Az LMP nem kér Bajnaiból
Az LMP kongresszusán úgy döntöttek, hogy a párt nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz. Jávor Benedek és Karácsony Gergely lemondott.
2012. november 18. 09:45

Vasárnapra virradóra az LMP csillebérci kongresszusának delegáltjai titkos szavazással úgy döntöttek, hogy a párt nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz.

Az MTI információi szerint két javaslat volt terítéken. Az elfogadott határozat kizárja az Együtt 2014-hez való csatlakozást, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

A másik elképzelés szerint az LMP megkezdte volna az esetleges csatlakozásról szóló tárgyalásokat, ennek alapja az a – tizenhét pontban összefoglalt – „vízió” lett volna, amelyik a párt szakpolitikai elképzeléseit tartalmazza. Ezek egy új adórendszertől a paksi atomerőmű bővítésének leállításáig terjednek. Emellett az esetleges belépést – amelyről a párt januári kongresszusa szavazott volna – ahhoz kötötték volna, hogy az LMP vétójogot kapjon az együttműködéshez később csatlakozni kívánó szervezetek ügyében, illetve az Együtt 2014 közös miniszterelnök-jelöltjének kijelölésekor – értesült az MTI.

Az elfogadott javaslat 84, míg a másik 77 szavazatot kapott.

Mint arról az MNO korábban  beszámolt levették az LMP kongresszusának napirendjéről a jelöltállítás szabályainak megvitatását. Schiffer András és köre az önállóság, míg Karácsony Gergely és köre a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 felé tolná az alakulatot. A nyomásgyakorlás a küldöttekre már hetek óta tart, s ebbe Karácsony volt munkaadója, a Medián is beszállt. A közvélemény-kutató legfrissebb felmérésében azt tudatta, hogy az Együtt 2014 a biztos szavazók körében 22 százalékos támogatottságnak örvend. Ezzel szemben a Nézőpont Intézet hét százalékot mért az Együtt 2014-nek, míg az Ipsos szerint csak 300 ezer szavazatra számíthat az alakulat.

Új pólus mellett döntöttek

A megjelentek egy másik titkos szavazáson döntöttek a párt követendő stratégiájáról is. Ennek részeként azt is megszavazták, hogy semmilyen parlamenti párttal nem alakítanak ki választási együttműködést. A résztvevők döntése alapján az LMP ehelyett az úgynevezett Új pólus kialakítására törekszik majd, amelyben csak parlamenten kívüli erőkkel keresi a kapcsolatot.

A stratégiát 87 igen, 62 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el.

Jávor Benedek lemondott

A titkos szavazások eredményének kihirdetése után Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette, hogy lemond posztjáról.

A politikus azt mondta, a kongresszus olyan stratégiát fogadott el, amelyiknek meggyőződése szerint nincsen értelme, és nem reflektál a valóságra. „Lemondtunk arról az esélyről, hogy véget vessünk az Orbán-rezsimnek” – tette hozzá Jávor Benedek, akit beszéde közben a jelenlévők egy része megtapsolt.

„Olyan döntést hoztunk, amelyik megítélésem szerint végzetes az LMP számára és […] káros Magyarország számára” – mondta a politikus, és morálisan vállalhatatlannak nevezte. Kijelentette, hogy végrehajtására alkalmatlan, ezért jelezte, hogy visszaadja frakcióvezetői megbízatását.

Schiffer: morálisan vállalható a döntés

Schiffer András az Index kérdésére, hogy ezek után miről lehet tárgyalni Bajnaiékkal, azt felelte, hogy a csatlakozáson kívül bármiről. Szerinte ami történt, egy érési folyamat része, két stratégia közül kellett választani, és egyik sem idegen egy demokratikus párttól, ezért nem gondolja, hogy a döntés morálisan vállalhatatlan lenne.

Karácsony is lemondott

Karácsony Gergely vasárnap reggel a Facebookon közölte, hogy megválik frakcióvezető-helyettesi tisztségétől, mint írta: ezt a stratégiai irányt és álláspontot a frakció helyettes vezetőjeként a továbbiakban nem tudja képviselni. Véleménye szerint ez a döntés árt az LMP-nek és árt az országnak is.

Még nem tudni, mekkora súlya van valójában a politikában az LMP-nek – mondta el Szomszéd Orsolya a Lánchíd Rádiónak. A Nézőpont Intézet elemzője szerint egyebek mellett ettől függ, hogy létrejön-e az együttműködés a zöldpárt és az Együtt 2014 között. A Nézőpont Intézet szerint az LMP-vel szimpatizálók 62 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy az Együtt 2014-re szavazzon a jövőben, ugyanakkor az MSZP-t 63 százalékuk, a Demokratikus Koalíciót pedig 50 százalékuk elutasítja.

November 14-én kérte fel a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az LMP-t az Együtt 2014 választói mozgalom. A levélhez mellékelve elküldték az Együtt 2014 elvi, erkölcsi alapvetéseit tartalmazó dokumentumot. Az iromány szerint a mozgalom szükségesnek tartja, hogy „az új korszak alkotmányos kultúráját” népszavazás erősítse meg.

Ismert: az LMP politikusa, Schiffer András álbaloldalinak tartja a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 szövetséget. Az ökopárt korábbi frakcióvezetője elmondta a Hír TV-ben, érzi a nyomást arra, hogy pártját besöpörjék a szövetségbe, az LMP azonban ellenáll. A zöldek parlamenti csoportjának vezetője, Jávor Benedek azonban úgy beszélt a kérdésről, hogy az LMP-nek el kellene kezdeni a tárgyalásokat az együttműködés lehetőségeiről. Minderre Mile Lajos frakcióvezető-helyettes úgy reagált: felelőtlenségnek tartja, hogy Jávor a párt kongresszusa előtt nyilatkozott az ügyben.

MTI/MNO nyomán
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó