"Végső esetben fel kell függeszteni a magyar EU-tagságot"
Továbbra is tart a nemzetközi vihar Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő antiszemita kijelentései miatt. Az Európai Szocialista Párt elnöke felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, hogy szakítson meg minden kapcsolatot a Jobbikkal. Az Európai Zsidó Parlament elnöke pedig az ATV-nek elmondta, hogy ha a magyar kormány nem teszi meg a szükséges intézkedéseket a szélsőjobb ellen, akkor, végső esetben, fel kellene függeszteni Magyarország uniós tagságát.
2012. december 2. 10:42

Nyilatkozatban ítélte el az Európai Szocialisták Pártja Gyöngyösi Mártonnak az Országgyűlésben tett kijelentését, amelyet a dokumentum úgy idéz, hogy minden magyar zsidó listázását követelte a jobbikos képviselő.

A párt elnökének, Szergej Sztanisevnek a nevével fémjelzett dokumentum szerint a szélsőjobboldali Jobbik közel áll a kormányzó Fideszhez. Sztanisev kijelentette: a Jobbik ismét bizonyította, hogy a félelem és előítélet olvasztótégelye, és a politikai vitát a gyűlölet nyelvére degradálja. A politikus felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, hogy szakítson meg minden kapcsolatot a Jobbikkal, annál is inkább, mivel a Fidesz-kormányt már többször bírálták amiatt, hogy túl enyhén lép fel a szélsőséges csoportokkal szemben. Az Európai Zsidó Parlament elnöke az ATV-nek elmondta: rendkívül rémisztő, amit az utóbbi időben Magyarországról hallani.

„Magyarország ma az európai neonáci ébredés epicentruma. A mai Európa annak az ígéretnek az alapján jött létre, hogy soha többé, a Jobbiktól pedig azt halljuk, hogy még egyszer történjenek meg a borzalmak – mondta az ATV-nek telefonon Joel Rubinfeld, aki szerint a magyar hatóságoknak állást kell foglalniuk, hogy Európában akarnak-e maradni, vagy pedig más irányt vesznek, amely irány a hetven évvel ezelőtt tapasztalt gyűlölethez vezet.

Az európai zsidószervezet elnöke szerint Magyarországot meg kell tisztítani a gyűlölködő mozgalomtól, még mielőtt átterjed más országokra is. Végső esetben pedig, ha a kormány nem teszi meg a szükséges intézkedéseket, fel kellene függeszteni az ország EU-tagságát. Rubinfeld szerint ugyanis Európa nem engedheti meg magának, hogy a kontinens szívében legyen egy olyan ország, amely szembe száll az Unió legalapvetőbb értékeivel.

atv.hu
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó