Csak a száz százalékos magyar
Egy új rendelet szerint csak az számít magyar terméknek, ami teljes egészében magyar alapanyagból és Magyarországon készült.
2012. július 21. 13:41

Mostantól csak a száz százalékban magyar lehet magyar termék. A kormány elfogadta az erről szóló rendeletet. Így csak akkor lehet kiírni a csomagolásra, hogy magyar termék, ha az valóban az, vagyis teljes egészében magyar alapanyagból és Magyarországon készült – hangzott el az m1 Híradójában.

Egy, a Híradó által bemutatott boltban csak magyar alapanyagokból készült ételeket árulnak, a tulajdonos azt mondja: ezt onnan lehet tudni, hogy végigjárták a gyártókat: melyik miből készíti az ételeket.

Nem ennyire egyértelmű ez a multiknál. A kormány új rendelete szerint mostantól csak akkor lehet feltüntetni a csomagoláson, hogy magyar termék, ha az száz százalékban magyar alapanyagból, Magyarországon készült.

Hazai termék akkor lehet egy élelmiszer, ha összetevőinek legalább a fele magyar. A hazai feldolgozású termék pedig az, amelyek külföldről behozott összetevőket tartalmaznak, de Magyarországon állították elő őket.  Ezeket a kategóriákat a gyártók kiírhatják majd a termékekre.

A statisztikák szerint egyre gyakrabban keresik a magyar termékeket a vásárlók, jelenleg azonban a számtalan logó, felirat és a trikolóros jelzések megtévesztők lehetnek.

Ez a rendelet majd sokat segít abban, hogy rászorítsa a gyártókat, mindig egyértelműen, egységes módon adják ezt a vásárlók tudtára.

A Híradó úgy tudja, hogy a szaktárca már egyeztet a "magyar termék" logóról, hogy azt a jövőben csak azokra a termékekre használhassák, amelyek megfelelnek ennek.

m1-hirado.hu nyomán
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó