Hague: A diplomáciáé a főszerep
Nem zárta ki egyértelműen a szíriai katonai beavatkozás lehetőségét pénteki londoni nyilatkozatában a brit külügyminiszter.
2012. november 16. 13:14

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szíriai helyzet megoldásában a diplomáciát kell előnyben részesíteni.

William Hague, aki pénteken a brit külügyminisztériumban fogadta a szíriai ellenzék koalíciójának vezetőit, a tárgyalások előtt tartott sajtótájékoztatóján - arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e a külső katonai beavatkozást Szíriában - közölte: a brit kormány mellett működő nemzetbiztonsági testület éppen előző nap tekintette át "az összes opciót", és a kormány ezek közül "egyiket sem zárja ki".

Hague nem részletezte az áttekintett lehetőségeket, kijelentette azonban, hogy "történjék bármi", a szíriai válságra diplomáciai és politikai megoldást kell találni.

A külügyminiszter érezhetően óvatosan mérlegelt szavai szerint "ha valamelyik fél katonai győzelmet aratna is a másik felett", ahhoz elhúzódó folyamat vezetne, és emberéletekben mérve nagy árat kellene fizetni érte.

William Hague szerint Szíria ügyében a tétlenség sem elfogadható, mert "súlyos mértékben romló" helyzetről van szó. A válaszlépések mikéntjét azonban megfelelő mérlegeléssel, alapos átgondolás után kell meghatározni - tette hozzá.

Bassár el-Aszad szíriai elnök néhány hónappal ezelőtt, egy brit lapnak adott interjúban azt mondta, hogy "többtucatnyi Afganisztán" létrejöttét és regionális háború kitörését kockáztatnák a nyugati hatalmak, ha katonai beavatkozásra szánnák el magukat Szíriában.

Pénteki londoni sajtótájékoztatóján a brit külügyminiszter - arra a kérdésre, hogy London mikor ismeri el az Aszad-rezsim ellenzékének újonnan alakult koalícióját - kijelentette: Nagy-Britannia "minél előbb szeretne abban a helyzetben lenni", hogy a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjeként ismerhesse el az ellenzéki koalíciót, ahogy néhány más ország ezt már meg is tette. Hague szerint azonban a brit kormánynak előbb biztosítékokat kell kapnia arra, hogy a szír ellenzéki koalíció nyitott az ország mindegyik közösségének befogadására, és arra, hogy valós támogatottságot tudhat maga mögött a szíriai lakosság körében.

A brit külügyminiszter a pénteki londoni tárgyalásokról kiadott hivatalos nyilatkozatában is egyenes utalást tett arra, hogy a szíriai ellenzéki csoportnak még teendői vannak a hivatalos brit elismerés elnyeréséig. Közleményében Hague hangsúlyozta, hogy az Aszad-ellenes koalíciónak ki kell építenie saját szervezeti struktúráit, szélesítenie kell lakossági támogatottságát, és hiteles tervet kell kidolgoznia a politikai átmenet végrehajtására.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Leállt a szállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán
  A Transznyeft megerősítette a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hírt, hogy a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán nem küldenek napok óta olajat.
MTI Hírfelhasználó