Civilek: hetente egy nő, havonta egy gyerek hal meg családon belüli erőszak miatt
A legutóbbi, a témában készült hazai kutatás szerint hetente legkevesebb egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak miatt. A Magyarországon elkövetett gyilkosságok 39 százalékát partnerkapcsolatban követik el - olvasható a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület és a Patent Jogvédő Egyesület közös, szerdai közleményében.
2012. szeptember 12. 11:38

A szervezetek utaltak arra, hogy 2011-ben az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 72 nő halt meg családon belüli erőszak miatt.


Hangsúlyozták: ma Magyarországon minden ötödik nő ki van téve a családon belüli erőszaknak, és felbecsülhetetlen azoknak a száma, akik partnerkapcsolaton belül lelki vagy anyagi fenyegetettségben élnek.
 

A két szervezet azért tartotta fontosnak közölni mindezt, mert hétfőn a késő esti órákban zajlott a parlamentben a családon belüli erőszakról szóló népi kezdeményezés vitája.
 

"A parlamenti vita során kiderült: a magyar Országgyűlés megválasztott képviselői közül kétségbeejtően kevesen értik, miről is szól ez a harc, mi a célja az eredményekért küzdő civileknek, szakértőknek, vállalatoknak" - hangsúlyozták.


A szakemberek szerint pedig jelentősen visszaszorítaná a bántalmazásokat, gyilkosságokat, ha megszületne egy önálló törvényi tényállás a családon belüli erőszakra. Abban az esetben a büntetőeljárás hivatalból indulna, nem kellene hozzá az áldozat magánindítványa, valamint cél az is, hogy a büntetés elsősorban letöltendő szabadságvesztés legyen - fűzték hozzá.

mti
MTI Hírfelhasználó