Sandy után - lassan áll helyre a rend
Kezd helyreállni a megszokott rend a Sandy hurrikán sújtotta amerikai északkeleten szerdán: újranyílnak a repülőterek, a boltok, munkába indulnak az emberek annak ellenére, hogy még sok helyen napokig várható áramkimaradás, nem mindenhol működik a tömegközlekedés, és az utcákat sokfelé víz, illetve törmelék borítja.
2012. október 31. 15:26

Barack Obama elnök – hat nappal az elnökválasztás előtt – szerdán New Jersey-be utazik, ahol hétfőn csapott le a Sandy hurrikán. Az állam republikánus vezetője kedden elismerően nyilatkozott az elnöknek a katasztrófa elhárításában játszott vezető szerepéről.

A Sandy még nem „nyugodott meg”

A poszttrópusi ciklonnak immár 55 halálos áldozata van. A vihar még mindig Pennsylvania állam területén halad, lassan mozog észak felé, New York állam nyugati fele, majd Kanada irányába – közölte a meteorológiai szolgálat. A Nagy-tavak környékén még érvényes a hóviharokra és a part menti áradásra vonatkozó figyelmeztetés.

New York város több részét még mindig legalább egyméteres víz borítja. Staten Island kerületben a rendőrség helikopterekkel a háztetőkről szedi fel az épületekben rekedt lakosokat. Azokon a részeken, amelyeket nem borít víz, már újraindultak a buszjáratok, a forgalom azonban még nagyon gyér.

Hónapokig tarthat a helyreállítás

A katasztrófa sújtotta államokban összesen 8,2 millió lakás és vállalkozás telephelye van áram nélkül. Chris Christie New Jersey-i kormányzó szerint 7-10 napig eltarthat az áramszolgáltatás teljes helyreállítása az államban. A legnagyobb kárt elszenvedő településeken akár hónapokig is eltarthat a munka.

A Sandy miatt több mint 18 ezer olyan légi járatot kellett törölni világszerte, amely érinti az Egyesült Államok északkeleti részét. A menetrend várhatóan több nap alatt áll helyre.

Gyorssegély New Yorknak

Az amerikai közlekedési minisztérium bejelentette, hogy New York államot 10 millió dollár (7,7 millió euró) gyorssegélyben részesíti. Az azonnali segély elsődleges célja az utak, a hidak és a metró alagútjainak a helyreállítása. A minisztérium közölte, hogy Rhode Island állam 3 millió dolláros segélyt kap. A hivatalos közleményből kiderült, hogy ez a két állam folyamodott először segélyért, és a többi érintett szövetségi állam ugyancsak segítségben részesül.

MTI/MNO nyomán
MTI Hírfelhasználó