Szijjártó: A republikánusoktól nagyobb figyelmet kapnánk
Az Egyesült Államok egy jövőbeni republikánus kormányzata a jelenleginél nagyobb figyelmet fordítana Közép-Európára és Magyarországra.
2012. augusztus 30. 11:15

Így összegezte az MTI-nek az amerikai Republikánus Párt tampai elnökjelölt-állító országos konvencióján folytatott tárgyalásait Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár.

Az államtitkár vezette küldöttség szerdán eleget tett a Republikánus Zsidó Koalíció rendezvényére szóló meghívásnak, amelyen a szenátus és a képviselőház befolyásos tagjai vettek részt. Szijjártó Péter külön megbeszélést folytatott Tim Griffinnel, a képviselőház külügyi bizottsága európai ügyekkel foglalkozó albizottságának alelnökével, Gus Bilirakisszal, a külügyi bizottság tagjával, valamint Andy Harris magyar és Mario Diaz-Balart kubai származású képviselővel.

"A megbeszélések alapján egyértelmű tanulságként levonható, hogy a republikánusok elégedetlenek a jelenlegi adminisztráció külpolitikájával. De nemcsak a külpolitika tartalmával, hanem azt az energiát is keveslik, amit a jelenlegi amerikai kormányzat a külpolitikára fordít" - jelentette ki Szijjártó Péter.

"A megbeszéléseken a republikánus képviselők egyértelművé tették: az a szándékuk, hogy egy esetleges republikánus adminisztráció esetén a külpolitikában az Egyesült Államok sokkal nagyobb figyelmet fordítson a szövetségeseire, a jelenleginél nagyobb figyelmet fordítson Közép-Európára és természetesen Magyarországra" - mondta az államtitkár.

Szavai szerint Magyarország legfontosabb külpolitikai törekéveseit egyértelmű elismerés övezi a republikánusok között. Szijjártó Péter közölte, hogy tárgyalópartnerei hálájukat fejezték ki Magyarország afganisztáni szerepvállalásáért, és elismeréssel nyilatkoztak arról, hogy Magyarország sokat tesz a két ország közös célja, a nyugat-balkáni térség stabilitása érdekében. Az amerikai képviselők támogatásukról biztosították az energiabiztonság érdekében tett magyar lépéseket.

"A republikánus amerikai képviselők azt mondták, hogy nagyon számítanának a magyar tapasztalatok átadására a demokratikus átmenetek támogatása során a különböző országokban. Kifejezetten nagyrabecsüléssel beszéltek a magyar miniszterelnök szabadság és demokrácia iránti elkötelezettségéről" - nyilatkozta Szijjártó Péter.

MTI nyomán
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó