Borongós, esős hétvége jön
Pénteken főként középen és keleten, északkeleten lehet pár órás napsütés, az éjszaka második felére itt is erősen megnövekszik a felhőzet.
2012. október 12. 15:57

Késő délutántól, estétől előbb délen, délnyugaton, éjszaka az északkeleti országrész kivételével másutt is szórványosan várható eső, zápor. Szombaton napközben délen jobbára erősen felhős vagy borult idő ígérkezik, több helyen esővel, záporral. Ugyanakkor északon, északnyugaton a vékonyabb, szakadozottabb felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, és csak helyenként alakul ki kisebb csapadék.

Éjszaka az Északi-középhegység völgyeiben foltokban köd képződik. A keleti, délkeleti szél szombaton a Dunántúlon egyre nagyobb területen északira fordul, időnként megélénkül, a Kisalföldön egy-egy erős széllökés is előfordulhat.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5, 10, az eleinte kevésbé felhős északkeleti tájakon 1, 4 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 12, 17 fok között várható.

Az időjárási helyzet Európában

A szárazföld nagy részének időjárását ciklonok és a hozzájuk tartozó frontrendszerek alakítják. Emiatt főként Nyugat-, Délnyugat-Európa, illetve a Kelet-európai-síkság, a Baltikum és Skandinávia keleti tájai felett sok a felhő, többfelé esik az eső, záporeső. Ugyanakkor a Német-lengyel-alföldön és az Urál előterében az éjszakai ködfoltok feloszlását követően többnyire napos idő a jellemző, csapadékról nem érkezik jelentés. A délutáni órákra a Mediterráneumban és a Fekete-tenger mentén nagyrészt 21, 28 fok közé melegszik fel a levegő, az Ibériai-félszigeten helyenként 29, 32 fokot is mérnek.
Másutt a csúcshőmérséklet nagyrészt 7, 17, északon 3, 6 fok között változik. Szombat estig a Kárpát-medence fölé délnyugat felől nedvesebb levegő áramlik.

MTI nyomán
  • „Mesterterv" – Üldözné a baloldal az adózókat
    Bizonyos, hogy az adórendszerben korszakváltás lenne, mert véget vetnének az elvonások csökkentésének, és ismét beköszöntene az adóemelések időszaka. Ahogy sok minden másban is, ebben is egyetértenek Gyurcsány Ferenc szövetségesei. Ez nem lenne újdonság, miután 2010 előtt is így csinálták.
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
MTI Hírfelhasználó