Magyar eredmények az olimpián, Ungvári ezüstérmes, Gyurta 4.
Ungvári ezüstérmes, Kozma 200 gyors elődöntőjében, Szilágyi a kard negyeddöntőjében, Póta a 32-ben, Risztov 16. 400 gyorson.
2012. július 29. 15:17

      A 66 kg-os Ungvári Miklós ezüstérmes lett a cselgáncsozók versenyében a londoni olimpia vasárnapi napján. Ezzel a magyar küldöttség második érmét szerezte a XXX. nyári játékokon.

A fináléban ellenfele a 20 esztendős, Eb-harmadik grúz Lasa Savdatuasvili volt, aki az elődöntőben ipponnal verte a japán Ebinuma Maszasit. Ungvári először találkozott Savdatuasvilivel.

Ungvári Miklós  a nyolcfős magyar dzsúdós küldöttség rangidős, háromszoros vb-bronzérmes és Európa-bajnok versenyzője a 64 között alig 17 másodperc elteltével ippont érően vitte földre a nemzetközi színtéren szinte teljesen ismeretlen, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabadkártyájával induló afgán Adzsmal Faizzadát. A folytatásban az ugyancsak csekélyebb erőt képviselő belize-i Eddermys Sanchez vár Ungvárira, aki a gyors siker után azonnal az öltözőbe sietett. A 66 kg-os Ungvári Miklós megnyerte második mérkőzését is. A háromszoros vb-bronzérmes és Európa-bajnok dzsúdós mindössze 19 mp elteltével ippont érően vitte földre a belize-i Eddermys Sanchezt. 

A döntőért a háromszoros vb-bronzérmes és Európa-bajnok magyar versenyző azzal a spanyol Sugoi Uriartéval találkozott, aki a 2010-es Eb-fináléban - vitatott körülmények között - legyőzte őt. Az elődöntőben egy perc dulakodás után Ungvári indította az első veszélyes támadást, de nem tudta kellő ideig leszorítani ellenfelét, viszont a földre vitelért kapott jukóval megszerezte a vezetést. A folyatásban is a magyar cselgáncsozó volt kezdeményezőbb, kétszer is összefogta Uriartét, ám átfordítania nem sikerült. Egy perc 22 mp volt hátra, amikor egy összekapaszkodás után videóztak a bírók, mivel Uriarte lábra fogott, de nem kapott érte büntetést. Fél perccel a vége előtt a 31 éves Ungvárit intették, azonban ez már nem befolyásolta a végeredményt, a tatabányai dzsúdós megőrizte előnyét, s az aranyéremért léphetett tatamira.

Négy századon múlt Gyurta Dániel bronzérme 100 m mellen, 59.53 másodperces országos csúccsal a negyedik helyen végzett 100 méteres mellúszásban. "Örülök, a negyedik helyet az olimpia előtt is simán aláírtam volna. Nagyot léptem előre a világranglistán, több 200-as vetélytársamat is megelőztem 100-on, s nagyon jó előjelek mellett várhatom a hosszabbik számomat.

Kozma Dominik tizedik 200 m gyorson.

Az úszók közül Risztov Éva kivételével csak olimpiai újoncok ugrottak vízbe a délelőtt során. Povázsay Eszter a 37. helyen végzett 100 m háton, Sztankovics Annának 100 m mellen a 31., Bohus Richárdnak 100 m háton a 22. hely jutott, míg Risztov a 16., az ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárka a 17. pozícióban zárt 400 m gyorson. A Balog Gábor, Bernek Péter, Kis Gergő, Takács Krisztián összeállítású 4x100 méteres gyorsváltó 14. lett.

    A délelőtt folyamán a kardozó Szilágyi Áron meggyőző teljesítménnyel, könnyedén jutott túl malajziai ellenfelén - csupán egy találatot kapott az asszójában, majd bejutott a negyeddöntőbe a londoni olimpia vasárnapi versenynapján. A 2007-ben csapatban világbajnok magyar vívó második asszójában 15-10-re verte a címvédő, kínai Csung Mant (Zhong Man).


    A tornász Böczögő Dorina kisebb-nagyobb hibákkal minden szeren bemutatta gyakorlatát délelőtt. Pontszámai vélhetően nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy bejusson az egyéni összetett 24 fős mezőnyébe, de hogy teljesítménye összesítésben, illetve az egyes szereken pontos hányadik helyet ér, az majd csak késő este, várhatóan 23 óra után derül ki.


    A Varga Tamás, Hirling Zsolt férfi könnyűsúlyú kétpárevezős egység negyedik lett délelőtti előfutamában, így a keddi reményfutamban folytatja szereplését.

Csonka Zsófia 381 körös teljesítménnyel a 16. helyen végzett a női légpisztolyosok mezőnyében, így nem jutott be a nyolcas döntőbe a londoni olimpia vasárnapi versenynapján.

    A Királyi Tüzérségi Laktanyában rendezett délelőtti alapversenyben az Európa-bajnoki második pécsi sportlövő az első körben 98, a másodikban 96 kört lőtt, ezzel sokáig előkelő - döntőt érő - helyen állt. A harmadik felvonásban - mivel 94 kört lőtt - visszacsúszott, majd a záró etapban 93-at, ezzel pedig elszálltak finálés reményei. 

     Póta Georgina bejutott a 3. fordulóba, azaz a legjobb 32 közé a londoni olimpia női asztalitenisz-tornáján. Póta Georgina-Tian Yuan (horvát) 4-1 (-11, 4, 2, 10, 2)  női egyes, 3. forduló (a 16 közé jutásért): Póta Georgina-Park Mi Jung (dél-koreai) 22 ó

    A 17-32. kiemeltek a második, az 1-16. kiemeltek pedig a harmadik körben kapcsolódtak-kapcsolódnak be a küzdelmekbe, így a női tornán 23.-ként rangsorolt Póta (világranglista-48.) is csak a második fordulóban debütált Londonban. Riválisa az az ázsiai származású, horvát színeket képviselő Tian Yuan (108.) volt, aki a nyitókörben, szombaton 4-0-ra vert egy chilei játékost.

    Az ExCel asztalitenisz-csarnokának telt lelátói előtt az első szettben fej fej mellett haladtak a felek, mindkettőjüknek volt játszmalabdája, de végül Tian tudott élni a lehetőséggel. A folytatásban is maradt a kiegyenlített küzdelem, a Berlinben légióskodó, 27 éves magyar azonban 4-4 után állva hagyta riválisát, és kiegyenlített, sőt, a harmadik felvonásban is csak két pontot engedélyezett a horvátnak. A negyedik szett ismét szorosabb csatát hozott, Tien végig vezetett, aztán mégis Póta jutott játszmalabdákhoz, s a harmadikat értékesítette is. Az utolsó felvonásban minden sikerült Pótának, aki így magabiztos sikerrel lépett tovább.

A következő ellenfele - magyar idő szerint 22 órától - a 16. helyen kiemelt dél-koreai Park Mi Jung (33. a világranglistán) lesz. 

Babos Tímea két sima játszmában nyert a kazah Galina Voszkobojeva ellen a londoni olimpia tenisztornájának vasárnapi játéknapján, ezzel bejutott a második fordulóba, a legjobb 32 közé.

A mérkőzés, amely az esőzés miatt csúszással kezdődött, majd az első szett után újra félbeszakadt, összességében 1 óra 7 percig tartott.
A világranglistán 66. helyezett Babos a második esőszünet előtt megnyerte a nyitó szettet, majd miután újra elkezdődött a játék 5:2-re elhúzott, két meccslabdához jutott és már az elsőt értékesítette.
Babos a második fordulóban a cseh Petra Cetkovska és a hetedik helyen kiemelt német Angelique Kerber összecsapásának győztesével játszik.

mti
MTI Hírfelhasználó