Romney 12 millió munkahelyet ígér
Mitt Romey volt massachusettsi kormányzó csütörtök éjjel elfogadta az amerikai republikánusok elnökjelöltségét a párt tampai országos konvencióján. Ezzel végleg hivatalossá vált, hogy a Republikánus Párt nevében ő a hivatalban lévő elnök, Barack Obama kihívója. Beszédében tizenkét millió új munkahely és a nemzeti egység megteremtését, valamint Amerika vezető szerepének megerősítését ígérte Romney.
2012. augusztus 31. 13:28

Tizenkét millió új munkahely létrehozását, a nemzeti egység megteremtését, valamint Amerika vezető szerepének megerősítését ígérte csütörtök éjjel Mitt Romney a republikánusok tampai konvencióján, elnökjelöltségét elfogadó beszédében.
   
Ötpontos munkahelyteremtési program

Az eddigi politikai pályafutása csúcspontjának tekintett szónoklatában Romney öt pontban összegezte a munkahelyteremtés programját.

Ez magában foglalja az Egyesült Államok energiaügyi függetlenségének 2020-ig történő megteremtését, valamint a meglévő, a hagyományos és a megújuló energiahordozó-készletek kiaknázását, a jövőbeni munkahelyek igényeinek megfelelő képzést, az új kereskedelempolitikát és új kereskedelmi egyezményeket, az államháztartás kiegyensúlyozását, valamint a kisvállalkozások támogatását a szabályozások és az adók csökkentése révén. Romney a kisvállalkozásokat az amerikai munkahelyek "növekedési motorjának" nevezte. Megígérte, hogy nem emeli a középosztály adóját, és ismét kilátásba helyezte, hogy el fogja törölni Obama egészségügyi reformját.

"Biztosítani kell minden vállalkozót és munkahelyteremtőt arról, hogy befektetéseik Amerikában nem fognak elenyészni, mint Görögországban, csökkenteni fogjuk a deficitet, Amerikát pedig a kiegyensúlyozott költségvetés irányába tereljük" - hangsúlyozta.

Romney olyan "egyesült Amerikát" ígért, amely ismét első lesz a világban az innováció és a termelékenység terén, és amely "helyreállítja minden apának és anyának a hitét abban, hogy a gyerekeik jövője a múltnál is fényesebb lesz". Mint mondta, oltalmazni fogja az életet, a házasság intézményét és a vallásszabadságot.
 
"Szerettem volna, ha Obama elnök sikerrel jár, mert azt akarom, hogy Amerika sikeres legyen" - mondta riválisával kapcsolatban Romney. - "Az ígéretei azonban kiábránduláshoz és megosztottsághoz vezettek. Ezt nem fogadhatjuk el. Itt a pillanat, amikor tehetünk valamit. Az önök segítségével meg is tesszük." Az amerikai gazdaság nehézségeire utalva hangsúlyozta, hogy a jelenlegi elnök azért vezette rossz irányba az országot, mert nem volt meg az ehhez a szükséges, az üzleti világban megszerezhető tapasztalata. Önmagáról ezzel kapcsolatban az emelte ki, hogy az egyik legsikeresebb magánbefektető cég, a Bain Capital élén állt. Ez olyan üzletláncokat indított útjára, amelyet az Obama-család is nagyra értékel és ahol Obama kampánystábja is vásárol.

A meglepetés: Clint Eastwood

Az est meglepetése - kilétét egészen csütörtökig sikerült titokban tartani - a 84 esztendős, Oscar-díjas Clint Eastwood volt. Eastwood a szónoki emelvényen üres széket állított maga mellé és eljátszotta azt, mintha Barack Obama ülne benne. A láthatatlan elnökkel dialógust folytatva egyebek között megkérdezte tőle, hogy miért nem tartotta be választási ígéreteit.
   
A jelenet végén a vele kórusban együtt tartó közönséggel együtt mondta ki - a hivatalban lévő elnöknek szánva - az általa a hetvenes években alakított kemény, San Francisco-i zsaru, "Dirty" Harry Callahan szállóigévé vált mondását: "Gyerünk! Hadd legyen egy jó napom".   

Napi egy-egy szál rózsa Romney anyjának

A háromnapos tanácskozás show-elemekkel gazdagított utolsó estéjén a rendezők videók bemutatásával és ismerőseinek megszólaltatásával törekedtek ismét Romney emberi oldalának bemutatására. Az elnökjelölt stábja azért küzd, hogy megfordítsa a The Wall Street Journal és az NBC augusztusi közvélemény-kutatása által tükrözött trendet, amely szerint a választók 44 százalékában negatív kép alakult ki róla, és csak 38 százalék vélekedik róla pozitívan.

Maga Romney is szóba hozta, hogy az apja a haláláig minden nap egy-egy szál rózsával kedveskedett az anyjának, és felidézte, hogy ifjú házasként milyen volt öt felcseperedő fiúgyermekkel egy fedél alatt lakni.

Felszólaltak a mormonok is

Grant Bennett mormon püspök arról beszélt, hogy milyen önfeláldozóan, fáradságot nem ismerve dolgozott hosszú éveken át Mitt Romney a vallási közösségéért. Az ugyancsak mormon, idős Oparowski házaspár azt idézte fel, hogy Romney Michiganben elfoglaltsága ellenére is gyakran meglátogatta a kórházban gyógyíthatatlan beteg fiukat. Segített megfogalmazni a 14 éves gyerek végrendeletét és gyászbeszédet mondott a temetésén.

Romney támogatottsága alapvetően a fehér férfi választók körében erős, ezért a konvenció szervezői igyekeztek megszólítani azokat a csoportokat is - elsősorban a spanyolajkú szavazókat és a nőket -, amelyek körében eddig kisebb volt a népszerűsége. Az elnökjelöltet ezért célzatosan a republikánus jobboldal új generációjának sztárja, a kubai származású Marco Rubio floridai szenátor mutatta be.

Gingrich Reagenhez hasonlította a jelöltet

A republikánusok női nagyágyúi közül szót kapott Condoleeza Rice volt külügyminiszter, Kelly Ayotte New Hampshire-i szenátor, Nikki Haley dél-karolinai kormányzó és Susan Martinez új-mexikói kormányzó. A tanácskozás legnagyobb alakítását azonban az elnökjelölt felesége, Ann adta elő kedd esti beszédével. Feleségével, Callistával párban szólalt fel csütörtök este a konvención Newt Gingrich volt képviselőházi elnök és 2012-es elnökjelölt-aspiráns. Gingrich a volt ellenfelet most a munkahelyteremtőnek mondott és Amerikát "naggyá tevő" republikánus elnökhöz, Ronald Reaganhez hasonlította. A határozatlannak és tehetetlennek ábrázolt Obamát Jimmy Carter egykori demokrata elnökkel állította párhuzamba.

Megrendülhet az eddigi imázs

Közben a Rolling Stone magazin internetes kiadása arról ír, hogy Romney cége, a Bain & Company a szövetségi kormány segélycsomagjának köszönhetően menekült meg a csődtől.

A Rolling Stone olyan dokumentumokra hivatkozva állította ezt, amelyeket az információszabadságról rendelkező törvényre hivatkozva kapott meg kormányzattól.

Amennyiben az információk igaznak bizonyulnak, alapjaiban rendülhet meg az az imázs, amelyet Romney-ról mint az amerikai gazdaság talpra állítására legalkalmasabb üzletemberről kialakítottak. A volt massachusettsi kormányzó számtalan alkalommal ostorozta a demokrata Barack Obama elnök kormányzata által folyósított gazdaságélénkítő segélyeket.
   
A lap, amelynek nyomtatott kiadásában csak szeptember 13-án jelenik meg teljes terjedelmében Tim Dickinson cikke, az információ közlését a tampai republikánus konvenció záró felvonásához időzítette, ahhoz a naphoz, amelyen Romney elmondja "élete beszédét", s elfogadja pártjának elnökjelöltségét.  
   
Szövetségi segélyből állt talpra Romney cége?

A Rolling Stone úgy tudja, hogy a Bain & Co. - amelynek pedig abból kellett volna megélnie, hogy más vállalatok vezetésének ad gazdasági tanácsokat - 1991-re a csőd szélén állt, és gyakorlatilag teljesen elértéktelenedett. A lap szerint Mitt Romney legkevesebb 10 millió dollárnyi segélyt - adósság-elengedést - préselt ki az adófizetők pénzéből fenntartott Szövetségi Letétbiztosítási Társaságból (FDIC).

A lap értesülése szerint Romney épp azzal mentette meg a céget a krachtól, hogy csődre játszott. Ezzel a Bain csaknem ezer, szerte a világon dolgozó alkalmazottja mellett pórul jártak volna a cég hitelezői, köztük az FDIC is. Romney úgy tudta megkötni a letétbiztosítóval az annak érdekeivel ellentétes cégmentő ügyletet, hogy annak egyik hitelelbírálóját a Bain igazgatótanácsának tagjává tette meg, az FDIC elnöke pedig történetesen az a Bill Seidman volt, aki az apja, George W. Romney kampányának pénzügyeit intézte, amikor az 1968-ban megpályázta az Egyesült Államok elnökségét.
   
A Rolling Stone úgy tudja, hogy Romney, miközben segélyért folyamodott, tudatosan busás bónuszokat osztott szét a cég vezetői között, hogy a hitelezőknek gyakorlatilag semmi se maradjon, és ezzel lépéskényszerbe hozza őket.
   
Életrajza szerint Mitt Romney 1977-től dolgozott a Bain & Company tanácsadó cégnél, amelynek később vezérigazgatója lett. 1984-ben társalapítója lett a Bain Capitalnek, az Egyesült Államok egyik legsikeresebb tőkebefektetési cégének.
   
A San Franciscó-i székhelyű, liberális Rolling Stone magazin a zene és a populáris kultúra mellett a gazdaság és a politika kérdéseivel is foglalkozik. A gazdasági recesszió idején élesen bíráló cikkeket jelentett meg a pénzintézetekről, különösen a Goldman Sachsról. 2012 nyarán interjút közölt Stanley McChrystal tábornokkal, az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok parancsnokával, aki bírálatokat fogalmazott meg Joe Biden alelnökkel és Barack Obama elnök környezetével kapcsolatban. A tábornok rövid időre rá lemondott posztjáról.

atv.hu / MTI
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó