Augusztus 20. - Debreceni virágkarnevál: készülnek a virágkocsik
Gőzerővel folyik a virágkocsik díszítése az augusztus 20-i debreceni virágkarneválra, miközben a közönség sörfesztiválokon hangolódik a hétfői virágfiesztára.
2012. augusztus 18. 10:14

    Most első alkalommal rendezik meg a karneváli hét keretében a hazai és cseh kézműves sörök fesztiválját, ahol 12 sörgyár 35 fajta italát kínálják a debreceni Nagyerdőben. Az igazi sörnek négy összetevője van: víz, maláta, komló, élesztő, és 50-60 napig érik. Amiben ennél több összetevő van, az nem sör - magyarázta a helyszínen a fesztivál házigazdája, Martin Imre vendéglős.


    A Debrecen belvárosában lévő Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum udvarán az Augustfestre várják az érdeklődőket: ott a helyi Vencel söröző 30 féle sört kínál a karneváli hét vendégeinek.
    Miközben a közönség a sörfesztiválokhoz kapcsolódó számos kulturális program között válogatva hangolódik az augusztus 20-i karneválra, a virágkocsik többségét már "felöltöztették" a készítőik - tájékoztatta Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. programigazgatója pénteken az MTI-t.
    A 13 virágkocsi feldíszítéséhez több millió szál száraz virágot, virágszirmot használtak fel. A több százezer élő virág pedig az utolsó két napban, de lesz olyan, amely csak hétfőn hajnalban kerül fel a kompozíciókra - tette hozzá.


    A karneváli menet élén - a hagyományokhoz híven - a szervezőbizottság két kocsija, a Szent Koronát ábrázoló kompozíció és a Debrecen címerével díszített virágkocsi halad majd. A Szent Koronát ábrázoló virágkocsit 2009 óta minden évben kiállítják egy-egy városban. Az idén Kecskeméten mutatkozik be a kompozíció - ismertette a részleteket Bódor Edit.


    A 651 éves várost és a 150 esztendős debreceni zeneoktatást köszönti a város "Vivat, crescat, floreat!" feliratú virágkocsija. E szavakat - "Éljen, növekedjék, virágozzék!" - Kodály Zoltán üzente az első debreceni Bartók Béla nemzetközi kórusverseny alkalmából.
    Kecskemét város kocsiját egy "hírös népmese" ihlette, míg Cegléd, Balatonfüred és Debrecen közös virágkocsija a keresztény Magyarország közös európai értékeire hívja fel a figyelmet.


    A Debreceni Egyetem kocsijának kompozícióját a játékos mókusok jellemzik, míg a Wizz Air és a helyi repülőtér közös virágkocsiján a London, Eindhoven, Milánó és Debrecen egy-egy jelképes épülete felett elszálló repülőgép a hajdú-bihari megyeszékhelynek a menetrend szerinti légiközlekedésbe történt bekapcsolódását jeleníti meg.


    A 100 éves debreceni gyógyszergyártást idézi fel a Teva Gyógyszergyár kocsija, a Sodexho kocsiját a hagyományos és a szakács olimpiák ihlették, a Fórum helyi bevásárlóközpont kocsija pedig a Balu kapitány című mesefilm segítségével jeleníti meg a repülés témakörét.    A Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft. virágkocsija a 20. század egyik legnagyobb tengeri katasztrófájának, a 100 éve elsüllyedt Titanicnak állít emléket.


    A virágkocsik felvonulását a Skoda legújabb kisautója, a Citigo virágokból készített mása, illetve a helyi A.K.S.D. Kft. és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. közös kocsija zárja. Utóbbin mesefigurák jelenítik meg a londoni olimpia emlékezetes pillanatait - mondta Bódor Edit, hozzátéve, hogy a virágkocsik menetében 17 hazai és 11 külföldi művészeti csoport mutatkozik be a közönségnek.

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán Viktor: Idén és jövőre is folytatódni fog a háború
  Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Az Orbán-kormány a legstabilabb az EU-ban
  A magyar kormány a legstabilabb politikailag az Európai Unióban – derül ki a Pantarhei elemző- és tanácsadó cég kutatásából. A felmérés eredményei arra mutatnak, hogy az EU-országok jelenlegi jobb- és balközép, sok pártból álló koalíciós kormányai a jelenlegi válságos politikai és gazdasági helyzetben nehezen tudnak túlélni egy teljes ciklust. A tanulmány szerint a 2024-es európai parlamenti választásokon a nemzeti, jobboldali, illetve baloldali populista pártok felemelkedése jöhet el.
 • Megkezdi az őszi ülésszakot a parlament
  A házelnök – a parlament honlapján olvasható – napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik.
MTI Hírfelhasználó