A délkeleti országrészre kiadták a riasztást a viharos szél miatt
Közeledik a hidegfront, az ország délkeleti felére már riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos széllökések miatt szombat délután.
2012. október 27. 15:12

Csongrád és Békés megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye több térségében már 1-3 órán belül számítani kell olyan viharos széllökésekre, amelyek erőssége az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatja.

Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében a meteorológiai szolgálat azt írta: szombat délután az Alföld délkeleti részén a déli szél viharossá fokozódik, néhol az óránkénti 80 kilométeres erősséget is elérheti.

Estétől egy markáns hidegfront hatására a Dunántúlon, majd vasárnap már a Duna vonalában is lehet számítani viharos, óránkénti 60-85 kilométeres erősségű széllökésekre, a Bakonyban és a Balatonnál pedig az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják a széllökések.

Szombaton az ország déli, délnyugati felén zivatar is kialakulhat, amelyhez szintén viharos széllökések, illetve egy-egy helyen jégeső is társulhat. Főként az északi megyékben és a Nyugat-Dunántúlon 24 óra alatt 20 milliméternél is több csapadék hullhat. Késő este északnyugaton az eső várhatóan havas esőbe, havazásba megy át, de felszínen megmaradó hó csak a magasabban fekvő helyeken fordulhat elő - írta a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint vasárnap erősen felhős vagy borult lesz az ég. Átmenetileg egyre kevesebb helyen, majd estétől ismét egyre többfelé várható eső, zápor, a Dunántúlon és az Északi-középhegységben havas eső, főként a hegyekben havazás is lehet.

A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között alakul, a Tiszántúlon enyhébb lesz az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 3 és plusz 9 fok között várható.
 

mti
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó