Betiltották az újabb tüntetést Párizsban
Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a kormány nem engedélyezi a Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó film miatt Párizsban tervezett újabb tüntetés megtartását.
2012. szeptember 19. 13:21

A múlt hét végi nem engedélyezett tiltakozás után a közösségi oldalakon újabb felhívást jelent meg egy szombati tiltakozásra a francia fővárosban.

"A megmozdulást bejelentették a rendőrségen, a bejelentést azonban betiltás fogja követni" - fogalmazott a kormányfő az RTL kereskedelmi rádió reggeli műsorában. Hozzátette: "Semmi nem indokolja, hogy beengedjünk olyan konfliktusokat hazánkba, amelyekhez Franciaországnak semmi köze".

"Köztársaságban élünk és nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni az értékeinket illetően. Nem fogjuk eltűrni a rendbontást" - hangsúlyozta Ayrault. A kormányfő méltatta a franciaországi muzulmán vezetők "visszafogott és felelősségteljes" megszólalásait az ügyben.

Szombat este mintegy 250 iszlamista tüntető próbált meg az amerikai nagykövetség épülete előtt tiltakozni. A nem engedélyezett megmozdulásra érkezők közül 150 embert előállítottak a rendőrök személyazonosságuk igazolására, egy embert pedig őrizetbe vettek hatósági személy elleni erőszak miatt. Négy rendőr könnyebben megsérült az incidens során.

Szerdán Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt legfrissebb számában a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap. Ennek kapcsán a miniszterelnök elmondta: "Olyan országban élünk, ahol a véleménynyilvánítás szabadsága biztosított, és a karikatúrák szabadsága is". Hozzátette: "Ha valaki tényleg sértve érzi magát és azt gondolja, hogy átlépték a jogi határokat - hiszen jogállamban élünk, és a jogállamot teljesen tiszteletben kell tartani -, akkor az a bírósághoz fordulhat".

A muzulmán és a zsidó közösség legfőbb vezetői szerdán sajnálatukat fejezték ki az újabb provokatív rajzok közlése miatt, amely szerintük "csak olaj a tűzre". Az újabb szatirikus rajzokon Mohamed próféta meztelenül is megjelenik.

A kiadvány igazgatója, a karikaturista Charb egy keddi televíziós adásban, az iTélé csatornán jelentette be, hogy Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közöl legfrissebb, szerdán utcára kerülő számában a Charlie Hebdo. A lapot szerda reggel pillanatok alatt elkapkodták az újságárusoknál. A lap internes oldala szerda reggel - egyelőre ismeretlen okokból - elérhetetlenné vált, a Facebook-oldalát pedig elárasztották a negatív és pozitív kommentárok.

Laurent Fabius külügyminiszter azt közölte, hogy a karikatúrák közlését követően elővigyázatosságból elrendelte a francia nagykövetségek védelmének megerősítését.

"Természetesen utasításba adtam, hogy minden olyan országban, ahol ez gondot okozhat, elővigyázatosságból hozzuk meg a rendkívüli védelmi intézkedéseket" - mondta a francia diplomácia vezetője a France Info hírrádióban.

A külügyminisztérium utóbb azt is bejelentette, hogy "elővigyázatossági intézkedésként" mintegy húsz muzulmán országban pénteken zárva maradnak a francia nagykövetségek, konzulátusok és iskolák. A muzulmán országokban ugyanis rendszerint a pénteki imádság után szoktak nagyszabású tüntetéseket tartani.

MTI nyomán
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó