Csontok és ízületek fertőzései
A csontrendszer normál állapotban ellenáll a fertőzéseknek, de egy sérülés, műtét, idegentest jelenléte, vagy egy protézis beültetése már elegendő lehet, hogy megbontsa a belső egyensúlyát, integritását.
2012. szeptember 5. 13:59

Hajlamosíthat erre a művesekezelés, vagy az intravénás kábítószer használat is.

Kiken, és milyen arányban fordulhat elő az oszteomielitisz?

A felnőttkori esetek mintegy 20 százaléka hematogén, tehát a vér útján terjed a csontok, ízületek felé. USA adatok szerint a gerincet, csigolyákat érő fertőzés aránya 1:450.000 körüli. Az utóbbi években, évtizedben emelkedett, valószínűleg az intravénás kábítószerezés okán, a kórházakban pedig a katéter- és egyéb eszközhasználat miatt. Fejlődő országokban gyakoribb.

Milyen oka lehet?

Az oszteomielitiszek mintegy 45-50 százalékáért a trauma utáni fertőzés felelős. Okként számba jöhet még a keringés zavara (főleg cukorbetegeken), vagy a hematogén úton terjedő fertőzés is. Motorkerékpár-baleset, sportsérülés, beültetett ortopédiai eszköz is felmerülhet. A csontot körülvevő lágyszöveti fertőzés is átterjedhet a csontra ennek okaként sugárterápia, sérülés, bőrfekély, daganatos betegség fordulhat elő.

Milyen tünetekkel jár a csont fertőzése?

Gyerekkorban jellemző a láz, majd a csontfájdalom, duzzanat, mozgási fájdalom. Egyébként pedig a láz, hőemelkedés, rossz közérzet, fáradtságérzés, irritabilitás, duzzanat, helyi fájdalom, melyek viszont normális esetben is előfordulhatnak.

A fájdalom tályogot is okozhat, és mindezt esetleg csekély tünettel, és akár normál laborlelet mellett.

Ami már igen jellemző, és ez krónikus, idült oszteomielitisz jele, a csontfájdalom és a környező lágyszövetek fertőzései. Fizikális vizsgálatra látható a hegesedés, helyi sebgyógyulási zavar, gyulladásos jelek. A mozgás beszűkül, a végtag deformálódhat.

Diagnosztika és kezelés

A beteg fizikális vizsgálata már meggyőző lehet, ezt kiegészítik néhány képalkotó eljárással, pl. izotópvizsgálat, CT illetve MR-vizsgálat. Mivel ezek egyéb csontbetegségre is utalhatnak, célszerű a mintavétel, és a tenyésztés (vérből, gennyből, ízületi folyadékból, esetleg a csontból).

Ha a fertőzés viszonylag friss, akkor még antibiotikumokkal kezelhető. Ha nem lehet pontosan tudni a kórokozót, akkor Staphylococcus-ellenes antibiotikumot célszerű adni, mivel általában ez okozza a csont-ízületi fertőzéseket. Súlyos fertőzés esetén intravénás antibiotikummal kell kezdeni a kezelést. A később folytatandó gyógyszeradás 4-6 hétig, esetleg több hónapig is tarthat, de akkor már szájon keresztül.

Nem ritka a műtét sem, főként ha a beteg nem reagál az antibiotikumra, ha tályog van jelen, vagy a csont mellett az ízület is fertőzött. Szükséges lehet az elhalt szövet eltávolítása, vagy az idegentest, eszköz, protézis kivétele, és a krónikusan fennálló bőrseb ellátása.

Ízületi fertőzések esetén különösen fontos a gyors beavatkozás, mert az ízületeket érintő maradandó károsodás súlyos problémákat okozhat. A fertőzés leggyakrabban a váll, térd, csukló, csípő kézujjak és könyök ízületeiben alakul ki. Fontos tehát a kezelés gyors megkezdése, itt a laborvizsgálat és az ízületi (folyadék) mintavétel adhat jó támpontot, milyen antibiotikum adandó (gombás fertőzés esetén szisztémás gombaellenes kezelés).

Egészségkalauz - Dr. Székely Gábor
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó