Navracsics Tibor: a külföldi tapasztalatszerzés nem egyenlő az elvándorlással
A fiatalok külföldi tapasztalatszerzése nem azonos a Magyarországról történő elvándorlással - hangoztatta Navracsics Tibor (Fidesz) közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken a "Tranzit - Fesztivál a határon" közéleti rendezvénysorozat előadójaként.
2012. augusztus 24. 15:00

A miniszterelnök-helyettes, aki Papp Magor a Magyar Rezidensszövetség elnöke és Kovács Nimród üzletember, borász társaságában folytatott kerekasztal beszélgetést egyetemista fiatalok előtt, hangsúlyozta: a kormányzatnak mindent el kell követnie azért, hogy a külföldön munkát vállaló fiatalok a tapasztalatszerzés után hazatérjenek.


Hozzátette: ehhez jól kvalifikált munkahelyekre van szükség, de támogatni kell a fiatalok vállalkozóvá válását, illetve az olyan kis- és középvállalkozásokat is, amelyek fiatalokat alkalmaznak.
 

Az, hogy tanulmányai végeztével valaki külföldre megy vagy itthon marad - folytatta -, egyéni döntése, de abban az is szerepet játszik, hogy az adott fiatal olyan nemzetközi tudással rendelkezik, amelynek birtokában külföldön is el tud helyezkedni, vagy olyannal, amelynek itthon, a magyar közösség számára van értéke. Egy magyar tanár, vagy egy magyar politológus viszonylag ritkán talál magának képzettségének megfelelő állást, míg egy informatikus vagy orvos azonnal el tud helyezkedni - szemléltette.


Navracsics Tibor rámutatott: a hazai és külföldi keresetek közötti szakadék, többszörös különbség elképesztő nyomást jelent a magyar költségvetésre és a gazdaságra, de ezt a feszültséget csak hosszabb idő alatt, a bérek fokozatos emelésével lehet feloldani.


Papp Magor szerint helyi ösztöndíjakkal, lakásteremtéssel lehet a legkritikusabb helyen segíteni abban, hogy a fiatalok Magyarországon maradjanak, de szükség lenne arra is, hogy akik külföldről hazatérnek, olyan pozíciókban helyezkedhessenek el, ahol használni is tudják a megszerzett tudást.
Kovács Nimród arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai cégek ugyanúgy a profitra törekednek mint a külföldiek, tehát minden olyan intézkedés, amely engedi a profitot növelni, abba az irányba hat, hogy munkahelyeket teremtsenek.
 

Vannak a gazdaságnak olyan szektorai, amelyek képesek konkurálni a világgal, ilyen például az informatikai ipar, vagy az idegenforgalom, ha ezeket tudatosan fejlesztjük, az a kvalifikált munkahelyek számának növekedésével is együtt fog járni - értékelte.


Egy hozzászóló, Magyar Péter, aki harmadik éve dolgozik Brüsszelben, a külföldi tapasztalatszerzés támogatása mellett érvelt. Szerinte a fiatalok külföldi tapasztalatgyűjtésének hosszabb távon a magyar gazdaság számára is pozitív hatása lesz: többségük hazatér és munkájával vagy hazai cég versenyképességét fogja növelni, vagy anyagilag megerősödve saját vállalkozásba kezdhet.
 

mti
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Karácsony Gergely lovasszobránál
  De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
 • Megszabadulna az MSZP a kispesti Lackner Csabától
  Az egyik elnökségi tag szerint Lackner akkor sem maradhat a párt soraiban, ha akár „hülyeségből” mondta, amit mondott, ha pedig nem értené magától, hogy távozni kell, úgy meg fogják azt értetni vele.
 • Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
  Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.
 • A túlélés első szabálya
  Megszakad az az építkezés, ami Tarlós István nevéhez köthető. Karácsony győzelmi nyilatkozatainak voltak ugyan ígéretes részei, de jócskán ismételgette a tartalom nélküli, de érzelmeket felkorbácsoló szlogenjeit, például, hogy ezentúl zöld és szabad lesz a főváros.
MTI Hírfelhasználó