Áder: A lélek a legnagyobb támasz a gyógyuló testnek
Mással nem pótolható gyógyító erő lakozik a szeretetben - mondta Áder János a Bethesda Gyermekkórház újraalapításának huszadik évfordulóján.
2012. október 25. 14:11

Áder János köztársasági elnök szerint semmi mással nem pótolható gyógyító erő lakozik a szeretetben, az elesettek gyámolításában, a betegek megsegítéséért vállalt cselekvő gondviselésben. Az államfő erről csütörtökön, a Bethesda Gyermekkórház újraalapításának huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt.

A Magyar Református Egyház zsinati székházában kezdődött rendezvényen felszólalva kiemelte: a keresztény hit tanításai mellett a modern tudományos kutatások sora is azt igazolja, hogy a gyógyuló testnek a lélek adhatja a legerősebb támaszt. "Mert aki gyógyít, az már létével is azt üzeni a számunkra, hogy nem vagyunk egyedül, nem vagyunk magányosak a bajjal vívott küzdelemben" - fogalmazott Áder János, megjegyezve, a kórházat kezdetektől segítő diakonisszák tevékenysége, valamint a gyógyító Krisztust megidéző bethesda szó jelentése, az "irgalom háza" is erre utal.

A köztársasági elnök az intézmény múltját felidézve emlékeztetett, a "magát a világ leghumánusabb és legfejlettebb demokráciájának hirdető szocializmus" nem tűrte el, hogy legyenek olyanok, akik szabad akaratukból, a szeretet szavát követve alkossanak közösséget, ezért az 1866-ban alapított kórházat előbb az 1919-es kommün idején, majd az 1950-es években is államosították. De hiába nem tűrték, és hiába tiltották, az itt dolgozók megőriztek a hely szellemét, és az elmúlt húsz évben gyógyító munkájukkal Kelet-Európa egyetlen református gyermekkórházává tették a Bethesdát, amely nem csak az irgalom, hanem a remény és a bizalom háza is egyben - fűzte hozzá.

Áder János beszédében személyesen is köszönetet mondott a kórház dolgozóinak, amiért az 1990-es években András fiát, majd Bori lányát is "odaadó, szeretetteljes gondoskodással" kezelték agyrázkódásuk után.

A Bethesda Gyermekkórház jubileumi ünnepsége Bölcskei Gusztáv református püspök imájával kezdődött, majd Velkey György, a kórház igazgatója szólt intézményéről. Mint mondta, a Bethesda egy "szeretetközösség, az élet helye", ahol évi 100-150 ezer orvos-beteg kapcsolatot bonyolítanak. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, a Bethesda közösségében meglévő életerő példaként szolgálhat a teljes magyar egészségügynek.

Az ünnepség résztvevői ezután átvonultak a Bethesda Gyermekkórház udvarára, ahol Réthelyi Miklós korábbi nemzetierőforrás-miniszter elevenítette fel a kórház alapításának körülményeit, köszönetet mondva mindenekelőtt a kezdetektől ott dolgozó diakonisszáknak, ápolóknak. Ezután Áder János, Bölcskei Gusztáv és Réthelyi Miklós közösen leleplezte a kórház udvarából korábban ellopott szobor helyén emelt új alkotást, amely a korábbihoz hasonlóan a diakonisszák munkáját ismeri el. Az ápolót és sérült gyermeket ábrázoló szobron a "Jutalmam, hogy tehetem" jelmondat olvasható.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó