Megdöbbentő látványt nyújt a Tisza
Nem kell gázlót keresni, át lehet gyalogolni a szőke folyón Tiszabecs környékén.
2012. szeptember 6. 10:43

Apad a Tisza, van olyan hely, ahol még „a tyúk is átlépi”. A Tisza vízállása az 1992-es negatív rekordhoz közelít, Tiszabecsnél legutóbb -248  centimétert mértek, ami csupán 14 centiméterrel magasabb a valaha mért legkisebb vízszintnél. A Szamoson pedig az eddigi legkisebb vízállást is megtapasztalták. Egy vízi túrázó Tivadarnál elmondta, Tiszabecstől indultak, és útközben többször haladtak olyan szakaszokon is, ahol az elkeskenyedett folyón gyalog át lehetett kelni, több helyen szigetek, homokpadok bújtak ki a vízből. A kirándulók a legfelső, ukrajnai részen szerették volna kezdeni túrájukat, de ott olyan kevés víz volt a mederben, hogy nem lehetett evezni.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője a Hajnal-tájban azt mondta, a Tisza nem fog kiszáradni, de a folyóban valóban nagyon kevés víz van, ami különösen azokon a helyeken látványos, ahol úgynevezett homokporondok alakultak ki. A szakember szerint nagyon alacsony a Tiszabecsnél beérkező vízhozam, mindössze 26 köbméter másodpercenként, ami egy közepes méretű belvízcsatornáénak felel meg. A probléma fő oka, hogy az utóbbi két hónapban, július elejétől nem volt érdemi eső, sem Magyarországon, sem a Tisza vízgyűjtőjén.

Az alacsony vízállás hatással van a talajvíz szintjére is. Bodnár Gáspár szerint ez az öntözést néhol megnehezíti, mert vannak sekély öntöző kutak, a vízzel tehát jól kell gazdálkodni, nem szabad kárba vesznie egy cseppnek sem. Az extrém helyzet azonban szerencsére az ivóvízbázist nem veszélyezteti – tette hozzá Bodnár Gáspár.

Az alacsony vízszint nem tesz jót a folyók élővilágának, bár ennek jelei még nem mutatkoznak, és a vízminőség is jó.

MTI
Címkék:
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó