Tibeti önégetések - Egy hét alatt heten gyújtották fel magukat
Az elmúlt héten összesen hét tibeti gyújtotta fel magát – állítja a londoni székhelyű Free Tibet jogvédő szervezet.
2012. október 28. 19:17

A szervezetnek tudomására jutott, hogy a múlt hét közepén - a korábban ismert esetek mellett - további két fiatalember hajtott végre ilyen akciót.

A jelentés szerint a két unokatestvér egyike, egy 20 éves fiatalember kórházba szállítás közben belehalt a sérüléseibe, míg 25 éves társának sorsa ismeretlen. Az eset Driru megyében történt, északra a tibeti székvárostól, Lhászától.

A Reuters brit hírügynökség szerint a tavalyi év márciusától számítva csaknem hatvanan követtek el önégetést, akiknek nagyjából a fele meghalt. A tibeti “emigráns kormány“ információira hivatkozva a Kyodo japán hírügynökség vasárnap azt írta, hogy 2009 februárja óta 51 tibeti áldozta fel az életét.

Az emigráns tibeti szervezetek rendszerint arról számolnak be, hogy a többségükben fiatal emberek és nagyrészt buddhista szerzetesek a vallásszabadság korlátozása miatti tiltakozásul végeznek magukkal. Tettükkel egyben legfőbb vallási vezetőjük, a dalai láma melletti kiállásukat is kifejezik.

Peking úgy véli, a tibetieket “az elszakadásra törekvő emigráns erők” veszik rá az önégetésre és önös érdekből, a “tibeti kérdés napirenden tartása” céljából küldik az embereket a halálba.

mti
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A jég hátán (boldogan) élni
    Kupát szervezett az egykori műkorcsolya Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júlia, miután szinte az összes nemzetközi versenyt törölték.
  • Erkölcsileg is elfogadhatatlan az EB álláspontja
    Az EP szövegében nagyon cinikus és arcátlan megállapítások vannak. Például azzal akarják kiszúrni a szemünket, hogy az Európai Unió már romastratégiát és más intézkedéseket fogadott el, amelyek bizonyos kisebbségeket védtek, és ezzel nekünk meg kellene elégednünk.
MTI Hírfelhasználó