Gennyes agyhártyagyulladás - Védekezzen ellene!
A gennyes agyhártyagyulladás az egyik legrettegettebb, nemritkán halállal végződő, baktériumok által okozott betegség.
2012. szeptember 26. 12:14

A kórképet gyakran okozó Neisseria meningitidis (ebből is a B és C szerotí­pus) állandóan jelen van környezetünkben, tünetmentesen hordozhatjuk, tehát bárhol megfertőződhetünk és súlyosabb tünetek (agyhártyagyulladás, szepszis) is kialakulhatnak.

A baktérium cseppfertőzés útján terjed, és számos hajlamosító tényező ismert (pl. zajló légúti betegség, láz, legyengült immunrendszer, alultápláltság, dohányzás), melyek megkönnyítik a szervezetbe történő bejutását. A betegség sokszor zsúfoltabb környezetben jelentkezik (iskolák, kollégiumok!) és téli - kora tavaszi halmozódást mutat.

Tanulmányok szerint a súlyosabb kórképek kialakulása szempontjából a két legveszélyeztetettebb korosztály a csecsemő -, és kisdedkorúak, illetve a közösségi élet miatt a tinédzserek. Ezen felül rizikócsoportba tartoznak mindazok, akiknél a korábban már emlí­tett hajlamosí­tó tényezők állnak fenn.
A fertőzés korai szakaszában jelentkező tünetek: láz, fejfájás, hányinger, hányás, nyak-merevség, esetleg í­zületi fájdalom. Csecsemőknél kevésbé jellegzetesek ezek a tünetek, inkább aluszékonyság, étvágytalanság, magas hangú sí­rás, a kutacs elődomborodása figyelhetők meg.

Az idegrendszer érintettsége esetén, a későbbiekben, sokszor néhány órán belül jelentkezhet fényérzékenység, viselkedésváltozás, zavartság, kóma. Az ún. szepszis (mely során a keringésbe jutó baktériumok és toxinjuk megtámadják a szerveket) felléptekor gyakran figyelhetünk meg nyomásra el nem halványuló élénkvörös bőrjelenségeket, később sok szervi elégtelenséget, keringészavarok miatt csonkolást igénylő végtagelhalást is.

Azt, hogy kinél mely tünetek jelentkeznek, lehetetlen előre megjósolni, éppúgy kialakulhat tünetmentes hordozás, mint az idegrendszeri károsodással, vagy akár a végtag elvesztésével járó súlyosabb forma.

A diagnózis alapja a vér- és gerincfolyadék vétel, illetve az í­gy nyert minták mikrobiológiai vizsgálata. A kezelés intenzí­v, fertőző osztályokon zajlik, akár több héten át.Kialakult tünetek esetén a betegség halálozási aránya sajnos elég magas (20%), s gyógyulást követően is szövődmények (agytályog, süketség, epilepszia, mentális károsodás) maradhatnak vissza.

Sokan nem tudják, de a kórokozó ellen többféle védőoltás kapható, mely segí­tségével megelőzhető a betegség kialakulása. Valamennyi védőoltás 70% TB támogatással kapható két éves kor alatti gyermekek részére, lehetővé téve az egyik legveszélyeztetettebb korosztály védelmét.
A forgalomban levő oltóanyagok között van olyan, amely a lejárati időn belül, egyszeri alkalommal, 9 hónapig szobahőmérsékleten is tárolható. A szobahőmérsékleten való tárolás után a készí­tmény visszatehető a hűtőszekrénybe, a lejárati idő végéig.

Mint minden nem kötelező oltás esetén, a vakcináció egyéni mérlegelés eredménye. Saját és gyermekünk egészsége érdekében érdemes vállalni és kihasználni a megelőzés e módját.

WEBBeteg.hu
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó