Sandy hurrikán - Még mindig milliók áram nélkül, súlyos az üzemanyaghiány
Az amerikai New York és New Jersey államban pénteken - négy nappal a Sandy "szupervihar" elvonulás után - még mindig 3 millió fogyasztó várt az áramszolgáltatás helyreállítására, az üzemanyaghiány miatt voltak konfliktusok is a várakozók között a töltőállomásokon.
2012. november 3. 09:55

    Andrew Cuomo New York-i kormányzó levélben fenyegette meg az áramszolgáltatókat, hogy meghozza a "megfelelő intézkedéseket", ha nem tesznek eleget a New York-iakkal szemben fennálló kötelezettségeiknek. A retorziók magukban foglalhatják a cégek működési engedélyének visszavonását is. A szolgáltatók korábban az jelezték, hogy több helyen akár egy hétig vagy annál tovább is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása.


    A connecticuti Bridgeportban a lakosok tojással dobálták meg a helyi áramszolgáltató, a United Illuminating embereit. A szerelők csak azután folytatták a helyreállítási munkálatokat, hogy rendőri biztosítást kaptak.


A kritikussá vált, komoly feszültséget, olykor ökölharcot kiváltó benzinhiány enyhítése érdekében az amerikai belbiztonsági minisztérium elrendelte az úgynevezett Jones-törvény alkalmazásának felfüggesztését, amely megtiltja, hogy amerikai kikötők között idegen tankerhajók szállítsák az üzemanyagot. A kivételes helyzet november 13-ig marad érvényben és a hajók rakományát 20-ig kell kiszivattyúzni.


Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője pénteken úgy fogalmazott, nincs bejelentenivalója azzal kapcsolatban, hogy a kormányzat hozzányúl-e a stratégiai olajtartalékhoz.
Médiajelentések szerint a kilométeres sorokban álló autósok New York, New Jersey és Connecticut benzinkútjainál is összezörrentek. New York City Queens negyedében egy férfi fegyverrel fenyegetőzve próbált előbbre jutni.


Számos töltőállomáson fejadagban osztják a benzint, a kézi kannákba és az autótankokba való elosztást rendőrök felügyelik. Pénteken egyébként Long Islanden, ahol a töltőállomásoknak csak a 35 százaléka üzemel, a normál benzin gallonjának ára elérte a 6 dollárt (ez mintegy 350 forintos literenkénti benzinárat jelent), holott az a Sandy előtt kevesebb volt a 4 dollárnál.


Az egyik legsúlyosabb helyzet a New Yorkhoz tartozó Staten Islanden alakult ki, amelynek lakóit az áramszünet és a benzinhiány mellett élelmiszerhiány is sújtja. A metropolisz több peremkerületében zúgolódnak amiatt, hogy a szövetségi katasztrófaelhárítás (FEMA) és az Amerikai Vöröskereszt "elhanyagolja" őket.


New York polgármestere, Michael Bloomberg bírálatok kereszttüzébe került amiatt, hogy engedélyezte a New York-i maratonfutás megrendezését. A verseny vasárnap Staten Islandről indul, ahol legkevesebb 39-en haltak meg. A viharkárosultak kifogásolják, hogy a város erőforrásait nem az ő megsegítésükre, hanem a sportrendezvényhez mozgósítják. Bloomberg, aki szerint a verseny New York életképességének jelképe lesz, pénteken vért adott, és másokat arra szólított fel, hogy kövessék példáját.


Az ellátási zavarok súlyos politikai nyomást gyakorolnak a vihar sújtotta térség polgármestereire, kormányzóira és magára Barack Obama elnökre is, akinek teljesítményéről négy nap múlva szavaznak az Egyesült Államokban. Az elnöknek a katasztrófaelhárításban játszott szerepét a többség eddig pozitívan értékelte.


A pénteki összesítés szerint a vihar következtében 170-en vesztették életüket, közülük 101-en az Egyesült Államokban. 

mti
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó