Bomba a Dunában - A tűzszerészek hatástalanították a bombát
Hatástalanították a tűzszerészek a budapesti Duna-szakaszban talált bombát - mondta Várkonyi Melinda, a honvédség tűzszerészeinek kommunikációs tisztje az MTI-nek péntek kora délután.
2012. október 19. 16:48

Sikerült hatástalanítani az északi összekötő vasúti hídnál talált amerikai légibombát, a budai oldalon elrendelt zárást feloldották - közölte Várkonyi Melinda.

A tiszt szerint a budai oldalon élők visszatérhetnek otthonaikba. A pesti oldalon, illetve a vasúti hídon és a folyón továbbra is életben van a korlátozás, mert a bomba két gyújtószerkezetét a parton semmisítik meg.

A második világháborúban ledobott 500 kilogrammos amerikai bombát szerdán találták meg.

A tűzszerészek megsemmisítették péntek délután a Dunában talált féltonnás, második világháborús bomba mindkét gyújtószerkezetét - közölte Várkonyi Melinda, a honvédség tűzszerészetének kommunikációs tisztje az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a szerkezetek megsemmisítése után feloldották a zárlatot a pesti oldalon, a hídon és a folyón is, a honvédség hajója elszállítja a bombatestet.

A bomba miatt megtalálási helyének egy kilométeres körzetében lezárták az utcákat, és kiürítették az épületeket is. A műveletet reggel 8 órakor kezdték el, a gyújtószerkezetek megsemmisítését a kiürítés után, röviddel dél után kezdték meg. Az Aquincum Általános Iskolában negyven embert helyeztek el, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény idősek klubjába pedig öt embert szállítottak, további hárman egyénileg érkeztek oda.

Az Északi összekötő vasúti hídnál szerdán találtak a Dunában egy fémtárgyat, a tűzszerészek másnap megállapították, hogy az egy ötszáz kilogrammos második világháborús, éles bomba. A IV. és a XIII. kerületben többnyire ipari vagy lakatlan területet érintett az intézkedés, de a III. kerületben a Pók utcai lakótelep egy részét és a Graphisoft parkot is ki kellett üríteni.

mti
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó