Aszály, jég és vihar tizedelte eddig idén a mezőgazdaságot
Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás, a jégesők, a viharok és az aszály okozták ebben az évben a legtöbb gondot a mezőgazdaságban, de helyenként a tűzesetek és a fagyok is nehéz helyzetbe hozták a mezőgazdaságból élőket.
2012. augusztus 15. 10:43

A Generali-Providencia Biztosító Zrt. augusztusig több mint 800 növénykár-bejelentést regisztrált, a becsült kárösszeg meghaladja a 800 millió forintot. Az új díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítás lehetőségével a Generalinál közel 600-an éltek, a károk felmérését folyamatosan végzik a szakemberek.

Az összes kár döntő többségéért a jégverés (91%) a felelős, ezt követik a fagykárok (4%), az aszály, a vihar (2-2%) és a gabonatáblákban, kukoricásokban keletkezett tűz (1%). A szakemberek tapasztalatai alapján azonban még mindig nem dőlhetünk hátra, az év ezen időszakában is számtalan veszély leselkedik a gazdák növényeire, veteményeseire. Augusztus végén is várhatóak pusztító viharok, de a tél érkezésével számítanunk kell a gyorsan beköszöntő talaj menti fagyokra is. 

„A legveszélyeztetettebb régió a Generali kockázatbecslése alapján Hajdú, Szabolcs, Szolnok és Zala megye, míg kisebb a kockázat a Dunántúl nagy részén. Zala megyében például van olyan ügyfelünk, akinek 20 millió forintos kárt okozott a repcéjében a jégverés, de az ország más pontjain is tizedelt  idén az időjárás, az előbbi példán kívül volt tízmillió forintos kárunk dinnyében, hagymában, de van olyan ügyfelünk, akinek a mustár veteményében tett 8 millió forintos kárt a jég.” – mondta még el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletág igazgatója, aki arra is figyelmeztetett, hogy a szélsőséges időjárási viszonyokkal már együtt kell élnünk, és az ilyenkor szokásos augusztusi jég- és viharszezon is még előttünk áll.

Bár a lehető leghamarabb szeretné minden ügyfelét kártalanítani a társaság, tudni kell, hogy a növényekhez kapcsolódó valós kárérték megállapításához meg kell várni azt a növekedési stádiumot, amikor a tényleges kár kimutatható. Ilyenkor több szemlét tartanak a kárszakértők, és a végleges kárösszeget a betakarításkor határozzák meg.

gondola.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó