Az LMP nem kér Bajnaiból
Az LMP kongresszusán úgy döntöttek, hogy a párt nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz. Jávor Benedek és Karácsony Gergely lemondott.
2012. november 18. 09:45

Vasárnapra virradóra az LMP csillebérci kongresszusának delegáltjai titkos szavazással úgy döntöttek, hogy a párt nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz.

Az MTI információi szerint két javaslat volt terítéken. Az elfogadott határozat kizárja az Együtt 2014-hez való csatlakozást, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

A másik elképzelés szerint az LMP megkezdte volna az esetleges csatlakozásról szóló tárgyalásokat, ennek alapja az a – tizenhét pontban összefoglalt – „vízió” lett volna, amelyik a párt szakpolitikai elképzeléseit tartalmazza. Ezek egy új adórendszertől a paksi atomerőmű bővítésének leállításáig terjednek. Emellett az esetleges belépést – amelyről a párt januári kongresszusa szavazott volna – ahhoz kötötték volna, hogy az LMP vétójogot kapjon az együttműködéshez később csatlakozni kívánó szervezetek ügyében, illetve az Együtt 2014 közös miniszterelnök-jelöltjének kijelölésekor – értesült az MTI.

Az elfogadott javaslat 84, míg a másik 77 szavazatot kapott.

Mint arról az MNO korábban  beszámolt levették az LMP kongresszusának napirendjéről a jelöltállítás szabályainak megvitatását. Schiffer András és köre az önállóság, míg Karácsony Gergely és köre a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 felé tolná az alakulatot. A nyomásgyakorlás a küldöttekre már hetek óta tart, s ebbe Karácsony volt munkaadója, a Medián is beszállt. A közvélemény-kutató legfrissebb felmérésében azt tudatta, hogy az Együtt 2014 a biztos szavazók körében 22 százalékos támogatottságnak örvend. Ezzel szemben a Nézőpont Intézet hét százalékot mért az Együtt 2014-nek, míg az Ipsos szerint csak 300 ezer szavazatra számíthat az alakulat.

Új pólus mellett döntöttek

A megjelentek egy másik titkos szavazáson döntöttek a párt követendő stratégiájáról is. Ennek részeként azt is megszavazták, hogy semmilyen parlamenti párttal nem alakítanak ki választási együttműködést. A résztvevők döntése alapján az LMP ehelyett az úgynevezett Új pólus kialakítására törekszik majd, amelyben csak parlamenten kívüli erőkkel keresi a kapcsolatot.

A stratégiát 87 igen, 62 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el.

Jávor Benedek lemondott

A titkos szavazások eredményének kihirdetése után Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette, hogy lemond posztjáról.

A politikus azt mondta, a kongresszus olyan stratégiát fogadott el, amelyiknek meggyőződése szerint nincsen értelme, és nem reflektál a valóságra. „Lemondtunk arról az esélyről, hogy véget vessünk az Orbán-rezsimnek” – tette hozzá Jávor Benedek, akit beszéde közben a jelenlévők egy része megtapsolt.

„Olyan döntést hoztunk, amelyik megítélésem szerint végzetes az LMP számára és […] káros Magyarország számára” – mondta a politikus, és morálisan vállalhatatlannak nevezte. Kijelentette, hogy végrehajtására alkalmatlan, ezért jelezte, hogy visszaadja frakcióvezetői megbízatását.

Schiffer: morálisan vállalható a döntés

Schiffer András az Index kérdésére, hogy ezek után miről lehet tárgyalni Bajnaiékkal, azt felelte, hogy a csatlakozáson kívül bármiről. Szerinte ami történt, egy érési folyamat része, két stratégia közül kellett választani, és egyik sem idegen egy demokratikus párttól, ezért nem gondolja, hogy a döntés morálisan vállalhatatlan lenne.

Karácsony is lemondott

Karácsony Gergely vasárnap reggel a Facebookon közölte, hogy megválik frakcióvezető-helyettesi tisztségétől, mint írta: ezt a stratégiai irányt és álláspontot a frakció helyettes vezetőjeként a továbbiakban nem tudja képviselni. Véleménye szerint ez a döntés árt az LMP-nek és árt az országnak is.

Még nem tudni, mekkora súlya van valójában a politikában az LMP-nek – mondta el Szomszéd Orsolya a Lánchíd Rádiónak. A Nézőpont Intézet elemzője szerint egyebek mellett ettől függ, hogy létrejön-e az együttműködés a zöldpárt és az Együtt 2014 között. A Nézőpont Intézet szerint az LMP-vel szimpatizálók 62 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy az Együtt 2014-re szavazzon a jövőben, ugyanakkor az MSZP-t 63 százalékuk, a Demokratikus Koalíciót pedig 50 százalékuk elutasítja.

November 14-én kérte fel a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az LMP-t az Együtt 2014 választói mozgalom. A levélhez mellékelve elküldték az Együtt 2014 elvi, erkölcsi alapvetéseit tartalmazó dokumentumot. Az iromány szerint a mozgalom szükségesnek tartja, hogy „az új korszak alkotmányos kultúráját” népszavazás erősítse meg.

Ismert: az LMP politikusa, Schiffer András álbaloldalinak tartja a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 szövetséget. Az ökopárt korábbi frakcióvezetője elmondta a Hír TV-ben, érzi a nyomást arra, hogy pártját besöpörjék a szövetségbe, az LMP azonban ellenáll. A zöldek parlamenti csoportjának vezetője, Jávor Benedek azonban úgy beszélt a kérdésről, hogy az LMP-nek el kellene kezdeni a tárgyalásokat az együttműködés lehetőségeiről. Minderre Mile Lajos frakcióvezető-helyettes úgy reagált: felelőtlenségnek tartja, hogy Jávor a párt kongresszusa előtt nyilatkozott az ügyben.

MTI/MNO nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó