Óriási sikert aratott a Budapesti Fesztiválzenekar Párizsban
Óriási sikert aratott a Budapesti Fesztiválzenekar és Lendvay József hegedűművész szerda este Bartók- és Mahler-művekből összeállított koncertjükkel Párizsban.
2012. szeptember 27. 12:43

Az 5. szimfónia utolsó taktusai után a Salle Pleyel közel kétezer fős közönségének egy része sikoltozásban tört ki és hosszú perceken át vastapssal ünnepelte a magyar zenekart.

"Számunkra egész szeptember Mahler 5. szimfóniájának a jegyében telt, játszottuk a Budapesti Mahler Ünnepen, az Edinburgh-i Fesztiválon, néhány hete pedig felvettük lemezre. Mostanra fantasztikusan érett lett a darab, és ez a párizsi koncert ragyogóan sikerült" - mondta az MTI-nek Fischer Iván zeneigazgató-karmester a koncert után. Hozzátette: "A közönség hihetetlenül követte az egész művet és a nagy csöndek után olyan ovációval tört ki, amely nagy ritkaság".

    Idén másodszorra lépett fel a Fesztiválzenekar a francia főváros egyik legnagyobb presztízsű koncerttermében, ahol évek óta visszatérő vendégnek számít az együttes. "Itt mindig kirobbanó sikerünk van. Itt van valami plusz az emberekben, egyfajta ünneplést érzek minden alkalommal, amikor Párizsban járunk, és ez nagyon feldobja a zenészeket is" - hangsúlyozta a zeneigazgató.

    A koncert első részében Bartók Béla Magyar parasztdalok című műve és I. hegedűversenye szólalt meg Lendvay József hegedűművész szólójával, aki rendszeresen turnézik a zenekarral. "Ő az egyik kedvenc szólistánk. Olyan ösztönös muzsikus, aki gyönyörű hangon és fenomenálisan hegedül, azonnal leköti a hallgatókat" - mondta Fischer Iván.

A párizsi fellépés az első állomása volt a Fesztiválzenekar kilencnapos európai turnéjának, amelynek során öt ország hat városában (Párizs mellett Dortmund, Brugge, Grenoble, Pozsony, Varsó) összesen nyolc koncertet ad az együttes Fischer Iván vezényletével.

A belgiumi Brugge-ben vasárnap délután Fischer Iván szerzői estjére is sor kerül, a Fesztiválzenekar tagjai, Nora Fischer szoprán, valamint a Kobra Ensemble közreműködésével. "Ez nekem nagyon nagy és ritka esemény, mert ilyet csak két-három évente szoktak rendezni".

Az MTI kérdésére a karmester elmondta, hogy Magyarországon nem szokott saját szerzői estet tartani, a belgiumi szervezők viszont erre külön felkérték, mert "a Fesztiválzenekarral gyakran járunk arra, s ott a közönség érzékeny arra a fajta a zenére, amit én csinálok" - tette hozzá. A műsoron szereplő tíz darab közül kilencet már előadtak a világ különböző országaiban, egynek pedig a belga városban lesz az ősbemutatója.

Magyarországon legközelebb október 7-én, a budapesti Kakaókoncerten játszanak a Fesztiválzenekar muzsikusai.

mti
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó