Megnyitották a 2012-es Nemzeti Vágtát
Koszorúzással, ágyúszóval, a versenyzők ünnepélyes fogadalomtételével megnyitották a 2012-es, immár ötödik Nemzeti Vágtát a fővárosi Hősök terén.
2012. szeptember 15. 15:54

A rendezvényhez kapcsolódva több mint 70 település polgármestere és a kormány képviselői a lovaskultúra presztízsének visszaállításáról folytattak eszmecserét.

Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke, Mondok Gyula társelnök, Székely Tibor főkapitány, illetve gróf Károlyi László, gróf Károlyi István dédunokája koszorúkat, a versenyen részt vevő 72 település polgármesterei, illetve képviselői pedig virágokat helyeztek el a Magyar Hősök Emlékkövénél.
Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára azt mondta: sok-sok közösség vágya, kitartó munkája és küzdelme kellett ahhoz, hogy megvalósuljon Magyarország népszerű lovasrendezvénye, a Nemzeti Vágta. Azt mondta: a Nemzeti Vágta segítségével "életre kelthetjük és használatba vehetjük hagyományainkat, hogy azok a régiek bölcsességéből és tradícióiból táplálkozva hozzáadjanak valamit jelenünkhöz".

Székely Tibor, a vágta főkapitánya szerint az elmúlt öt évben a vágta elérte, hogy Magyarország több száz településén újra ügy legyen a lovaglás és a lovassport. Ez alatt az idő alatt összesen 15 új lovaspálya épült a vidéki előfutamoknak köszönhetően, a huszár név pedig "visszanyerte régi fényét", és ismét bekerült a magyar köztudatba.

Az ünnepi beszédeket követően a magyar hagyományőrző huszárok közreműködésével felvonultatták Magyarország történelmi zászlósorát, köztük hét tipikus lovassági zászlóval.
A versenyzők bevonulását és ünnepélyes fogadalomtételét követően a kishuszár vágta előfutamaival kezdetét vette az ötödik Nemzeti Vágta.
A versenyző 72 település polgármestereivel és a kormány meghívott képviselőinek részvételével reggel megtartották a polgármesterek reggelijét is, amelyen a lovaskultúra presztízsének visszaállításáról, a lovaglás támogatásáról és a lovassport jelentőségéről is szó esett.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntő beszédében elmondta, hogy a kormánynak meg kell teremtenie azokat a feltételeket, amelyekkel támogatja az ország értékeit, a kreatív magyar elmének pedig arról kell gondoskodnia, hogy a kultúrába "beleforgatható üzletet" teremtsen.

A miniszter kifejtette: az európai uniós források 11 milliárd forintos keretet biztosítanak az oktatási intézmények fejlesztésére. Ebből az összegből pedig lehetőség van a lósporttal kapcsolatos létesítmények infrastruktúrájának fejlesztésére is. "Célunk, hogy a mindennapos iskolai sportba is integrálni tudjuk a lovaglást, ebben pedig a polgármesterek és az önkormányzatok is komoly segítséget tudnak nyújtani" - mondta.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szerint "a lovaskultúra nagy nemzeti reneszánszát éljük", amely nagyban köszönhető az ötéves Nemzeti Vágtának is. 

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó