Folytatódik a tibetiek önégetési hulláma Északnyugat-Kínában
Az elmúlt két napban két tibeti férfi gyújtotta fel magát az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban, pénteken egy 27 éves pásztor vetett véget az életének - jelentette a kínai média szombaton.
2012. november 24. 10:41

    A Tacseng nevű férfi az esti órákban követett el öngyilkosságot Tageri faluban. A jelentés szerint a prefektúra és a megye kormányzata munkacsoportokat küldött a helyszínre az eset körülményeinek kivizsgálására.


    Csütörtökön egy 19 éves fiatalember lobbantotta lángra magát Tungzsen megyében, ahol az elmúlt hetekben tíz körülire nőtt a hasonló esetek száma.


    Tibeti emigráns szervezetek jelentései szerint az áldozatok között 14, 15 és 16 éves gyerekek és kisgyerekes anyák is voltak. A Kínai Kommunista Párt nemrég befejeződött kongresszusa idején előfordult, hogy két napon belül öten lettek öngyilkosok.


    2009 tavaszától mintegy nyolcvan önégetést jelentettek, a halálesetek becsült száma hatvan körül van.


    A londoni székhelyű Free Tibet mozgalom szerint a jelenség a "kínai elnyomás", a vallásszabadság megsértése elleni tiltakozás, egyben a dalai láma melletti kiállást fejezi ki. Peking azonban úgy véli: a többnyire fiatal tibetieket "az elszakadásra törekvő emigráns erők" veszik rá az önégetésre és önös érdekből, a "tibeti kérdés napirenden tartása" miatt küldik őket a halálba.

mti
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A jég hátán (boldogan) élni
    Kupát szervezett az egykori műkorcsolya Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júlia, miután szinte az összes nemzetközi versenyt törölték.
  • Erkölcsileg is elfogadhatatlan az EB álláspontja
    Az EP szövegében nagyon cinikus és arcátlan megállapítások vannak. Például azzal akarják kiszúrni a szemünket, hogy az Európai Unió már romastratégiát és más intézkedéseket fogadott el, amelyek bizonyos kisebbségeket védtek, és ezzel nekünk meg kellene elégednünk.
MTI Hírfelhasználó