Orbán Vilniusban: naponta folytatunk egyfajta szabadságharcot
A magyar kormány naponta folytat egyfajta szabadságharcot annak érdekében, hogy csökkentse az ország államadósságát - mondta Orbán Viktor hétfőn Vilniusban, miután tárgyalt Andrius Kubilius litván kormányfővel.
2012. szeptember 24. 18:36

A magyar miniszterelnök egynapos hivatalos látogatást tett a balti országban.

Orbán Viktor a kormányfői találkozó mellett előadást tartott a vilniusi egyetemen, és kitüntette Vytautas Landsbergis volt litván elnököt, délután pedig a szovjet diktatúra áldozataira való megemlékezésen vett részt.

A délelőtti kétoldalú miniszterelnöki találkozó után Orbán Viktor azt mondta, a magyar kormány naponta folytat egyfajta szabadságharcot annak érdekében, hogy 50 százalék alá csökkentse az ország államadósságának mértékét. A litvánok nem tudják, milyen szerencsések, ők ugyanis szabadok, és nehéz elképzelniük egy olyan sorsot - ilyen a magyaroké -, amelyik nem szabad - fogalmazott a találkozó után tartott sajtótájékoztatón a magyar kormányfő. Emlékeztetett arra, hogy a 2010-es kormányváltáskor Magyarországon 80 százalék felett volt a GDP-hez mért államadósság, ami "már közel van az adósrabszolgasághoz".

Litvánia 38 százalékos mértékű államadóssága "maga a szabadság" - mondta Orbán, hozzátéve: "mi naponta folytatunk egyfajta szabadságharcot, hogy le tudjuk hozni az államadósságot 50 százalék alá, ahol már biztonságban érezheti magát az ember. (...) Ha a Jóisten megengedi, hogy még egy-két évig dolgozzunk Magyarországon, akkor mi is csatlakozni fogunk az alacsony adóssággal rendelkező közép-európaiak családjához".

A miniszterelnök nyomatékosította litván partnerének, hogy Magyarország ugyanazon az ösvényen szeretne haladni, mint amelyen a litvánok. Megítélése szerint ma nem könnyű Közép-Európában az élet, az emberek ugyanis sokat küzdenek a megélhetésért, de - mint fogalmazott - "a napi gondok perspektíváján túl legyünk tudatában annak, hogy mi Európa leendő sikerövezetéhez tartozunk". Mint mondta, Közép-Európa egy fantasztikus évtized előtt áll, bár ez a litván gazdaság számain ma még jobban látszik, mint a magyarén.

"Mi szeretnénk olyan gazdasági növekedést", mint a litván, de Magyarország még a recesszió ellen küzd, nem a magas növekedésért - mutatott rá Orbán Viktor.

Andrius Kubilius litván miniszterelnök a sajtótájékoztatón elmondta, a megbeszélésen megvitatták azokat az uniós kérdéseket, amelyek mindkét országot egyaránt érdeklik, így például az energiabiztonságot, a keleti partnerség témáját, valamint az EU-s viszályok minél hatékonyabb rendezését.

A politikusok a tájékoztató keretében aláírták a Báthory István nevét viselő, ifjúsági együttműködési programról szóló határozatot.

Orbán Viktor ezt követően a vilniusi egyetemen tartott előadást, ahol kijelentette, a magyarok és a litvánok szavak nélkül is megértik egymást, egyúttal kifejezte köszönetét azért a szolidaritásért, amelyet a litvánok kinyilvánítottak Magyarország iránt az elmúlt egy évben politikai fórumokon és a sajtóban egyaránt. Orbán Viktor véleménye szerint ez az elmúlt egy év azt is megerősítette, hogy létezik a két ország között egy erős történelmi kötelék, amely a közös értékeken, a közös történelmi hagyományokon és tapasztalatokon alapszik.

Beszéde végén a miniszterelnök a Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntette ki Vytautas Landsbergis európai parlamenti képviselőt, volt litván köztársasági elnököt az emberi szabadságjogokért és Európa egységéért, valamint a magyar–litván kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Délután a magyar kormányfő egy munkaebéd keretében tárgyalt Irena Degutiene litván házelnökkel, interjút adott a balti ország közszolgálati televíziójának, majd részt vett a szovjet diktatúra áldozataira való megemlékezésen, a Tuskulenai emlékparkban.

Programja zárásaként litván partnere, Andrius Kubilius társaságában egykori politikai foglyokkal és száműzöttekkel találkozott Orbán Viktor. A rendezvényen elmondta, Magyarország és Litvánia együtt harcol Brüsszelben azért, hogy a kommunista diktatúrát az európai közösség is kellő súllyal elítélje.

A kormányfő kiemelte: litván kollégájával együtt azt az álláspontot képviseli Brüsszelben, hogy "nem lehet úgy felépíteni Európa jövőjét, hogy nem vagyunk tisztában a múltunkkal. Vagy ha mégis anélkül építjük fel a jövőnket, hogy ismernénk a múltat, az az épület sokáig nem fog megállni a lábán".

MTI
  • Drágítaná a parkolást Karácsony
    Budapest évek óta szenved a fővárosi vezetés átgondolatlan kapkodásából fakadó hatalmas közlekedési dugók miatt, de ősztől Karácsony Gergely és stábja még a parkolási díjak általános emelésével is nehezíti majd az autósok életét. A legdrágább helyeken 600 forint lesz egy óra várakozás, s ott este 10 óráig lesz fizetős a parkolás. Mindeközben Karácsonyék jelentősen csökkentik az ingyenes parkolás lehetőségét.
  • Kétmilliós fizetést adna élettársának Jakab Péter
    A Metropol értesülése szerint a Jobbik frakciószabályzatának teljes átalakítását készíti elő a Jobbik bukott elnöke. Már meg is született az erről szóló tervezet, ami teljhatalommal ruházza fel őt. Jakab, miközben a szexbotrányba keveredett Földi István elnökjelöltségét támogatva lényegében visszatérésre készül, a parlamenti frakció pénzügyi kereteit is teljes egészében meg akarja szerezni – olvasható az oldalon.
  • Vidéken és a fővárosban is tarolt a Fidesz–KDNP az időközi választásokon
    Több helyen is időközi önkormányzati választást tartottak az országban. A kormánypártok fölényesen megnyerték a körzetek túlnyomó részét.
MTI Hírfelhasználó