzők véleményére hivatkozva a Pravda, amely idézi a Jobbik azon állásfoglalását is, amely szerint a megmozdulás szervezői "csak Izrael érdekében tudnak összefogni, a magyarság sorskérdéseiben nem."

MTI
  • Vadászati expó: másfél millió fölött az összlátogatottság
    A központi helyszínen, a Hungexpon 616 ezren látták az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás tárlatát, ezzel együtt másfél millió fölött van a programsorozat összlátogatottsága - mondta Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a keddi sajtóbeszélgetésen Budapesten.
  • Álcivil szervezetek önkénye rombolja a jogállamot
    „Nem lehet a jogállamot jogellenes eszközökkel védeni, nem lehet az értékeket az értékek megsértésével védeni" - fogalmazott Varga Judit miniszter.
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
MTI Hírfelhasználó