Sandy hurrikán - Még mindig milliók áram nélkül, súlyos az üzemanyaghiány
Az amerikai New York és New Jersey államban pénteken - négy nappal a Sandy "szupervihar" elvonulás után - még mindig 3 millió fogyasztó várt az áramszolgáltatás helyreállítására, az üzemanyaghiány miatt voltak konfliktusok is a várakozók között a töltőállomásokon.
2012. november 3. 09:55

    Andrew Cuomo New York-i kormányzó levélben fenyegette meg az áramszolgáltatókat, hogy meghozza a "megfelelő intézkedéseket", ha nem tesznek eleget a New York-iakkal szemben fennálló kötelezettségeiknek. A retorziók magukban foglalhatják a cégek működési engedélyének visszavonását is. A szolgáltatók korábban az jelezték, hogy több helyen akár egy hétig vagy annál tovább is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása.


    A connecticuti Bridgeportban a lakosok tojással dobálták meg a helyi áramszolgáltató, a United Illuminating embereit. A szerelők csak azután folytatták a helyreállítási munkálatokat, hogy rendőri biztosítást kaptak.


A kritikussá vált, komoly feszültséget, olykor ökölharcot kiváltó benzinhiány enyhítése érdekében az amerikai belbiztonsági minisztérium elrendelte az úgynevezett Jones-törvény alkalmazásának felfüggesztését, amely megtiltja, hogy amerikai kikötők között idegen tankerhajók szállítsák az üzemanyagot. A kivételes helyzet november 13-ig marad érvényben és a hajók rakományát 20-ig kell kiszivattyúzni.


Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője pénteken úgy fogalmazott, nincs bejelentenivalója azzal kapcsolatban, hogy a kormányzat hozzányúl-e a stratégiai olajtartalékhoz.
Médiajelentések szerint a kilométeres sorokban álló autósok New York, New Jersey és Connecticut benzinkútjainál is összezörrentek. New York City Queens negyedében egy férfi fegyverrel fenyegetőzve próbált előbbre jutni.


Számos töltőállomáson fejadagban osztják a benzint, a kézi kannákba és az autótankokba való elosztást rendőrök felügyelik. Pénteken egyébként Long Islanden, ahol a töltőállomásoknak csak a 35 százaléka üzemel, a normál benzin gallonjának ára elérte a 6 dollárt (ez mintegy 350 forintos literenkénti benzinárat jelent), holott az a Sandy előtt kevesebb volt a 4 dollárnál.


Az egyik legsúlyosabb helyzet a New Yorkhoz tartozó Staten Islanden alakult ki, amelynek lakóit az áramszünet és a benzinhiány mellett élelmiszerhiány is sújtja. A metropolisz több peremkerületében zúgolódnak amiatt, hogy a szövetségi katasztrófaelhárítás (FEMA) és az Amerikai Vöröskereszt "elhanyagolja" őket.


New York polgármestere, Michael Bloomberg bírálatok kereszttüzébe került amiatt, hogy engedélyezte a New York-i maratonfutás megrendezését. A verseny vasárnap Staten Islandről indul, ahol legkevesebb 39-en haltak meg. A viharkárosultak kifogásolják, hogy a város erőforrásait nem az ő megsegítésükre, hanem a sportrendezvényhez mozgósítják. Bloomberg, aki szerint a verseny New York életképességének jelképe lesz, pénteken vért adott, és másokat arra szólított fel, hogy kövessék példáját.


Az ellátási zavarok súlyos politikai nyomást gyakorolnak a vihar sújtotta térség polgármestereire, kormányzóira és magára Barack Obama elnökre is, akinek teljesítményéről négy nap múlva szavaznak az Egyesült Államokban. Az elnöknek a katasztrófaelhárításban játszott szerepét a többség eddig pozitívan értékelte.


A pénteki összesítés szerint a vihar következtében 170-en vesztették életüket, közülük 101-en az Egyesült Államokban. 

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán Viktor: Idén és jövőre is folytatódni fog a háború
  Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Az Orbán-kormány a legstabilabb az EU-ban
  A magyar kormány a legstabilabb politikailag az Európai Unióban – derül ki a Pantarhei elemző- és tanácsadó cég kutatásából. A felmérés eredményei arra mutatnak, hogy az EU-országok jelenlegi jobb- és balközép, sok pártból álló koalíciós kormányai a jelenlegi válságos politikai és gazdasági helyzetben nehezen tudnak túlélni egy teljes ciklust. A tanulmány szerint a 2024-es európai parlamenti választásokon a nemzeti, jobboldali, illetve baloldali populista pártok felemelkedése jöhet el.
 • Megkezdi az őszi ülésszakot a parlament
  A házelnök – a parlament honlapján olvasható – napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik.
MTI Hírfelhasználó