Hunvald: Nem értem, hogy mi a problémája az ügyészségnek
Összesen mintegy ötvenmilliós hűtlen kezelés vádjával kezdődött ma újabb büntetőper Hunvald György korábbi erzsébetvárosi szocialista polgármester, országgyűlési képviselő, Gál György egykori kerületi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, korábbi párttársa, Weinek Leonárd volt zuglói polgármester és társaik ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.
Utoljára frissítve: 2012. szeptember 19. 14:49
2012. szeptember 19. 13:38

Tagadta bűnösségét Hunvald György korábbi erzsébetvárosi szocialista polgármester, országgyűlési képviselő, és Weinek Leonárd volt zuglói szabad demokrata polgármester a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) szerdán megkezdődött büntetőperben.

Hunvald ugyanakkor a tárgyaláson állította, hogy szabályosan járt el, utódja is az általa kialakított gyakorlatot követte, azt pedig senki nem írhatja elő, hogy egy önkormányzati vezető milyen feladatokat miként végezzen el.

Az elsőrendű vádlott szerint a nyomozást a Magyar Hírlap egyik cikke "inspirálta", a vádirat pedig szövegszerű egyezéseket mutat a napilap írásaival.

Hunvald sem vagyonáról, sem jelenlegi, illetve korábbi jövedelméről nem kívánt nyilatkozni a bíró kérdésére.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint a VII. és a XIV. kerületi polgármester úgy döntött a másik kerület egyes képviselői, illetve egy közös barátjuk külső tanácsadóként történő alkalmazásáról, hogy meg sem vizsgálták, az önkormányzat maga el tudja-e látni a tanácsadói munkát. Erzsébetváros három zuglói képviselőnek összesen mintegy 20 millió forintot fizetett ki tanácsadói díjként, Zugló pedig hasonló jogcímen szintén három embernek fizetett összesen mintegy 28 milliót. Tényleges tanácsadás azonban a vádirat szerint nem történt, több esetben úgy állították ki a teljesítésigazolást, hogy azt okmány nem támasztotta alá.

Hunvald nem érti

Hiába tette fel az egykori erzsébetvárosi szocialista polgármesternek a kérdést a bírónő a tárgyaláson, hogy emlékszik-e a saját tanácsadóira, nem kapott választ: Hunvald György állítása szerint annyi alkalmazottja volt, hogy nem tud neveket mondani.

 „A vád ismertetése után az mondtam, hogy megértettem a vádat, ez a kijelentés azonban azt jelentette, hogy a vád mondatait értem a magyar nyelv szabályai szerint. Főállású vádlottként a bírói kérdésre akkor csak ennyit mondtam. Most bővebben kifejtve azt mondom, hogy nem értem a vádat. A becsatolt bizonyítékok alapján még inkább nem értem. Nem értem, hogy mi a problémája az ügyészségnek és hol lát itt bűncselekményt” – fogalmazott Hunvald György a vallomása felolvasásakor a tárgyalóteremben a vádirat ismertetése után. Az egykori szocialista politikus a bíró előtt elmondta azt is, hogy az ő vezetése alatt megkötött tanácsadói szerződések nem különböztek az önkormányzatok által manapság kötöttektől.

Az erzsébetvárosi, milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák, korrupciós ügyek vádjával korábban indult perben első fokon, nem jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Hunvald Györgyöt, míg nyolc és fél évre Gál Györgyöt. Fellebbezések folytán az a büntetőügy az ítélőtáblán folytatódik másodfokon. Hunvald és Gál tagadta bűnösségét a korrupciós vádak kapcsán.

HírTV - MTI nyomán
  • A baloldal kamuügyet kiáltott, a Fidesz bízik a nyomozóhatóságokban
    Méltóságot is sértő vitában a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége tudomásul vette a Városháza eladásának ügyét vizsgáló bizottság jelentését a szerdai ülésen. A baloldal ugyanazt hangoztatta, amit a vizsgálóbizottság felállításától kezdve mondott: fake news, kamuügy, nincs bizonyíték, a Fidesz és a titkosszolgálatok találták ki az ügyet. A Fidesz–KDNP frakció visszautasította a vádakat, és leszögezte: a bizottság nem nyomozóhatóság, ráadásul a mozgásukat erősen korlátozta a baloldal.
  • Soros egyik blogján magasztalták az egekig Márki-Zayt
    Az Open Democracy nevű blogon egy vágyvezérelt és a valósággal köszönő viszonyban sem lévő írás jelent meg.
  • Őszinte ítélet az SZFE korábbi színvonaláról: „Döbbenetesen vékony”
    Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője „döbbentesen vékonynak” nevezte azt a tudást, amit meg lehetett szerezni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), Szirmai Gergely influenszer a Partizánban pedig arról beszélt, hogy az egyetemen egyáltalán nem értettek az internetes műsorkészítéshez, a diákok pedig nem kaptak visszajelzést az önálló alkotótevékenységükkel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó