Csökkent az emberölések száma
Országosan több mint húsz, míg Budapesten több mint negyven százalékkal csökkent a befejezett szándékos emberölések száma az előző év hasonló időszakához képest.
2012. október 17. 12:15

Ezt a Magyar Nemzet tudta meg az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika legfrissebb adataira hivatkozó belügyi forrásból.

Míg tavaly januártól augusztusig országszerte 97 befejezett szándékos emberölést regisztráltak a rendőrök, az idén 76-ot. A budapesti esetek száma 26-ról 15-re csökkent. Az emberölések száma országosan a tavalyi szinthez képest hozzávetőleg 30 százalékkal lett kevesebb (226-ról 156-ra mérséklődött). A bűncselekmények felderítése az eljárás kezdetétől a vádemelésig átlagosan 284 napig tartott, és a felderítések sikeressége országszerte kilencven százalék fölött van. A vádemeléssel záruló legrövidebb nyomozást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bonyolította le huszonhat nap alatt. Több olyan eset is volt, amikor néhány óra alatt elfogta a rendőrség a tettest vagy a tetteseket.

A friss adatok azért is különösen figyelemre méltók, mert 2011-ben a befejezett szándékos emberölések, az erős felindulásból elkövetett befejezett emberölések, a gondatlan emberölések, valamint a halált okozó testi sértések együttes száma 195 volt, vagyis 7,7 százalékkal több, mint 2010-ben (181). A közterületen elkövetett bűncselekmények száma visszaesett az első nyolc hónapban (67 460 esetről 64 433 esetre csökkent). Budapesten a közterületen elkövetett erőszakos bűncselekményekre vonatkozó adatok majdnem negyvenszázalékos csökkenést mutatnak - írja a lap.

Magyar Nemzet nyomán
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Ha békét akarsz, készülj a békére!
  Akárhogy is, de a háborúk valóságához hozzátartozik a majd elérendő béke is. A politikusok négy-öt év rombolás után boldogan jelentik ki: öt-tíz éven belül, az újjáépítést követően képesek leszünk elérni a háború előtti gazdasági volument és életminőséget. Akkor mire volt jó az egész?
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
MTI Hírfelhasználó