Hague: A diplomáciáé a főszerep
Nem zárta ki egyértelműen a szíriai katonai beavatkozás lehetőségét pénteki londoni nyilatkozatában a brit külügyminiszter.
2012. november 16. 13:14

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szíriai helyzet megoldásában a diplomáciát kell előnyben részesíteni.

William Hague, aki pénteken a brit külügyminisztériumban fogadta a szíriai ellenzék koalíciójának vezetőit, a tárgyalások előtt tartott sajtótájékoztatóján - arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e a külső katonai beavatkozást Szíriában - közölte: a brit kormány mellett működő nemzetbiztonsági testület éppen előző nap tekintette át "az összes opciót", és a kormány ezek közül "egyiket sem zárja ki".

Hague nem részletezte az áttekintett lehetőségeket, kijelentette azonban, hogy "történjék bármi", a szíriai válságra diplomáciai és politikai megoldást kell találni.

A külügyminiszter érezhetően óvatosan mérlegelt szavai szerint "ha valamelyik fél katonai győzelmet aratna is a másik felett", ahhoz elhúzódó folyamat vezetne, és emberéletekben mérve nagy árat kellene fizetni érte.

William Hague szerint Szíria ügyében a tétlenség sem elfogadható, mert "súlyos mértékben romló" helyzetről van szó. A válaszlépések mikéntjét azonban megfelelő mérlegeléssel, alapos átgondolás után kell meghatározni - tette hozzá.

Bassár el-Aszad szíriai elnök néhány hónappal ezelőtt, egy brit lapnak adott interjúban azt mondta, hogy "többtucatnyi Afganisztán" létrejöttét és regionális háború kitörését kockáztatnák a nyugati hatalmak, ha katonai beavatkozásra szánnák el magukat Szíriában.

Pénteki londoni sajtótájékoztatóján a brit külügyminiszter - arra a kérdésre, hogy London mikor ismeri el az Aszad-rezsim ellenzékének újonnan alakult koalícióját - kijelentette: Nagy-Britannia "minél előbb szeretne abban a helyzetben lenni", hogy a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjeként ismerhesse el az ellenzéki koalíciót, ahogy néhány más ország ezt már meg is tette. Hague szerint azonban a brit kormánynak előbb biztosítékokat kell kapnia arra, hogy a szír ellenzéki koalíció nyitott az ország mindegyik közösségének befogadására, és arra, hogy valós támogatottságot tudhat maga mögött a szíriai lakosság körében.

A brit külügyminiszter a pénteki londoni tárgyalásokról kiadott hivatalos nyilatkozatában is egyenes utalást tett arra, hogy a szíriai ellenzéki csoportnak még teendői vannak a hivatalos brit elismerés elnyeréséig. Közleményében Hague hangsúlyozta, hogy az Aszad-ellenes koalíciónak ki kell építenie saját szervezeti struktúráit, szélesítenie kell lakossági támogatottságát, és hiteles tervet kell kidolgoznia a politikai átmenet végrehajtására.

MTI nyomán
  • Orbán Viktor: Mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk
    – A Magyar Zene Házához hasonló intézményeket máshol a járványra hivatkozva inkább bezárják vagy leépítik, ám Magyarországon kulturális expanzió figyelhető meg – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Liget projekt részeként megépült létesítmény ünnepélyes megnyitóján. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon jelentős a kultúra támogatása, majd emlékeztetett, hogy a baloldal folyamatosan támadta a beruházást, ám a magyar kultúra napja helyett inkább április 3-án kell rajtuk revansot venni.
  • A magyar kultúra napja – 199 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt
    1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket is – írja a Híradó.hu.
  • Olaf Scholz titokzatos pénzügyei (2. rész)
    Az ügy, amelybe a német kancellár belegabalyodott, vaskos adócsalás vagy inkább adólopás.
MTI Hírfelhasználó