A művészeti akadémia kiállítással emlékezik '56-ra
Megnyílt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Ötvenhat éve volt '56 című képzőművészeti kiállítása csütörtökön a budapesti Duna Palotában.
2012. október 19. 07:24

    Mi lesz, ha a következő generáció úgy fog ülni az 56-os ünnepségeken, mint a rendszerváltások előtti fiatalok a kötelező április 4-i műsorokon? - tette fel a kérdést az ünnepi est előtt elmondott beszédében az emberi erőforrások minisztere.


    Balog Zoltán szerint a "közöny falát átütni", 1956 üzenetét közvetíteni a művészet, a kultúra képes leghatékonyabban.


    Mint emlékeztetett, ma is vannak a magyar közéletben, akik úgy beszélnek 1956-ról, mint az "utcai csőcselék randalírozásról" vagy éppen sehogy nem beszélnek, de olyan művek, mint Kovács István 1956-os regényének olvasása után feléled a remény, hogy 1956 szellemiségét át lehet adni - tette hozzá.
    Fekete György, az MMA elnöke köszöntőjében arra figyelmeztetett, hogy a testület tagjai számára az október 23. környékén érzett gyász nem merülhet ki a puszta bánatban, mert 1956 emlékéből "roppant erejű inspirációt" kell meríteni.


    Az MMA első összművészeti rendezvényén az akadémia új levelező tagjai, Kubik Anna, Huszti Péter, Blaskó Péter és Kobzos Kiss Tamás, valamint Szalai András és a Budapesti Vonósok szólaltatják meg az MMA költő és muzsikus tagjainak műveit.


    A Duna Palotában az MMA Képző- és Iparművészeti Tagozata mintegy ötven művészének ötvenhat alkotásából nyílt kiállítás csütörtök este. A mások mellett Aknay János, Bukta Imre, Fekete György, Gyulai Líviusz, Kő Pál, Lugossy Mária, Makovecz Imre, Molnár Edit és Szemadám György munkáit felvonultató tárlat kurátora Szemadám György, a Képzőművészeti Tagozat vezetője; rendezője Novotny Tihamér művészeti író, szerkesztő.


    A kiállítás október 31-ig tekinthető meg a Duna Palota kiállítótermében.

mti
  • Magyar irodalmi világ a Muravidéken
    Bence Lajos: A muravidéki magyar irodalom szimbolikus értelemben is egy magányos, az áramlatváltozásoknak és viharoknak, tektonikus erőknek is teljesen kitett „Szigete", évtizedekre eltűnik, aztán egy-egy magányos megszólaló által újra fel-felbukó, növényzettől is megfosztott kis „földrész".
  • Az egyház és a bolsevik reflexek
    Maga Ferenc pápa cáfolt mindent, amit a baloldali médiában összehordtak a látogatásáról.
  • Orbán Viktor: Amit Brüsszel tesz, az árulás
    Az oltás működik, Magyarország működik – erősítette meg Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának első napján elmondott beszédében. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a gazdaság repülőrajtot vett, így képesek leszünk elérni az 5,5 százalékos növekedést is az év végére. A gyermekeseknek és a nyugdíjasoknak ígért támogatásokat semmi nem veszélyezteti. – Hiába hátráltatja Brüsszel a helyreállítási alap kifizetését, a kormány már megelőlegezte az újraindítási programokra szánt összeget – magyarázta a kormányfő. Szerinte Brüsszel elárulja Európát a migrációhoz való hozzáállásával.
MTI Hírfelhasználó