"Kohézió barátai" csúcs - Orbán: Fontos és érzékeny szakaszban az Európai Unió - ÖSSZEFOGLALÓ
Az Európai Bizottság (EB) aktuális - a kohéziós támogatások jelentősebb lefaragásával nem számoló - költségvetés-tervezetét támogató nyilatkozatot fogadtak el a felzárkóztatási politika folytatásában érdekelt, 15 uniós tagországot tömörítő Kohézió barátai elnevezésű csoport miniszterelnöki szintű csúcstalálkozóján pénteken Pozsonyban.
2012. október 5. 20:43

    A közös nyilatkozat elfogadása után Orbán Viktor kormányfő kijelentette: az EU egy nagyon fontos és érzékeny szakaszba ért, mivel a közeljövőben az elkövetkezendő hét év költségvetéséről születik döntés. Ebből adódóan az egyes álláspontok képviselői között kiéleződött a küzdelem.


    "A vita arról szól, hogy miként lehet Európát, illetve az unióhoz tartozó országokat egyenként kirángatni abból a válságból, amelyben Európa ma van" - mutatott rá a magyar kormányfő. Hozzátette: ahhoz, hogy az unió egyes tagországai sikerrel lábaljanak ki a válságból, az EU-ból érkező fejlesztési forrásokra is szükség van. "Legalább annyi befektetésre és támogatásra van szüksége Magyarországnak a következő hét évben, mint amennyi az elmúlt hét év során rendelkezésre állt" - szögezte le.


    Ahhoz, hogy az EU 2014 és 2020 közötti költségvetésében a Kohézió barátai csoport elképzelései szerint alakuljon az unió kohéziós politikára szánt támogatásainak szintje, még az EU - jelentősebb költségvetési lefaragásokat szorgalmazó - nettó befizető tagországainak a beleegyezésére is szükség lesz.
    Orbán Viktor szerint a beleegyezés megszerzéséhez megfontolt eljárást igénylő bonyolult küzdelem vezethet el. "Amire törekednünk kell, az a tárgyalás és a megegyezés" - hangoztatta a kormányfő, aki szerint a kohéziós csoport többi országának vezetői is a megegyezés szándékával lépnek fel tárgyalásaik során, ugyanakkor kinyilvánítják azt is, hogy milyen feltételek elfogadhatatlanok számukra. "Világossá tesszük, hogy nincs Európai Unió közös európai fejlesztések nélkül", nincs Európa akkor, ha az unióhoz később csatlakozott és szegényebb országok nem kapnak támogatást a gazdagabb országoktól - szögezte le Orbán Viktor. Hozzátette: bízik a sikerben, mivel ügyes politikával a következő másfél-két hónapban komoly eredményeket lehet elérni.


    José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke a találkozón tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: az EU költségvetése a gazdasági növekedés megteremtésének legerősebb eszköze. Hozzáfűzte: az arról szóló megegyezés mielőbbi megszületése pozitív jelet küldhetne a külvilág irányába arról, hogy "az EU-ban képesek döntéseket hozni."


     A kohézió barátai csoportnak a felzárkóztatási politika támogatására szánt költségvetési fejezet szinten tartását célzó igyekezetéről José Manuel Barroso annak a véleményének adott hangot, hogy nem szabadna lefaragni kohéziós támogatásokat. E támogatások nélkül olyan helyzet állhat elő, hogy az unió egyes tagországai nem lesznek képesek teljesíteni a stabilitási és növekedési paktum célkitűzéseit - jelentette ki.
    "A kohézió nem csupán egy, a gazdagok által a szegényebbeknek nyújtott segítség, hanem az Európai Unió közös célja" - szögezte le Barroso. Hangsúlyozta: tudatosítani kell, hogy a felzárkóztatás politikája és a kohéziós támogatások nem veszélyeztetik a versenykörnyezetet. Hozzátette: a jövőben politikai megegyezésekkel el kell jutni oda, hogy a nettó befizetők kinyilvánítsák, igenis folytatni akarják a felzárkóztatást.


    Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a csúcstalálkozón elfogadott nyilatkozattal összefüggésben annak a véleményének adott hangot, hogy az EU 2014 és 2020 közötti költségvetésének a nettó befizető országok és a támogatásokat felhasználó országok közötti igazságos és pragmatikus megegyezésként kell megszületnie. Rámutatott: a kohéziós támogatások az EU több tagországa számára az egyetlen eszköz, amellyel kilábalhatnak a válságból. "A kohézió az EU-ban nem csak a gazdasági de a politikai stabilitás eszköze is" - jelentette ki.


    Az EP elnöke szerint a "Kohézió barátai" csoport álláspontja egyezik az EP irányvonalával, mivel az Európai Bizottság által bemutatott költségvetési tervezet megegyezik az uniós parlament számára elfogadható minimummal. Hozzátette: az EP nem támogatna egy olyan költségvetést, amely jelentősen "ez alá a határ alá menne".


     A 15 fős csoport és az uniós tagjelölt Horvátország által közös nyilatkozatban támogatott költségvetés-tervezet a kohéziós politika támogatására 339 milliárd eurós csomagot irányoz elő a 2014-től 2020-ig terjedő időszakra. Ez az összeg 15,8 milliárd euróval alacsonyabb, mint amennyi volt az előző költségvetési időszakban, és a felzárkóztatásra szánt támogatások 4,5 százalékos csökkentését jelentené. Az EU nettó befizető országai 100-150 milliárd eurót kitevő lefaragást támogatnának, és egy ilyen forgatókönyv esetén a felzárkóztatásra szánt támogatások akár 50-60 milliárd euróval is csökkenhetnének az előző költségvetési időszakhoz képest.

mti
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó