Miben állapodott meg Schmitt Pál a NOB elnökével?
Schmitt Pál korábbi államfő szerint készítenie kellene a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak egy adatbázist a himnuszokból, és jóváhagyatni az egyes himnuszokat az országokkal, így elkerülhető lenne az, hogy nem a várt dallamok csendülnek fel az eredményhirdetéskor. A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke erről az InfoRádiónak adott interjúban beszélt.
2012. augusztus 2. 15:26

Fájónak nevezte Schmitt Pál, hogy 1968 óta első alkalommal nem lehet ott az olimpián, de mint mondta, ebben állapodott meg Jacques Rogge-gal, a NOB elnökével, miután lemondott a MOB éléről a nemzet egységének védelme érdekében.

Schmitt Pál elmondta azt is: tájékoztatta Rogge-ot arról is, hogy van még ezzel kapcsolatban egy peres ügye, mert érzése szerint a Semmelweis Egyetem jogtalanul vette el a kisdoktori címét.

"Én magam jutottam arra a döntésre, hogy amíg ez az ügy nem tisztázódik, addig felfüggesztem aktivitásomat a NOB-ban. Megállapodtunk Jacques Rogge-gal, hogy az év vége felé visszaáll a régi rend, visszakapom a környezetvédelmi és sportbizottságot, amelyet 16 éve vezetek, és folytatom a NOB-tagságomat. Sajnos ebbe az időszakba beleesett az olimpia" - fogalmazott Schmitt Pál, hozzátéve: ellenkező esetben tegnap biztosan bejelentkezett volna éremátadásra Gyurta Dániel versenyszámánál.

"Megszoktam, hogy nagyon sok dolgom van az olimpia alatt, 21 évig voltam a MOB elnöke. De ezt hozta az élet, megpróbálom fegyelmezetten tudomásul venni, és ugyanúgy szurkolok, tartom a kapcsolatot a versenyzőkkel, mint korábban" - mondta.

Mint mondta, volt protokollfőnökként is lett volna dolga - például a himnusz ügyében. Véleménye szerint elsősorban a szervezőbizottság hibázott, hiszen a magyar himnusz minden olimpián elhangzik, így lehet tudni, melyik a hivatalos változat. Az olimpiákon lejátszandó magyar himnusz 45 másodperces, hangszeres változat - emlékeztetett.

Schmitt Pál szerint egyébként a NOB is hibás, mert nem ad ki egy adatbázist. Egyetlen CD-re fel lehetne tenni a 204 tagállam hivatalos himnuszát, ezt jóváhagyatni a nemzeti olimpiai bizottságokkal, és akkor a kérdés egyszer és mindenkorra rendezve lenne - mondta Schmitt Pál.

A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökével, Schmitt Pál korábbi államfővel készült beszélgetést teljes terjedelmében meghallgathatják ma este hét órától az InfoRádió Aréna című műsorában.       

InfoRádió
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó