Augusztus 20. - Debreceni virágkarnevál: készülnek a virágkocsik
Gőzerővel folyik a virágkocsik díszítése az augusztus 20-i debreceni virágkarneválra, miközben a közönség sörfesztiválokon hangolódik a hétfői virágfiesztára.
2012. augusztus 18. 10:14

    Most első alkalommal rendezik meg a karneváli hét keretében a hazai és cseh kézműves sörök fesztiválját, ahol 12 sörgyár 35 fajta italát kínálják a debreceni Nagyerdőben. Az igazi sörnek négy összetevője van: víz, maláta, komló, élesztő, és 50-60 napig érik. Amiben ennél több összetevő van, az nem sör - magyarázta a helyszínen a fesztivál házigazdája, Martin Imre vendéglős.


    A Debrecen belvárosában lévő Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum udvarán az Augustfestre várják az érdeklődőket: ott a helyi Vencel söröző 30 féle sört kínál a karneváli hét vendégeinek.
    Miközben a közönség a sörfesztiválokhoz kapcsolódó számos kulturális program között válogatva hangolódik az augusztus 20-i karneválra, a virágkocsik többségét már "felöltöztették" a készítőik - tájékoztatta Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. programigazgatója pénteken az MTI-t.
    A 13 virágkocsi feldíszítéséhez több millió szál száraz virágot, virágszirmot használtak fel. A több százezer élő virág pedig az utolsó két napban, de lesz olyan, amely csak hétfőn hajnalban kerül fel a kompozíciókra - tette hozzá.


    A karneváli menet élén - a hagyományokhoz híven - a szervezőbizottság két kocsija, a Szent Koronát ábrázoló kompozíció és a Debrecen címerével díszített virágkocsi halad majd. A Szent Koronát ábrázoló virágkocsit 2009 óta minden évben kiállítják egy-egy városban. Az idén Kecskeméten mutatkozik be a kompozíció - ismertette a részleteket Bódor Edit.


    A 651 éves várost és a 150 esztendős debreceni zeneoktatást köszönti a város "Vivat, crescat, floreat!" feliratú virágkocsija. E szavakat - "Éljen, növekedjék, virágozzék!" - Kodály Zoltán üzente az első debreceni Bartók Béla nemzetközi kórusverseny alkalmából.
    Kecskemét város kocsiját egy "hírös népmese" ihlette, míg Cegléd, Balatonfüred és Debrecen közös virágkocsija a keresztény Magyarország közös európai értékeire hívja fel a figyelmet.


    A Debreceni Egyetem kocsijának kompozícióját a játékos mókusok jellemzik, míg a Wizz Air és a helyi repülőtér közös virágkocsiján a London, Eindhoven, Milánó és Debrecen egy-egy jelképes épülete felett elszálló repülőgép a hajdú-bihari megyeszékhelynek a menetrend szerinti légiközlekedésbe történt bekapcsolódását jeleníti meg.


    A 100 éves debreceni gyógyszergyártást idézi fel a Teva Gyógyszergyár kocsija, a Sodexho kocsiját a hagyományos és a szakács olimpiák ihlették, a Fórum helyi bevásárlóközpont kocsija pedig a Balu kapitány című mesefilm segítségével jeleníti meg a repülés témakörét.    A Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft. virágkocsija a 20. század egyik legnagyobb tengeri katasztrófájának, a 100 éve elsüllyedt Titanicnak állít emléket.


    A virágkocsik felvonulását a Skoda legújabb kisautója, a Citigo virágokból készített mása, illetve a helyi A.K.S.D. Kft. és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. közös kocsija zárja. Utóbbin mesefigurák jelenítik meg a londoni olimpia emlékezetes pillanatait - mondta Bódor Edit, hozzátéve, hogy a virágkocsik menetében 17 hazai és 11 külföldi művészeti csoport mutatkozik be a közönségnek.

mti
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó