Csökkent az emberölések száma
Országosan több mint húsz, míg Budapesten több mint negyven százalékkal csökkent a befejezett szándékos emberölések száma az előző év hasonló időszakához képest.
2012. október 17. 12:15

Ezt a Magyar Nemzet tudta meg az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika legfrissebb adataira hivatkozó belügyi forrásból.

Míg tavaly januártól augusztusig országszerte 97 befejezett szándékos emberölést regisztráltak a rendőrök, az idén 76-ot. A budapesti esetek száma 26-ról 15-re csökkent. Az emberölések száma országosan a tavalyi szinthez képest hozzávetőleg 30 százalékkal lett kevesebb (226-ról 156-ra mérséklődött). A bűncselekmények felderítése az eljárás kezdetétől a vádemelésig átlagosan 284 napig tartott, és a felderítések sikeressége országszerte kilencven százalék fölött van. A vádemeléssel záruló legrövidebb nyomozást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bonyolította le huszonhat nap alatt. Több olyan eset is volt, amikor néhány óra alatt elfogta a rendőrség a tettest vagy a tetteseket.

A friss adatok azért is különösen figyelemre méltók, mert 2011-ben a befejezett szándékos emberölések, az erős felindulásból elkövetett befejezett emberölések, a gondatlan emberölések, valamint a halált okozó testi sértések együttes száma 195 volt, vagyis 7,7 százalékkal több, mint 2010-ben (181). A közterületen elkövetett bűncselekmények száma visszaesett az első nyolc hónapban (67 460 esetről 64 433 esetre csökkent). Budapesten a közterületen elkövetett erőszakos bűncselekményekre vonatkozó adatok majdnem negyvenszázalékos csökkenést mutatnak - írja a lap.

Magyar Nemzet nyomán
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó