Önkormányzatok - Orbán: eljött az ideje az adósság elleni harc harmadik részének
A miniszterelnök szerint eljött az ideje annak, hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése. Orbán Viktor ezt szombaton a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen mondta, ahol bejelentette az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalását. Jász-Nagykun-Szolnok megyében mindenhol aláírták a megállapodást.
2012. október 27. 13:37

A kormányfő beszédében - az adósságcsapda okait részletezve - azt mondta, az MSZP-kormányok 2002 és 2010 között programszerűen hajtották végre az állam, az emberek és az önkormányzatok eladósítását, ráadásul ez nem véletlenszerűen történt, mert az ország, az emberek és az önkormányzatok tönkremenetelén néhányan nagyon jól kerestek, olyanok, akik ott ültek az előző szocialista kormányban vagy "ott lebzseltek annak a kormánynak holdudvarában".

"Kérlek benneteket, hogy ezt sose felejtsétek el" - fordult hallgatóságához, amelyben elsősorban kormánypárti parlamenti képviselők, polgármesterek és önkormányzati képviselők foglaltak helyet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az adósságcsapdából való kikerüléssel helyreállhat a ma még több mint 1200 milliárd forintnyi adóssággal rendelkező önkormányzatok függetlensége, szerinte azonban - több korábbi kormányzati intézkedéshez hasonlóan - az önkormányzatok kimentését is meg fogják támadni, de eljött az ideje annak, hogy a kabinet - az államadósság-csökkentés és a devizahitelesek megsegítése után - megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése.

Ezt követően - nagy taps közepette - Orbán Viktor bejelentette, hogy összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. Jelezte azonban: az igazságosság érdekében a megállapodásban érvényesíteni kell azt a szempontot is, hogy igenis vannak olyan feszesen gazdálkodó önkormányzatok, amelyeket nem érint az adósságcsapda.

Ennek nyomatékosítására azért van szükség - magyarázta -, hogy ezek a helyhatóságok ne érezzék úgy, "megint azt a lovat ütik, amelyik egyébként húz". A miniszterelnök mindemellett azonban hangsúlyozta: az adósságból való kimentés önmagában nem elegendő, az egész önkormányzati rendszert át kell alakítani, és el kell kerülni, hogy újabb adósságok képződjenek.

Ehhez arra van szükség, hogy a településekre csak olyan feladatok háruljanak, amelyeket valóban van erejük ellátni, a bevételeknek pedig fedezniük kell a kiadásokat - vélekedett, közölve, hogy ezért az állam csak olyan projektekre ad támogatást, amelyek a települések ésszerű és megvalósítható fejlesztését teszik lehetővé, és amelyekhez rendelkezésre áll a helyhatóságok saját erőforrása.

Valamennyi jövőbeni járási székhely polgármesterével aláírta a helyi hivatal kialakításáról szóló megállapodást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője, ezzel kialakult a 2013 januárjától működő megyei rendszer, amelyben kilenc járás, illetve járási központ lesz - közölte Korim Éva, a kormányhivatali sajtófőnöke szombaton az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint pénteken zárásként a mezőtúri és a karcagi hivatal kialakításával kapcsolatos dokumentumokat látta el kézjegyével Kállai Mária kormánymegbízott és Herczeg Zsolt, a túri város, illetve Dobos László, a nagykunsági település elöljárója.

A mezőtúri járáshoz öt település tartozik, Mezőtúr, Túrkeve, Kétpó, Mesterszállás és Mezőhék, összesen 28 ezer 239 lakossal. Túrkevén kirendeltség működik, míg Kétpón, Mesterszálláson, Mezőhéken ideiglenes ügysegéd dolgozik majd. A karcagi járás öt településből áll, ide tartozik a járási székhelyen kívül Kisújszállás, Kenderes, Kunmadaras és Berekfürdő, a településeken 43 ezer 356-an élnek.

A járási hivatalban több szakigazgatási szerv működik majd, így munkaügyi központ, földhivatal, népegészségügyi, gyámhivatal és gyermekvédelem, építésügyi hivatal, valamint élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi szakigazgatási szerv. Kisújszálláson, Kenderesen, Kunmadarason kirendeltségek jönnek létre. Berekfürdőn ideiglenes ügysegéddel látja el a feladatait a járási hivatal.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében Karcagon és Mezőtúron kívül Jászapátin, Jászberényben, Kunhegyesen, Kunszentmártonban, Szolnokon, Tiszafüreden és Törökszentmiklóson állítanak fel járási hivatalt. A jegyzőktől nagy számban átvett feladatokkal együtt a járási hivatalok átveszik azokat a közszolgálati tisztviselőket, akik jelenleg ezen államigazgatási feladatokat eddig a polgármesteri hivatalokban látták el.
 

mti
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó