Nem adja ki a pártiratokat Földes egy jogerős bírósági ítéletig
A Politikatörténeti Intézet az iratanyagot csak akkor adja ki a Nemzeti Levéltárnak, ha a vitatott tulajdonjogot jogerős bírósági ítélet megállapította.
2012. augusztus 30. 18:41

A Politikatörténeti Intézet álláspontja szerint alkotmányellenes az állam eljárása, amellyel kisajátítja az Intézet levéltári anyagait, ezért polgári jogi pert, illetve alkotmányjogi vitát kezdeménynek az állammal szemben.

A levéltári törvény legutóbbi módosítása példátlan módon az intézetünk tulajdonát képező egyes levéltári anyagokra kimondta, hogy az "az állam tulajdonát képezi" - írja közleményben Földes György a Politikatörténeti Intézet főigazgatója, hozzátéve, hogy a törvénynek ez a rendelkezése ellentétes az Alaptörvénnyel, amely a kisajátítás (államosítás) feltételéül szabja az azonnali megfelelő kártalanítást. Amennyiben a jogalkotó szándéka nem ez volt, hanem az általunk évtizedek óta sajátunkként birtokolt iratanyagokra kimondani, hogy azok eredendően is állami tulajdont képeztek, akkor a Polgári törvénykönyv szabályai szerint javunkra bekövetkezett az elbirtoklás. "Ezért intézetünk polgári jogi pert, illetve alkotmányjogi vitát kezdeményezett a magyar állammal szemben."

A főigazgató álláspontja szerint a magyar állam jelenlegi képviselői az Intézet működésének akadályozásán túl még attól a jogállami lehetőségtől is el akarják zárni intézetünket, hogy a törvény végrehajtása során megfelelő jogorvoslatokat vegyünk igénybe. Az állam képviselői szerint a több okból Alaptörvény-ellenes rendelkezések végrehajtását anélkül kell tűrnünk, hogy a bírósági jogvita eredményét bevárnánk, illetve hogy a végrehajtásról jogerős bírósági vagy közigazgatási határozat születne.

Mindezt a tulajdoni rend elleni olyan támadásnak kell minősítenünk- szögezi le a főigazgató, - amely precedensértékű lehet. Hiszen a hatékony jogorvoslattól való megfosztás ezután mindenkivel szemben alkalmazható lesz, ha a parlamenti többség ezt elhatározza. Ezért intézetünk ragaszkodik ahhoz, hogy az érintett iratanyagot csak abban az esetben adja ki a Nemzeti Levéltárnak, ha a vitatott tulajdonjogot jogerős bírósági ítélet megállapította, illetve a Magyar Köztársaság törvényeinek megfelelő hatósági eljárást az állam szervei intézetünknek is biztosították.

"A Politikatörténeti Intézet Levéltára - mint eddig - a jogvita idején is betart minden törvényes rendelkezést, az anyag kutatását továbbra is lehetővé teszi. Egyúttal természetesen az érintett levéltári anyagot az állami szervek illetékesei ellenőrizhetik." 

Emmi: megkezdődik a Politikatörténeti Intézetben őrzött iratok átvétele

Pénteken kezdi meg munkáját az a munkacsoport, amelyet L. Simon László kultúráért felelős államtitkár kért fel csütörtökön arra, hogy készítse elő a Politikatörténeti Intézet (PTI) levéltárában lévő iratok átadás-átvételét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.

Az iratok átadás-átvételének előkészítésére L. Simon László hattagú munkacsoportot kért fel. A testület vezetője a dokumentumokat a jövőben őrző Magyar Országos Levéltár főigazgatója, Mikó Zsuzsanna - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A testület tagjai: Csízi István, a levéltár megbízott főosztályvezetője, Lakos János, a levéltár vezető szakfelügyelője, Vígh Annamária, az Emmi főosztályvezetője, Gorjánác Radojka, a tárca osztályvezetője és Németh Szabolcs, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányirodát irányító helyettes államtitkár titkárságának a vezetője.

A testület tagjaitól L. Simon László azt kérte, hogy a levéltári szakma által is támogatott törekvés, illetve a június 1-jén hatályba lépett törvény végrehajtása érdekében augusztus 31-én kezdjék meg a PTI-ben őrzött dokumentumok átadás-átvételét - írták.

A tárca emlékeztetett, a június 1-jével hatályba lépett levéltári törvény értelmében a Magyar Országos Levéltárhoz kell kerülnie a PTI birtokában lévő levéltári iratoknak.

Az intézetben található többi között a magyar munkásmozgalom 1945 előtti legális és illegális mozgalmainak, a második világháborút követő "népi demokratikus korszak" pártjainak, a baloldali ifjúsági szervezeteknek - például a KISZ, a Magyar Úttörők Szövetsége -, illetve az e mozgalmakhoz és szervezetekhez kötődő személyek iratai - olvasható a közleményben.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán azt közölte az MTI-vel: várhatóan békés úton adja át a Politikatörténeti Intézet a levéltári iratokat a Magyar Országos Levéltárnak.

A közlemény szerint Gál András Levente, a Jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos és Földes György, a PTI főigazgatója egyeztetett az intézet levéltári iratanyagának átadásáról, a megbeszélésen "egyetértettek abban, hogy a törvény végrehajtását nem akadályozzák a PTI által indított eljárások".

Emlékeztettek arra, hogy a PTI több eljárást is kezdeményezett a levéltári törvény alkotmányossági vizsgálatával, valamint az iratok tulajdonjogának megváltozásából fakadóan az intézetet érő kár megtérítésével kapcsolatban.

A KIM felidézte, hogy Földes György a tárgyalás kezdetén még azt jelezte, az eljárások jogerős lezárásáig a PTI nem kívánja végrehajtani a június 1-jével hatályba lépett levéltári törvényben foglaltakat, amely szerint át kell adnia a magyar állam számára az intézet birtokában lévő levéltári iratok jelentős részét.

nepszava.hu
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
  • Nincs klímavészhelyzet
    Clintel.org: Nincs klímavészhelyzet. Nincs tehát ok pánikra és ijesztgetésre. Erőteljesen ellenezzük a „2050-ig nettó nulla CO2” stratégiát, mert káros és irreális. A csökkentés (mitigáció) helyett az alkalmazkodás (adaptáció) részesítendő előnyben; az adaptáció az okoktól függetlenül mindenkor működőképes.
MTI Hírfelhasználó