Senki sem felel a 2006-os rendőrterrorért?
Nagy baj, hogy az elmúlt hat évben a nem rendszeresített vadászfegyverekkel és gumilövedékekkel végrehajtott szemkilövetésekért, tömeges brutalitásért még egyetlen felelős rendőri vezetőt és politikust sem helyeztek vád alá – mondta a Magyar Hírlapnak Gaudi-Nagy Tamás. A jobbikos politikus szerint azért is érthetetlen ez a helyzet, mert az igazságtétel előmozdítása megkerülhetetlen kötelessége a kormánynak, ráadásul minderre ígéretet is tettek.
2012. szeptember 18. 11:32

– Hat évvel ezelőtt került nyilvánosságra az őszödi beszéd. Mi a véleménye a 2006-os jogsértéseket követő vizsgálatokról, illetve bírósági ítéletekről és kormányzati döntésekről?

– Nemrégiben a közvélemény megismerhette azt a hírt, hogy a Honvédelmi Minisztérium belső vizsgálatában feltárt jogsértések úgymond nem minősülnek bűncselekménynek. Ez azt jelenti, hogy a 2006-os brutális tömegoszlatások idején jogszerűtlenül adták át ugyan a gránátvetőket és könnygázgránátokat a rendőrségnek a honvédség készleteiből, ezért mégsem vonnak felelősségre senkit. Pedig egyértelműnek tűnik, hogy mindezek egy összehangolt megtorló akció részei lehettek.

– Az akkori politikai és rendőri vezetés elutasította a hasonló megállapításokat.

– Nagy baj, hogy az elmúlt hat évben a nem rendszeresített vadászfegyverekkel és gumilövedékekkel elkövetett szemkilövetésekért, tömeges brutalitásért még egyetlen felelős rendőri vezetőt és politikust sem helyeztek vád alá. Igaz, több beosztott rendőrt már elmarasztalt a bíróság, de ez nem elegendő. Jogvédők, köztük a Nemzeti Jogvédő Szolgálat követelésére tavaly, nem kevés késéssel, nyilvánosságra került a Balsai-jelentés, amely állami terrorcselekménynek minősíti a 2006. őszi megtorlásokat. Mindez alapján az akkori miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet és az akkori rendőri vezetőket fel is jelentették. Ami azért fontos körülmény, mert ha valóban terrorcselekmény történt, akkor az még nem évült el, szemben más bűncselekményekkel.

– Hétvégi közleményében azt állította, több száz meghurcolt még nem kapott kártérítést.

– Ez a kijelentésem azokra vonatkozik, akik 2006. október 23-án például a Kossuth téren és környékén voltak kénytelenek súlyos jogsérelmeket elszenvedni. A 2006-os jogsértések áldozatai közül sokan kaptak már kártérítést, de az előbb említett nagy csoport eddig még nem.

– Az ügyészség még nyomoz a jogsértésekkel összefüggésben. Mire számít?

– Említettük a Balsai-jelentést, országgyűlési albizottság is alakult, született több tényfeltáró jelentés és több száz feljelentés, eddig mégis elmaradt az elszámoltatás. Azért is érthetetlen számunkra ez a helyzet, mert az igazságtétel előmozdítása megkerülhetetlen kötelessége a kormánynak. Nem értjük azt sem, hogy ennyi év és bizonyíték után miért, mit nyomoz még a parlamenti kétharmad által megválasztott Polt Péter vezetette ügyészség.

Magyar Hírlap
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Egy magyar hagyomány
  Nem csodálom, hogy ezt az országot nem érti senki. Nemcsak a nyelve miatt, hanem a lelke miatt sem. Itt évszázadok óta egy időben, egyszerre mindenki úgy érzi, hatalmon is van meg ellenzékben is
 • Most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a járvány
  A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A magyar bábkatedra lezüllesztése
  Ami negyedszázada történik szakmai címszó alatt az egyetemen, egy haveri kör játéka.
MTI Hírfelhasználó