Pusztított az időjárás - eddig 37 ezer kárbejelentés történt
A június eleje óta eltelt közel másfél hónapban több mint 37 ezer kárt jelentettek be a biztosítókhoz az időjárás okozta káresemények miatt, a becsült kárösszeg meghaladja a 2,8 milliárd forintot - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) összesítéséből.
2012. július 13. 10:21

A korábbi évek hasonló időszakával összevetve nőtt a villámcsapások okozta károk aránya: az összes kárbejelentés 39 százaléka a villámcsapások direkt és indirekt hatásával volt kapcsolatos.

A felhőszakadások és villámcsapások az elmúlt hetekben is komoly károkat okoztak az országban; a MABISZ összesítése szerint elsősorban Bács-Kiskun, Pest, Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Borsod megyében. A városok közül Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Baján, Gödöllőn, Pécsett és Gyulán és környékén történt a legtöbb káresemény.

Gorda Zsolt, a MABISZ Lakásbiztosítási Bizottságának elnöke a közlemény szerint hangsúlyozta: egy-egy komolyabb felhőszakadással, villámlással járó vihar néhány tízezertől több százezer, sőt millió forintig terjedő károkat is okozhat egy lakásban vagy családi házban, ezért fontos, hogy legyen egy megfelelő fedezeti szinteket tartalmazó lakásbiztosítás.

"A fedezeti szintek fenntartása érdekében a biztosítók évente egyszer úgynevezett index-levelet küldenek az ügyfeleknek, amely részletesen tartalmazza a szerződéssel kapcsolatos célszerű módosításokat" - mondta a szakértő, hozzátéve, hogy évente egyszer mindenképpen érdemes átgondolni, megfelelő-e az érvényes lakásbiztosítási szerződés.

A MABISZ szerint a kármegelőzés is fontos, amely már az építésnél elkezdődik, emellett rendszeresen karban kell tartani a tetőszerkezeteket és a vízelvezető csatornákat, vihar esetén pedig biztonságba kell helyezni a szabadban található tárgyakat.

MTI nyomán
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó